Call of Duty: Black Ops 4 – A béta nem ad sok reményre okot…

ELŐZETES – Nem vagyok kimondottan egy nagy CoD rajongó multiplayer terén az utóbbi évek felhozatalát nézve, a Black Ops 4 bétája pedig kétségtelenül nem fog segíteni abban, hogy közelebb kerüljek ehhez a szériához…

Az a nagy helyzet, hogy a multiplayer játékok soha nem tudtak igazán megragadni, talán egy-két kivételtől eltekintve – ennek okairól majd később beszélek. Mindenesetre valahogy a Call of Duty: Modern Warfare 2 annak idején eléggé le tudott kötni, de az is első sorban inkább csak az osztott képernyős baráti, közösségi élmény, mintsem az online összecsapások miatt. Na de mi a helyzet a Black Ops 4-gyel?

Ugyanaz, újra, meg újra

Nos, az egyik problémám a multiplayer játékokkal, hogy nincs elég változatosság bennük általános játékmenet és progresszió terén, még akkor sem, ha a fejlesztők próbálják már-már görcsösen ennek az illúzióját megteremteni. A másik már egy olyan probléma, ami általánosságban talán kevésbé jellemző a tapasztalataim szerint a többjátékos címekre: méghozzá az innováció, az új ötletek hiánya. Legalábbis azért mostanság relatíve gyakran jönnek PC platformon olyan multiplayer játékok, amik egészen egyedi koncepcióval állnak elő.

Mindenesetre a lényeg az, hogy a Black Ops 4-re sajnos ettől függetlenül mindkét probléma igaz. Nem látok mást, csak a trendek hajhászását és azt, hogy a régi ficsőröket próbálják újracsomagolva eladni egyfajta hatalmas újításként. Nyilván lehetnék most kicsit analitikus, és elemezgethetném a pályák strukturális felépítését és azok különbségét a korábbi részekben látott pályákhoz képest, vagy éppen beszélhetnék a time to killről, meg ezernyi más tényezéről, de fundamentális szinten ez a játék majdhogynem teljesen ugyanaz, mint az előző 5-10 rész (ezt még leírni is durva).

Ugyanúgy rohangálni kell körbe-körbe és lőni, mint az őrült. Elvileg a Black Ops 4 igyekszik egy taktikusabb élményt kínálni, de ebből vajmi kevés látszik, vagy a játék ennek max az illúzióját adja meg. Hol van ez mondjuk egy Rainbow Six: Siege-hez képest, ahol valóban minden meccs más és a különféle operátorok, illetve a rombolhatóság megléte érdemben befolyásolja a körök folyamatát és kimenetelét? Pedig még az se abszolút realisztikus véglet, mert akkor az ARMA-féle címekhez kellene nyúlni.

Van némi újdonság, de kevéske

Természetesen a CoD-ban van Battle Royale mód is – ha már a kampányt kukázták ugye. A mód a Blackout névre hallgat és mivel ez érdekli vélhetően a legtöbb játékost – tekintve, hogy mennyire felkapott a mód manapság – pont ezt nem lehet kipróbálni… Kicsit sem gyanús, hogy az utolsó pillanatban lett kitalálva, hogy ugyan már, kellene ide egy Battle Royale mód is, ha már egyszer az annyira menő. Erről egyébként különböző pletykák és szivárgások is árulkodnak. A mód egyébként szeptemberben már kipróbálható lesz.

Na de mik is akkor azok az újdonságok, amik már most tetten érhetőek? Az azért látszik, hogy a Black Ops III-ban debütált specialistáknak itt már van némi érdemi funkciójuk is és adott esetben segíthetnek a csapatnak, ilyen szempontból tehát egy kicsit átgondoltabbnak tűnik a játék.

Nincs regenerálódó életerő se, manuálisan kell gyógyítani magunkat egy eszköz használatával, ez pedig azért egy üde változtatás, a harcok pedig egy picivel tovább tartanak a megnövelt életerőnek köszönhetően. Az pedig tény, hogy ezek az apróságok a továbbgondolt specialistákkal karöltve tényleg adnak némi taktikázásra lehetőséget – de azért túl nagy dolgokra nem kell gondolni, mint ahogy erre már korábban utaltam.

Konklúzió

Nézzétek, ez egy Call of Duty. Ha az előző 5 évben bármelyik résszel is játszottatok, akkor tudjátok, mit fogtok kapni – annál pedig nem sokkal többet. Ha ez nektek elég, akkor el fogtok szórakozni vele, ha pedig innovációra vártok, sőt, ha olyanok vagytok, akiket alapból nem mozgatott meg eddig se igazán a Call of Duty, akkor ez nem az a rész lesz, ami hű, de nagyon meg fog titeket ragadni. Tegyetek magatoknak egy szívességet és hagyjátok ki. Battle Royale-ra és könnyedebb szórakozásra ott az ingyenes Fortnite, valóban taktikus élményre ott van a Rainbow Six: Siege.

Spread the love
Érdekességképp azzal kezdeném, hogy a The ABC Murdersből nem ez lesz az első videojáték-adaptáció, ugyanis még 2009 őszén a Nintendo DS-re
According to him, sex, games and movies are the most important parts of his life. And he''s a "hardcore in each of them".

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu