Miért tiltja a Bethesda egy bontatlan játékának újraértékesítését?

Igen, egy bontatlan játékon akadt fenn a kiadó…

Az Amazonon Ryan Hupp megpróbált eladni egy The Evil Within 2 PlayStation 4-es lemezes változatát, miután úgy döntött, hogy egy PS4 helyett a PC-jét fejleszti. Ám a Bethesda jogi cége, a Vorys egy levelet küldött neki: vagy leveszi a hirdetését a site-ról, vagy jogi következmények lesznek, ugyanis ő „nem jogosult újraértékesítésre”, továbbá az, hogy újként hirdette az amúgy BONTATLAN játékot, „megtévesztő reklámnak” tekinthető.

Hupp szerint az amerikai törvények között fellelhető első értékesítési alaptétel szerint járt el, ugyanis ő ki sem bontotta a The Evil Within 2-t a fóliából – erre a Vorys úgy reagált, hogy a játéka nem esik az alaptétel körébe, ugyanis nem biztosított garanciát a játék mellé.

Ez így elég merésznek hangzik, így az Eurogamer felkereste Pete Hinest, a Bethesda marketinges főnökét, hogy tőle megtudják, miért is töröltették Hupp amúgy teljesen ártatlan hirdetését. Az volt a kiadó baja, hogy ÚJ játékként hirdette a lemezt: „Annyit mondunk, hogy ha ez egy már korábban birtokolt termék, akkor azt használt termékként kell értékesíteni. Lehet, hogy kibontottad, játszottál vele öt órát, kivettél a tokból néhány dolgot, majd újrafóliáztad, és azt mondod, hogy új – nem az. A birtokodban volt, megvetted, szóval használtként hirdesd. Ennyi, ezzel le lehet zárni a vitát.

Ha el akarod adni a játékodat, akkor az „használt”. Nem mondhatod, hogy új, mivel nem tudod mivel bizonyítani azt, és végülis az a személy, aki megvenné, a mi fogyasztónk – ha valami hiányzik, vagy valami történik, nekünk kellene helyreállítanunk a felmerülő hibákat,” mondja Hines.

Mi csak egy kérdést tennénk fel így a végén: ŐK mivel tudnák bizonyítani, hogy HASZNÁLT a játék? Ilyesmi bárkivel megeshet. Nem baj, lehet a Facebookon is értékesíteni, vagy talán ott is perrel fenyegetne a Bethesda…?

Forrás: PCGamer,

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu