Lucky Luke – Lőjön ön is gyorsabban az árnyékánál! [RETRO – 2000]

RETRO – A húszas-harmincas éveikben járó „örök kamaszok” még mindig emlékeznek Lucky Luke-ra, magyar nevén Talpraesett Tomra, aki az Alfa Magazin ifjúsági kiadványa hasábjain és később különkiadásokban hódított.

 

A laza cowboy, aki a szó szoros értelmében is gyorsabban lő az árnyékánál, és cinikus paripája sokunk szívébe belopta magát. Legújabb kalandjaiban örök ellenségeivel, a Dalton fivérekkel kell szembeszállnunk. A Lucky Luke a képregénysorozat stílusához remekül illeszkedik: tipikusan az a játék, amit néhány órára töltünk be könnyed kikapcsolódásként. Laza hősünkkel több szinten kell keresztülküzdenünk magunkat.

Lucky Luke irányítása elsőre meglehetősen körülményes.

Feladatunk leginkább reflexeinket veszi majd igénybe: legtöbbször a rosszfiúkat kell a legextrémebb szögekből (akár egy a földön heverő kondérról) eltalálnunk, vagy az utunkba kerülő, de mégis elérhetetlen dinamitos ládákat valamilyen trükkös módszerrel felrobbantanunk. Néha be kell jutnunk a zárt ajtón, és ehhez meg kell találnunk a megfelelő kulcsot (mondjuk, nem kell túl sokat törnünk a fejünket rajta…).

Később változatosabb pályákkal is találkozunk: a harmadikon például Jolly Jumper paripánk hátán kell lovagolva egy robogó vonatról lelövöldözni a rosszfiúkat. A képregény igazából tíz évvel ezelőtt volt népszerű, és akkor is inkább a kamasz vagy felnőttebb közönség értékelte készítőik sajátos humorát, a Lucky Luke-játék – sajnos – mégis inkább a fiatalabb korosztályt célozta meg.

Lucky Luke irányítása elsőre meglehetősen körülményes.

Két és fél dimenziós grafika

A játék ugyan kihasználja a 3D-s videokártyákat, a grafika mégis inkább kétdimenziós, mint három. Némi jóindulattal a Mortal Kombat 4 és a Tarzan féle félig két, félig háromdimenziós grafikához hasonlíthatnánk – sajnos kevésbé kidolgozva. A felemás megoldás felemás minőséget is eredményez a karakterek szépen kidogozottak, a hátterek viszont néha nagyon csúnyák: úgy néznek ki, mintha a mosógépen felejtették volna őket. Az összkép mégis aránylag kellemes: a képregény stílusát sikerült megragadni a grafikában.

Lucky Luke irányítása elsőre meglehetősen körülményes.

Elő a fegyverrel cowboy!

Lucky Luke irányítása elsőre meglehetősen körülményes: eleinte nem nagyon találjuk majd a megfelelő billentyűket. Szerencsére át lehet őket konfigurálni, de Lucky így is meglehetősen idétlenül mozog. Különösen zavaró volt a lövés szögének beállítása: amikor egy-egy rosszfiút ki akartam iktatni vagy egy dinamitos ládát felrobbantani, mindig valamilyen roppant idétlen pozícióból kellett lőnöm. Ilyenkor sűrűn káromkodtam, amikor az ostoba irányításnak „hála” cowboyom a fűbe harapott.

Lucky Luke irányítása elsőre meglehetősen körülményes.

Felakasszuk vagy seriffnek válasszuk?

Lucky Luke-kel bizony sok baj van, ám felidéződtek vele kamaszkorom kellemes emlékei. A képregények hangulatát a kevesebb humor ellenére ugyan sikerült visszaadni, az összképet a sok negatívum mégis elhomályosítja. Az ügyetlen irányítás miatt sajnos nagyon hamar a fűbe harapunk, és – mivel nagyon kevés „életünk van” – ilyenkor kezdhetjük az egészet elölről. Ezért a játékot leginkább a türelmesebb Lucky Luke-rajongóknak ajánlom, és az ő billentyűzetük épségét sem irigylem…

-BadSector-(2000)

Pro:

+ Jópofa főszereplő
+ Könnyed kikapcsolódás
+ Remek nosztalgia

Kontra:

– Gyenge irányítás
– Trehány grafika
– -9*Idegesítő lövészet


Kiadó: Infogrames

Fejlesztő: Infogrames

Stílus: Akció, kaland

Megjelenés: 2000

Lucky Luke

Játékélmény - 6.8
Grafika - 6.1
Történet - 6.9
Zene/Audio - 6.7
Hangulat - 6.6

6.6

KORREKT

Lucky Luke-kel bizony sok baj van, ám felidéződtek vele kamaszkorom kellemes emlékei. A képregények hangulatát a kevesebb humor ellenére ugyan sikerült visszaadni, az összképet a sok negatívum mégis elhomályosítja.

User Rating: 3.25 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu