Star Citizen: Pénzvisszatérítést követelt egy támogató, elbukta a pert!

A már több éve fejlesztés alatt álló (és azóta kettéváló) űrhajós kalandozás nem mindig pozitív fényben kerül elénk.

A játék Kickstarteren ~2,1 millió dollárt gyűjtött össze 2012-ben. Az egyik támogató, Ken Lord, eredetileg azért támogatta Chris Roberts kampányát, hogy Roberts a Wing Commander után egy hasonló, ám modern játékot hozzon össze, viszont az évek során bekövetkezett változásokkal Lord nem értett egyet.

Ekkor a Kickstarteres támogatását próbálta visszaszerezni, de mivel tizennégy napon túl kérte ezt, már itt elbukott. Ekkor a Robert Space Industriesnak (innentől RSI-re rövidítjük) küldött egy öt oldalas levelet a pénzéért, és ebben kifejtette, hogy a sclerosis multiplexe miatt (ez egy idegekre és az izmokra kiható betegség) nem lesz képes játszani a Squadron 42 FPS részeivel. Remegnek a kezei, hogy röviden fogalmazzunk. Ez pedig értelemszerűen nem épp célszerű egy shooterben…

Lord levelére nem jött válasz, így beperelte a betegséggel küszködő támogató az RSI-t, de lesöpörték az ügyet az asztalról, mivel a játék felhasználói szerződésében az ilyesmitől az RSI védi (konkrétan az van benne, hogy lemond a játékos a perelés jogáról!). Csakhogy Lord 2012-ben támogatta a játékot, és az utóbbi négy szerződésfrissítés egyikében, 2013-ban került be ez a részlet. Miért is bukta az ügyet?

A Redditen Lord azt mondja, hogy az RSI és a Cloud Imperium Games (innentől CIG-re rövidítve) szerint visszamenőleg is érvényes a perlemondási részlet a felhasználói szerződésben. Az RSI kiemelte, hogy Lord 4500 dollárjából (ez úgy egy és negyed millió forint) csak egy töredék lett a játék számára biztosítva a régi szerződés formájában. Lord a Kotakunak elmondta, hogy több részletben támogatta a Star Citizent, és az RSI közleménye szerint is a pénz jelentős része az új felhasználói szerződés során került hozzájuk, így az új szerződést is elfogadta az újabb támogatással, tehát így jogilag nem lehet bevasalni rajtuk a pénzt.

Most nem mennénk részletesen bele a felhasználói szerződések frissítésébe, de a lényeg ott van, hogy ahogy haladt előre a fejlesztés (és eredetileg 2014 végére  ígérték a megjelenést, ezt ne feledjük!), úgy lett egyre ködösebb az, hogy mikor is tervezik a Star Citizent kiadni. A jelenlegi változat (amit január 25-én frissítettek) pedig már azt mondja, hogy addig nincs pénzvisszatérítés, amíg az RSI kudarcot nem vall a fejlesztéssel és nem lesz képes a támogatóknak biztosítani a támogatásért elvárt tárgyakat. Azaz: ha befejezik a játékot, nincs pénzvisszatérítés, és ha nem sikerülne összehozniuk, addig a támogató a szerződés alapján lemond a pénzkövetelés jogáról is…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu