Az első ember – Ryan Gosling az első ember a Holdon Neil Armstrong szerepében

FILMELŐZETES – A hatszoros Oscar®-díjas Kaliforniai álom (La La Land) című musical díjnyertes rendezője, Damian Chazelle, illetve a film szintén Oscar®-nyertes főszereplője, Ryan Gosling ismét együtt dolgoztak, hogy Az első ember címmel vászonra vigyék az Apollo 11 és Neil Armstrong holdraszállásának történetét, illetve az odáig vezető évtizedes utat. A bensőséges történetet Armstrong nézőpontjából ismerjük meg. A film alapjául James R. Hansen könyve szolgált, és azt meséli el, milyen győzelmet aratott Armstrong, a családja, a munkatársai és az egész ország azzal, hogy megvalósult a történelem egyik legveszélyesebb küldetése – és milyen árat kellett fizetniük érte.

 

Chazelle-t továbbra is az érdekli, mekkora áldozatot kell hoznunk, ha eredményt akarunk elérni… s vajon ha a tökélyre törekvést siker koronázza, megérte-e az érte hozott erőfeszítés. Whiplash című filmjében a mestert teremtő mentorság mibenlétét vette górcső alá, a Kaliforniai álomban ízekre szedte a filmmusical műfaját, most pedig azt mutatja meg, mit gondol arról, hogyan működik egy „küldetéses mozi”. Az első emberben belső látószögekből tárja a közönség elé a képtelennek tűnő utazást.

Armstrong feleségét, a szenvedélyes és félelmet nem ismerő Janetet Claire Foy (The Crown – alakításáért Emmyt kapott) alakítja – ő az a nő, aki férje oldalán állva hozzájárult a győzelemhez.

Bár tudatában van annak, hogy kalandvágyó emberrel kötötte össze az életét, Janet nehezen tudja elfogadni, milyen sok áldozatot követelnek tőlük azért, mert bekerülnek a történelembe. Míg Neil az egekbe repül, hogy feldolgozza szörnyű közös veszteségüket, Janetnek a Földön kell helytállnia az önfeláldozó űrhajósfeleség hálátlan szerepében. Miközben ő volt a NASA űrhajóscsaládjainak egyik legismertebb arca, Janet titkon azon töprengett, vajon ő választotta-e a történelemkönyvek lapjaira vezető utat, vagy a vaksors bánt el így az Armstrongokkal.

 

Az első ember magánélete

James R. Hansen Az első emberNeil Armstrong élete című életrajzi műve szolgált a film alapjául, amely bemutatja a híres űrhajós magánéletét és rávilágít pályafutásának jellemformáló pillanataira. Hansen tudomány- és technikatörténetből doktorált az Ohiói Egyetemen, majd több mint húsz évig írt és a világűrről, illetve a történelemről tartott előadásokat. 2000-ben döntött úgy, hogy elmeséli Armstrong történetét, ezért megkereste az űrhajóst. Armstrong ritkán adott interjút, azért az ötletért pedig végképp nem rajongott, hogy teljes életrajzot írnának róla, így udvariasan visszautasította a lehetőséget.

„Két évembe telt, mire sikerült elérnem, hogy végre rábólintson az ötletre – meséli Hansen. – A családja beszélte rá Neilt. A nagy áttörés akkor következett be, amikor meghívott Cincinnati egyik elővárosában található házába – ahol már vagy húsz éve élt –, és órákon át beszélgettünk a dolgozószobájában. Nagyon baráti volt a hangulat, de még ez után is jócskán el kellett telnie némi időnek, mire hajlandó volt teljesen megnyílni.”

Hansent lenyűgözte interjúalanya karakterének kettőssége. „Képes volt azonnali döntéseket hozni egy irányítókabinban, de ha az élet egyéb dolgai kerültek terítékre, elképesztően óvatos és megfontolt tudott lenni.”

Évekkel azelőtt, hogy Armstronggal találkozott volna, Hansen több száz oral history-interjút készített más alanyokkal, és ez a tapasztalat volt az, amivel végül elnyerte az űrhajós bizalmát. „Az volt a legfontosabb, hogy bizalmi kapcsolat épüljön ki köztünk – folytatja Hansen. – Ebben sokat segített, hogy egymástól 50 mérföldre nőttünk fel Ohióban, ráadásul mindkettőnk családja gazdálkodó volt. Ugyanazt a nyelvet beszéltük, ugyanazzal a tájszólással. Neil a közvélemény számára jobbára egydimenziós volt, a dicsőséges űrrepülés szent szimbóluma, és senki nem ismerte a lélegző, háromdimenziós emberi lényt.”

A film alkotói nem elégedtek meg azzal, hogy bemutassák azt az embert, akit a nyilvánosság már oly sok felvételről és interjúból ismer, azt is fel akarták tárni, mi vezérelte Armstrongot, a családját és kollégáit a NASA-nál, hogy megvalósítsák a lehetetlent. „Filmünk arról szól, milyen nehéz, kockázatos és veszélyes volt ez a vállalkozás minden résztvevője számára – magyarázza Adam Merims executive producer. – Neil a koreai háborúban kezdte vadászpilótaként, aztán berepülőpilóta lett a légierőnél, végül pedig a NASA-nál. Akkoriban a berepülőpilóták közül rémisztően sokan haltak meg szolgálat közben, ezért pályafutásának ebben a szakaszában számos barátját elvesztette; de Neil hű maradt kitűzött céljaihoz, és végül elérte, amiről sokan azt gondolták, hogy lehetetlen.”

Armstrong barátságot kötött életrajzírójával, aki a filmnek most társproducere, ami sokat segített a produkció tető alá hozásában. „Neilnek nagyon tetszett, ahogyan Jim Hansen a könyvben ábrázolja őt – mondja Wyck Godfrey producer. – Neil úgy gondolta, amennyiben követjük Jim gondolatmenetét, semmi kifogása az ellen, hogy film készüljön az életrajzából.”

Godfrey hálás a sorsnak azért, hogy még 2012. augusztus 25-én bekövetkezett halála előtt találkozhatott Armstronggal, és megyőződése, hogy az űrhajós áldása nélkül a film nem jöhetett volna létre. „Neil nagyon örült, hogy film készül az életéről, különben nem lennénk itt.”

Találkozás a legendával

„Los Angeles belvárosában, a Jonathan Clubban találkoztam vele és második feleségével – emlékszik vissza Marty Bowen producer. – Másnap valamilyen díjat adtak át neki. Addig nem volt félelmetes a helyzet, amíg kezet nem fogtunk – elképesztően erős kézszorítása volt. Aztán beszélgetni kezdtünk, és kiderült, mennyi mindenre emlékszik a holdraszállás eseményeiből.” A producer is észrevette Armstrongban azt az érdekes kettősséget, amit oly sokan említenek. „Bonyolult dolgokról beszélgettünk, és végig felvillanyozott csodálatos fanyar humora. Nagyszerű ember volt.”

Zárkózott személyiségnek ismerte a nagyközönség, Neil Armstrong azonban egészen más arcát mutatta szeretteinek és a hozzá közel állóknak. Kisebbik fia, Mark Armstrong reméli, a film képes megmutatni ezt a másik Armstrongot is. „Szeretném, ha olyan embernek látnák, akinek nagyon nagy kihívásokkal kellett szembesülnie. Sokat vártak el tőle, és ő igyekezett maximálisan megfelelni. Az volt a mantrája, hogy minden helyzetben meg kell találni az optimális megoldást.”

„Voltaképpen átlagember volt – teszi hozzá Armstrong nagyobbik fia, Rick. – Azok, akik csak a híradóból ismerik, talán nem is tudják, milyen remek volt a humora. Barátai körében egészen más ember volt, mint amit a nagyközönség előtt mutatott magából. Remélem, a filmből mindez kiderül.”

Damien Chazelle csatlakozik a stábhoz

Bár Wyck Godfrey és Marty Bowen producerek már jó ideje dolgoztak Az első ember előkészítésén, csak akkor keresték meg Damien Chazelle-t, amikor már minden részlet tisztázódott. A rendező már elkészítette a Whiplasht és a Kaliforniai álmon dolgozott. Azonnal megtetszett neki Az első ember projektje. Innentől felgyorsultak az események.

Chazelle az Oscar-díjas Josh Singert (Spotlight: Egy nyomozás részletei) kérte fel a forgatókönyv megírására. Chazelle elégedetten konstatálta, hogy Singer azonnal meg tudta ragadni, mi az igazán érdekes történetük hősében. „Damien thrillerként fogta fel a történetet – mondja Godfrey producer. – Meg akarta mutatni, hogy a közvélekedéssel ellentétben hogyan nézett ki valójában a holdraszállás, és mit éltek át az űrhajósok, amikor a kor nem túl fejlett technológiáját használták.”

Chazelle azt várta el a stábtól, hogy a korszakból mindent teljesen autentikusan mutassanak meg a közönségnek. A felkészülés hónapjai során részletesen elemezték az egyes jeleneteket és sokat beszélgettek az Armstrong család tagjaival, illetve azokkal, akik belülről ismerték a történetet.

A producerek szerint Armstrong valósága sokkal rémisztőbb volt, mint bármilyen fikció. „Innen ered a film esztétikája – mondja Bowen. – Mindenki látott már űrben játszódó filmeket, és mindenkinek azonnal a fejlett technológia ugrik be: számítógépek, digitális formátumok és számítógépes grafika. Damiennek az volt a célja, hogy mindent a maga mezítlábas valójában mutasson meg, s ennek érdekében a filmnek annyira analógnak kellett lennie, amennyire csak lehetséges. A nagy kihívás az volt számunkra, de egyben a legizgalmasabb dolog is, hogy a nézőt miként tesszük bele abba a szűk űrkabinba, hogy ne csak lássa, hanem érezze is, milyen hihetetlen teljesítményt nyújtottak ezek az űrhajósok.”

A film készítése során gyakran elhangzott ez a megjegyzés: „a zsebünkben izmosabb számítógépek vannak, mint amilyennel annak idején a Holdra szálltak”.

„Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy amikor fölmentek a Holdra, nem volt olyan technológiájuk, mint amilyen nekünk van most – folytatja Bowen. –

Szeretnénk megmutatni a közönségnek, hogy azzal a technológiával hogyan érhettek el ekkora eredményt: több ezer ember dolgozott ugyanazért a célért. Ha bármelyikük hibázott volna, kútba esik az egész.”

„Mielőtt dolgozni kezdtem volna Az első emberen, ismertem nagyjából a holdraszállás történetét, de másról nemigen tudtam – mondja Chazelle. – Aztán beleástam magam a témába, és megdöbbentem, mennyire őrült és veszélyes volt ez a vállalkozás. Többször is csak egy hajszál választotta el őket a kudarctól, és a feladat óriási áldozatot követelt az összes résztvevőtől. Meg akartam érteni, mi késztette ezeket az embereket arra, hogy kilövessék magukat a végtelen űrbe, és hogyan történt az egész, pillanatról pillanatra, lélegzetről lélegzetre.”

„Hogy meg tudjam ragadni a lényeget, Neil magánéletét kellett feltárnom – folytatja a rendező. – A sztorinak a Hold és a konyhai mosogató között kellett ívet leírnia, azaz a végtelen űr ijesztő nagyszerűségét a hétköznapok banalitása ellenpontozza. Eldöntöttem, hogy realista stílusban dolgozunk, észrevétlen, közeli szemlélőként leszünk jelen az űrkabinban és az Armstrong család legbensőségesebb pillanatainál is. Azt reméltem, ezzel a módszerrel érzékeltethető mindaz az öröm, bánat, nyereség és veszteség, ami a világtörténelem egyik legfontosabb küldetéséhez kapcsolódott.”

A rendező eleve dokumentarista stílusban gondolkozott, Gosling pedig arra ösztökélte, hogy vegye szó szerint ezt a kifejezést: dolgozzon ki minden apró részletet, kapjon hangsúlyt minden fontos apróság, ami végül a holdraszálláshoz vezetett. „Ryan ezt úgy foglalta össze, hogy ‘a konyhától a Holdig’, ami mantrává nőtte ki magát, és így magyaráztam el a film lényegét mindenkinek, a stúdió fejeseitől a stábtagokon át a színészekig.”

Josh Singer fontos történelmi pillanatokat feldolgozó forgatókönyvekkel szerzett magának hírnevet (Spotlight: Egy nyomozás részlete, A Pentagon titkai /The Post/), és ezúttal is nagy lendülettel vetette bele magát a kutatómunkába. „Sokat beszélgettem a családdal, az űrhajósokkal, főleg Frank Hughes-zal, aki kiképzőként vett részt a Gemini- és az Apollo-űrprogramokbnan, és gyakorlatilag mindent tud az űrrepülésről. Nagyon szeretem ezt a részét a forgatókönyvírói munkának: teljesen belemerülök egy világba és mindent megtudok róla, amit csak lehet… és aztán az egészet beleteszem a forgatókönyvbe.”

Singer bámulatosnak tartja, hogy Armstrong milyen kitartóan haladt kitűzött célja felé. „Folyton elbukott, de mindig csak haladt tovább. Az összes szerkezet, amivel a NASA előállt, komoly problémákkal volt terhelt: az X-15 hiperszonikus kísérleti repülőgép lényegében rakétameghajtású koporsó volt, a Gemini VIII űrhajót kész csődtömegnek lehet nevezni, nem beszélve a hold rászálló modulról, amiből hősünk végül kiugrott. Ha azt nézzük, Armstrong mi mindenen bukdácsolt keresztül, nem őt tartanánk a legtökéletesebb választásnak, amennyiben azt az embert keressük, aki elsőként léphet a Holdra. De ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy pont ez a rengeteg bukta tette őt a legalkalmasabbá a feladatra.”

A részletek megismerése után Singer biztos lett abban, hogy olyan nagy ívű sztorit sikerült találni, amelynek a mozivásznon a helye. A film 1961-től 1969-ig követi az eseményeket, s bemutatja, mi történt ezalatt a NASA-nál és Armstrong magánéletében.

-PS4Pro- (Folytatjuk)

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu