Life is Strange 2 – Episode 1: Roads – Kifut az út a lábam alól

TESZT – A Telltale és a Big Bad Wolf után a Dontnodon a sor, hogy a héten megjelent három epizodikus játék közül eldőljön, hogy melyik lett a legjobb felvonás. Mindegyik más témában hibázott, és… másban volt erős. Emiatt is nehéz összevetni olyan közvetlenül a három címet.

 

Ettől függetlenül a Dontnod az első rész fejlesztése után a Vampyrt rakta össze (ami szerintem annyira nem lett nagy szám – de ez szubjektív vélemény, mint ahogy ez a gonzó recenzió is), miközben a Before the Storm névre hallgató három/négy előtörténet epizódot a Deck Nine készítette. A Dontnod visszatért a porondra, és úgy érződik, hogy valami igazán jóra készülhetünk.

Itt ül az idő a nyakamon (Bikini – Közeli helyeken, lásd cím is)

A Dontnod szerintem igazán bátor témába nyúlt bele: a két főszereplő, Sean és Daniel Diaz (akik közül azt irányítjuk, akinek nincsen szuperképessége!) ugyanis mexikói származású. Az Egyesült Államok keleti partján fekvő Washington állambeli Seattle-ből kelnek útra, miután édesapjuk (aki egyedül nevelte a két testvért) rejtőzködésre kényszerül, mert Daniel, a fiatalabb testvér szuperképességekre tesz szert. Ez tehát azt jelenti, hogy nem csak egy kisvárosban fog a sztori játszódni (ráadásul az első Life is Strangeből legalábbis eddig nem láthattunk karaktereket!), hanem úton lesz a Sean/Daniel páros, aminek kimutatkozódik a pozitív és negatív aspektusa egyaránt.

Pozitív az, ahogy a testvérek próbálnak egymásnak segíteni, és ahogy mi viselkedünk/cselekszünk, az nagy eséllyel Daniel stílusára is hatással lesz (ez kb. olyasmi lehet/lehetett volna, ugyanis a Telltale jelenlegi szituációja miatt nehéz határozottan fogalmazni, amit Clementine és AJ összehozhat/összehozhatott volna). Ezzel szemben negatívumként kezelendő talán az, hogy a valamelyest kifogásolható forgatókönyvből kifolyólag talán túlzásba vitték azt, ahogy egyes washingtoni lakók mondjuk úgy, hogy valamelyest rasszista megközelítéssel rendelkeznek a mexikói testvérpár irányába. (Egy másik szemszögből viszont ez pozitívum is lehet – ezzel a francia fejlesztők egyértelműen a modern amerikai szituáció kommentárját prezentálják.)

Induljunk el hát megint, gyere velem most az ígéret szerint! (Presser Gábor – Nagy utazás)

A Roads névre hallgató epizód főleg arra kényszerít bennünket, hogy a rasszizmus elől menekülve legalábbis ideiglenes biztonságot találjunk kettőnknek, meg azért valamit enni is tudjunk. Kevesebb akció van a The Walking Deadhez képest, és jóval nagyobb területet járunk be, mint a The Councliban, ám ez a hosszra nincs akkora kihatással. Úgy három óra talán végigjátszani ezt a fejezetet, és ez bizony ráver a Telltale/Big Bad Wolf alkotására, és a Life is Strange-től megszokott módon lesznek nehéz döntések ezúttal is, és most lesz olyan jelenet is, ahol három opció közül választhatunk. Nos, erre eddig nem volt példa, és ezzel komolyabb elágazásokban is reménykedhetünk majd.

Az audiovizualitásban egy kis fejlődést bárki észrevehet. No nem a zenére és a szinkronra gondolok (arra sosem volt komolyabb negatív észrevételem), hanem a grafikára: az Unreal Engine 3-ról 4-re ugrás megfigyelhető, és szerintem javult is a látvány, ámbátor az arcok animációja még mindig egy kicsit ódon hangulatot kelt, ami amúgy egészen szívmelengető, hiszen a csendes pillanatok során eléggé megvan az a fotelban hátradőlős, forró csokis stílus. A kezelésre és a játékmenetre panasz szerintem nem nagyon lehet: hozza a kötelezőt, amit megszoktunk már a Dontnodtól.

A hegy mögött a Nap / A Hold a tó alatt (Ákos – Utazó)

Sokat gondolkodtam az értékelésen. 7,5, és a 8-as  szám között lavíroztam nagyon sokáig, de ha a Life is Strange 2 első részét az első játékkal összevetem, ott a fejlődés, ami a The Walking Dead utolsó évadának első két része között nem volt ott, a The Councilnak pedig sikerült a buta bakijaival elcsúsznia a banánhéjon – úgyhogy egy nyolcast kap a Roads. Ennyit kapott asszem Clementine (jelenlegi) fináléja is, de a trónra szerintem a Dontnod ezzel a kezdettel bejelentkezett. A Mexikó felé tartó úton még lesznek drámai jelenetek is, amivel még lehet hová fejlődni. Úgyhogy ezt a hetet egy hajszálnyival is, de a Dontnod behúzta. A Life is Strange visszatért, és a hipszter tinédzserek helyett egy szociokulturális kritikával kezd felütésként a folytatás első fejezete. Ha lesznek „fless” jelenetek (lásd 5. rész az első Life is Strange során, illetve Before the Storm álmok), a végére újra egy kilences magasságában leszünk.

-V-

Pro:

+ Kritika az amerikai társadalom fel
+ Klasszikus Life is Strange-hangulat
+ Nem helyhez kötött

Kontra:

– Talán a forgatókönyv lehetne még jobb is
– Az arcok animációja még mindig nem a legjobb
– Legalább két hónapot kell várni a folytatásra!


Kiadó: Square Enix

Fejlesztő: Dontnod

Stílus: Epizodikus, kaland

Megjelenés: 2018. szeptember 26./27.

Life is Strange 2 - Ep. 1: Roads

Játékmenet - 7.2
Grafika - 7.3
Történet - 8.8
Zene/Audio - 9.2
Hangulat - 8

8.1

KIVÁLÓ

Ez csak a kezdet - ennél csak jobb lesz a Life is Strange 2..

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu