Top 10 local co-op/osztott képernyős játék PS4-re

VÉLEMÉNY – A legjobb osztott képernyős játékokból szemezgettünk most nektek és állítottunk össze egy top 10-es listát.

 

Egy jó ideig kihalóban voltak a klasszikus couch-coop, azaz egy készüléken több személlyel egyidejűleg játszható címek, hiszen a kiadók egyre inkább az online játékra kezdtek el fókuszálni. Az osztott képernyős játékok viszont az elmúlt időszakban új lendületre kaptak és lassan ki lehet jelenteni, hogy a reneszánszukat élik, egyre több olyan darab jelenik meg mostanság, mely támogatja ezt a módot – és nem csak indie fronton. Ezekből szemezgettünk most nektek és állítottunk össze egy top 10-es listát. Íme 10 nagyszerű játék, melyeket akár a barátoddal, barátaiddal együtt is játszani tudsz a PS4 konzolodon.

A Divinity Original Sin Enchanted Edtion azon kivételes alacsonyabb költségvetésű játékok közé tartozik melyre még hosszú évek múltán is emlékezni fogunk.

Divinity: Original Sin – Enhanched Edition és Divinity: Original Sin 2 – Definitive Edition

A Divinity: Original Sin annak idején, mikor eredetileg PC-re megjelent 2014-ben, az év PC játékának lett megválasztva, ami nem is csoda, hiszen visszahozta azt a szellemiséget, hangulatot, játékmenet és történet terén tapasztalt mélységet, amely a ’90-es évek klasszikus, izometrikus RPG címeire volt jellemző – ráadásul a klasszikus formulát modern, friss ötletekkel tette még csábítóbbá. Később a játék megjelent PS4-re is egy bővített kiadás formájában, majd pedig ezt követte a folytatás ugyanezen módon, mely szinte hihetetlen módon gyakorlatilag minden téren lekörözte az elődjét, és minden idők legjobb CRPG-jének avanzsálta a nemzetközi videojátékos média. Egy biztos: mindkét rész kimagasló alkotás, így mindenképpen érdemes velük egy próbát tenni. Az első részben két, míg a második részben már öt fős kooperatív mód található.

A Way Out

Josef Fares, aki a kétségtelenül zseniális, a videojátékok műfajának határait feszegető Brothers: A Tale of Two Sons-t csinálta, idén elhozta nekünk újabb alkotását, az A Way Out-ot, melyet volt szerencsém egy barátommal végigvinni és közben felejthetetlen élményekkel gazdagodni. A játék egy narratívaközpontú cím erős dialógusokkal és csavaros történettel, melyben nem kerül a játékmenet parkolópályára ennek ellenére sem. A játék gameplay terén minden fél órában újradefiniálja magát és valami egészen újat és mást kell csinálni, mint korábban, a történet pedig két elítélt rabról szól, melyeknek a személyisége roppant különböző, ám mindketten szeretnének megszökni, ehhez pedig szükségük lesz egymás segítségére. Hangulatilag képzeljétek el a Halálos Fegyver, illetve A Remény Rabjai, valamint a francia Az Odú című film keverékét. Ha van egy barátod, aki legalább akkora nagy rajongója a játékoknak, mint te, akkor ezt mindenképpen vele érdemes végigvinni. Ráadásul itt a kooperatív mód a játék esszenciális részét képezi, minden az egymás közti interakcióra épül – épp ezért lehet csak és kizárólag coopban játszani.

Diablo III

Ha valamiért mindeddig kimaradt volna neked a Diablo, akkor most nem is találhatnál jobb alkalmat arra, hogy belevágj, elvégre temérdek javítás és újdonság jött ki a játékhoz a 2012-es megjelenése óta. Kevés élvezetesebb dolog van annál, mint sötét kazamaták mélyén a három barátoddal vállvetve kaszabolni darabokra a különféle szörnyeket. Na meg emellett garantált a többszáz órányi tartalom, már ha persze vevő vagy a sok grindolásra, ami ugye a játék meghatározó eleme. Ha viszont igen, akkor szerezz be még pár kontrollert, és kezdd el csapatni a haverokkal!

Rayman: Origins és Rayman: Legends

Kevés varázslatosabb platformer létezik a Raymannél, az egyszer biztos. A harmadik rész után nagyon sokáig honolt a csend a széria körül, majd 2011-ben végre visszatért az imádnivaló főhősünk az Origins-szel, ami új életetet lehelt a szériába, miközben vissza is tértek a 2D-re való váltással a gyökerekhez (az első részhez). Az Origins óriási siker lett, majd ezt követte rá pár évre a Legends, amely tovább tökéletesítette az így is már gyakorlatilag makulátlan előd formuláját, ráadásul sokkal több tartalommal karöltve – még klasszikus Origins pályák is helyet kaptak benne. A Rayman ezen két része kiváló szórakozás lehet a család számára, mindkét rész akár 4 fővel is játszható.

LittleBigPlanet 3

A LittleBigPlanet kétségtelenül a Rayman nyomvonalán halad, már ha a játékműfajt és a gyermeki, szórakoztató jelleget, az általános hangulatot vesszük alapul, mindenesetre azért valahol mégis többet nyújt annál. Először is a játékmenet egy jóval lassabb, kimértebb megközelítést kínál. Sokszor különböző feladványokat kell megoldanunk, hogy tovább tudjunk haladni, melyekhez néha a partnereink segítségére is szükségünk lesz – bizonyos helyeket például csak így lehet elérni. Emellett az LBP nagyban épít a közösség erejére is, így ezernyi játékosok által kreált pálya és egyedi játékmód közül lehet csemegézni, amelyek alaposan kitolják a játékidőt… na és akkor ott van még a pályaszerkesztő a kreatívabb személyeknek. A 4 fős coop itt is megvan, az LPB szintén kiváló időtöltés lehet a család számára.

Borderlands: The Handsome Collection

A Borderlands kétségtelenül a legszeretettebb FPS szériák egyike. Egyszerűen nagyon magával ragadó a világa a maga bohókás karaktereivel és elborult történeteivel, a játékmenet pedig erre még rátesz egy lapáttal a frenetikus akciónak és az őrült ellenfeleinek hála. Bár a The Handsome Collection nem tartalmazza sajnos az első részt, a második rész miatt már önmagában megéri a pénzét, a Borderlands: The Pre-Seqeul pedig már csak hab a tortán hozzá. Ami pedig őrületesen jó: négy fős osztott képernyős mód kapott helyet mindkét részben.

Addig is itt van a Resident Evil 3 Remake, ami... nos, erre nem sokan számítanak, de nem ugyanaz a csapat csinálja, akik a Resident Evil 2 Remake-et, sőt, lényegében nem belsőleg, a Capcom Division 1-nél készül!

Resident Evil: Revelations és Resident Evil: Revelations 2

A széria Revelations alága a negyedik, ötödik és hatodik résszel ellentétben sokkal inkább igyekszik a régebbi részek szellemiségének jegyében a túlélőhorror jellegre fókuszálni, komolyabb tárgy menedzseléssel, erőteljesebb, sötétebb atmoszférával, hitelesebb és amennyire lehet, földhözragadtabb történettel. Egyedül is jó élményt nyújtanak, de két fős coop módban az igazán szórakoztatóak, ráadásul a kampány mellett ott van a közönségkedvenc Raid mód is, ami sok-sok órányi extra szórakozást kínál a sztori befejezése után. A szépséghiba csak annyi, hogy osztott képernyő csak a második részben van, az első esetében a coop csak online működik, mindenesetre érdemes végigvinni az elődöt is, mielőtt a folytatásnak valaki nekiállna.

 

Unravel Two

Az Unravel első része sokaknak belopta magát a szívébe a szerethető és aranyos cérnából szőtt főszereplőjével és a kreatív játékmenetével. A második rész a semmiből jelent meg néhány hónapja az E3 alatt, mely megannyi játékmenetbeli újdonság mellett megajándékozta a játékosokat egy kooperatív móddal is – ráadásul a két cérnakarakter közti interakció a játékmenet központi részeként funkcionál. Az Unravel a Raymanhez és a LittleBigPlanet-hez hasonlóan kiváló családi kikapcsolódás lehet, bár azért az is igaz, hogy ezt csak ketten lehet maximum játszani.

Rock Band 4

Bár a széria negyedik része nem ér fel a ritmusjátékok koronázatlan királyához, a Rock Band 3-hoz (néhány hiányzó funkció miatt többnyire), azért még így is az egyik legjobb ritmusjáték, ami eddig készült, ennél nagyobb partiélményt pedig aligha tud bármelyik más játék adni. Tény, hogy kell hozzá valamilyen periféria (gitár, dob, mikrofon), de megéri, mert óriási élmény barátokkal együtt zenélni és énekelni. A Rock Band a partijátékok királya, ráadásul a rengeteg letölthető számnak hála óriási választék áll a játékosok rendelkezésére. 2 gitáros, 1 dobos, 3 énekes, maximum 6 fő. A szórakozás garantált!

Rocket League

Utolsóként még mindenképpen megemlíteném a Rocket Leauge-t. Bár tradícionális coop mód nem található benne, de a focit és az autós játékokat keverő címben  a többjátékos módot lehet egy konzolon tolni, ami nagyon szórakoztató tud lenni. Ráadásul akár négy fővel is játszható így, szóval teljesen megoldott lehet akár a 2v2 felállás.

-DaemonX-

Spread the love
Érdekességképp azzal kezdeném, hogy a The ABC Murdersből nem ez lesz az első videojáték-adaptáció, ugyanis még 2009 őszén a Nintendo DS-re
According to him, sex, games and movies are the most important parts of his life. And he''s a "hardcore in each of them".

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu