Close – Több, mint testőrnő

FILMKRITIKA – Noomi Rapace-t egy kőkemény női testőr szerepében láthatjuk a Close-ban, amely a Netflix saját produkciója. Rapace A tetovált lány, a Bright, a Prometheus után sem tudta igazán hollywoodi karrierjét megszilárdítani és leginkább a B-kategóriás filmek felé tendált, mint amilyen ez az akciófilm is.

 

Ebben a filmben olyan elit személyi testőrt alakít, akinek egy erősen elkényeztetett örököslányt kell megóvni egy rá vadászó bérgyilkosokból álló bandától. A film történetét egy igazi testőrnő, Jacquie Davis karaktere ihlette, aki Nicole Kidmant, J.K. Rowlingot, illetve a brit királyi család tagjait is védte és Rapace-t ő maga készítette fel a szerepre. Rapace a felkészülési időszakban személyesen is találkozott Davisszel, aki tanácsadóként segítette a film munkálatait, sőt, a színésznő még együtt is edzett a brit Circuit nevű szervezettel, amely a világ elit testőreit képezi

Beveteséről bevetésre

A sztori szerint Sam Carlson (Noomie Rapace) alighogy részt vett egy iraki szupertitkos küldetésben, amelyet elég kemény tűzharc közepette sikerült csak teljesíteni, amikor már kapja is a következő megbízatást: egy nemrég elhunyt milliárdos cégvezető lányát, Zoe Tannert (Sophie Nélisse) kell megvédenie testőrnőként. Rima Hassine (a Trónok harcából ismerős Indira Varma alakítja), Zoe nevelőanyja azért választotta őt, mert Zoe lefekedüdt az előző férfitestőrrel, akit emiatt kirúgtak és egy női testőrt akartak, „akivel Zoe nem tud kefélni.”

Persze rövidesen Samnak bizonyítania is kell, amikor ismeretlen katonai erők a lányra támadnak a család bagdadi erődítményében és a testőrnő (akinek elvileg csak annyi lett volna a feladata, hogy odakísérje) kénytelen egyedül felvenni a harcot egy szövevényes és rendkívül agresszív bűnszövetkezettel, hogy Zoe, illetve később a saját életét is megóvja.

Innentől kezdve a film egy kemény hajtóvadászatba torkollik: miközben Samnak és Zoénak folyamatosan menekülniük kell az arab és európai terroristákat is használó bűnszervezet elől, addig azt is ki kell deríteniük, ki, vagy kik állnak a színfalak mögött.

Image result for close netflix movie web

Nem utolsó akcióhősnőnek

Noomie Rapace számára egyáltalán nem idegen ez az akcióhős szerep, hiszen már a Close-re erősen hasonlító filmben: az Élesítve című akcióthrillerben is láthattuk, egy állandóan tűzharcba keveredő CIA szuperügynöknőt alakított. Sam Carlson (Noomie Rapace), a Close női főhőse sem sokban különbözik ettől a figurától, ugyanaz az érzelmeit befelé fojtó, senkiben sem megbízó, ugyanakkor sokszor belső lelki válságokkal küzdő karakter, mint az Élesítve CIA ügynöke. A Close akár folytatása is lehetne az Élesítve történetének, persze erről nincs szó, de Noomie Rapace mégis sokban hasonílt egy női Jason Bourne szuperügynökre.

Amiben mégis kicsit más ez a film, hogy Sam némileg összetettebb karakter, nagyobb belső konfliktusokkal és súlyosabb elfojtott érzelmekkel. A film nagy erénye, hogy Rapace színész képességeit remekül aknázza ki ezen a téren.

Ami az akciórészt illeti, nagyobb hangsúlyt kap a gyilkos élet-halálharcok realisztikus ábrázolása, mint a látványos, Jason Bourne-szerű hajmeresztő kaszkadőrmutatványok. Azért érződik, hogy a Close alacsonyabb költségvetésből készült, tűzpárbajok és kézitusák nem annyira látványcentrikusak és jól koreografáltak, mint egy drágább AAA film esetében. Ettől függetlenül az összecsapások általában véve kellően torokszorítóak, izgalmasak, sőt, bizonyos esetekben különösen kegyetlenek is.

Korrekt esti thriller

A szokásos, szinte elkerülhetetlen, vaskos klisék, és a „triplacsavar” ellenére is alapvetően faék egyszerűségű történet azért némileg lehúzzák a Close-t, de ha erre immunis vagy és csak jól szeretnél szórakozni egy korrekt, bár nem kiemelkedő akció-thrillerben, akkor ez a te filmed. Tegyük hozzá, hogy mindehhez kellett Noomie Rapace is, más főszereplővel ez az akciómozi teljesen érdektelen lenne…

-BadSector-

Close

Rendezés - 6.4
Színészek - 5.8
Történet - 5.4
Látvány - 7.6
Hangulat - 6.4

6.3

KORREKT

A szokásos, szinte elkerülhetetlen, vaskos klisék, és a „triplacsavar” ellenére is alapvetően faék egyszerűségű történet azért némileg lehúzzák a Close-t, de ha erre immunis vagy és csak jól szeretnél szórakozni egy korrekt, bár nem kiemelkedő akció-thrillerben, akkor ez a te filmed. Tegyük hozzá, hogy mindehhez kellett Noomie Rapace is, más főszereplővel ez az akciómozi teljesen érdektelen lenne…

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu