Epicus előretörés, Steam-szarvletörés?

„VÉLEMÉNY” – Az Epic Games Store nagyon gyorsan terjeszkedik. Többször hallani, hogy egy játék lelép a Steamről, hogy vagy a kiadója launcherén keresztül, vagy az Epic Games Store-on át legyen (csak) elérhető…

 

Az Epic Games elég agresszíven elkezdett terjeszkedni azok után, hogy a The Game Awards környékén (legalábbis nekem december hatodika rémlik…) elindult. Két hónapja sincs, hogy Tim Sweeney digitális értékesítési felülete elindult, de azóta történt néhány dolog…

I

Az Epic Games Store launchere nekem már több éve fel volt telepítve, mert az egyik TGA során ingyenesen kínálták a Shadow Complex Remasteredet, amire végül nem volt időm, hogy nekiüljek, de fel van még mindig telepítve. Mindenesetre azzal csalogatják be az embereket, hogy kéthetente ingyenes játékot adnak. Most valami Jackbox Game Pack van terítéken, legközelebb pedig az Axiom Verge jön.

Itt jön be az a gondolat, hogy korábban azzal vádolták az Epic Gamest, hogy a kínai kommunista kormánynak küld adatokat a felhasználókról, amit Sweeney erősen elítélt. (Ettől függetlenül, és itt most objektívan kell kimondani: a kínai techcégek egyike, a Tencent 40%-os részesedéssel benn van a cégben, tehát valami kapcsolat lehet.)

II

De nem is ez lett a nagyobb botrány a cég körül, hanem az, ahogy lassan is, de egyre több játék kezdett exkluzivitásra hajlamodni. Nos, itt egy lista. Ashen, Dauntless, The Division 2, Fortnite, Genesis Alpha One, Hades, Hello Neighbor: Hide and Seek (az alapjáték után minek egy előzmény…?), Journey (igen, nemsokára jön PC-re), Maneater, Metro: Exodus, Operencia: The Stolen Sun, Rebel Galaxy: Outlaw, Satisfactory, Super Meat Boy Forever, The Walking Dead: The Final Season, Unreal Tournament (amit már nem fejlesztenek a Fortnite miatt), World War Z. Na azért ebben van pár AAA cím, gondolok itt a The Division 2-re és a Metro Exodusra.

III

A Metro Exodus esetében az a nagy harci helyzet, hogy a megjelenése előtt jó három héttel mondja be a Deep Silver, hogy bocs srácok, egy évig az Epic Games Store-on lesz csak megvehető a játék! Azon kívül, hogy a Steames / Humble Bundle-s előrendeléseket megtartják, ez bizony eléggé meredek lépés, mivel közben a Metro reduxolt 2033-át és Last Light-ját lehúzzák a Steamen. (És akkor még nem is beszéltünk a Denuvóról, amit a Deep Silver igencsak szeret használni, én pedig az ilyen játékokat igencsak szeretek nem megvenni – ha kiveszik azt a gépterhelő, exét-tízszeresre-növelő vackot, a The Quiet Mant is rég megvettem volna már… és itt megállok, a DRM-mel kapcsolatban vannak tapasztalataim!).

Szóval az Epic tuti, hogy egy halom pénzt dobott a Deep Silvert birtokló Koch Mediának (van miből – ne feledjük, a Fortnite kasszasiker…), és az egészet a THQ Nordic-konglomerátum vezérigazgatója elfogadja. (THQ Nordic AB alatt Koch Media, THQ Nordic GmbH (Darksiders 3 kiadó), és Coffee Stain (Goat Simulator) – bonyolult felépítés…) Ezzel viszont az a baj, hogy szépen kicsesztek azzal, aki mondjuk nem akar Epic Games Store-fiókot és még egy launchert feltenni a gépére. Steam. Origin. uPlay. Epic Games Store. (Régebben Desura.) Opcionálisan GOG Galaxy. Bethesda launcher. Sok lesz ez. Az egész mögött mi más lenne mint a pénz – a Steam 30%-ot visz el a bevételből (nagyobb pénzforgalomnál kevesebbet), az Epic pedig csak 12-t. Ezért a váltás. (Mi, európaiak fizessünk 60€-ta Metro: Exodusért, míg az amcsik 50$-t. Megtehetik.)

IV

A probléma ott van, hogy exkluzivitás bukkan fel a PC-n is. Csak egy helyen elérhető a játék, másutt nem. Ez eddig a konzolokra volt jellemző, de most már a PC-n is jelen van a paritás hiánya. Nincsen az, hogy felmegyünk a Steamre, és megvesszük a játékot. Nem elég csak egy launcher/szolgáltatás. Bár ez versenyhelyzetet szül a Steamnek (ideje is), mi, a fogyasztók járunk rosszul. Függetlenül attól, hogy most van-e kínai kémkedés vagy nincs, vannak hiányzó funkciók az Epic Games Store-on, amik ott vannak a Steamen: felhő alapú elmentések, felhasználói profilok, felhasználói értékelések, fórumok, modok disztribúciója, csoportok, tárgyakkal való üzletelés, játékkönyvtár-rendezés, felhasználói fiók megosztása, más eszközökre való streamelés, játék streamelése, képlopás/megosztás, felhasználói végigjátszások, tippek/trükkök, kívánságlisták. És valljuk be: ez bizony egy hatalmas lista. Mintha túl hamar, idő előtt indult volna el az Epic Games Store, nem?

Az agresszív expanzió az Epicnek jól jön (és megengedhetik maguknak), ámbátor ez azzal jár, hogy a fogyasztók nem fogják mind jól fogadni a váltást. Ezzel azt akarja az Epic elérni, hogy még többen Fortnite-ozzunk… de talán ha olcsóbbak lennének világszerte a játékok a Steamhez képest, és a hiányzó funkciók is ott lennének az Epic Games Store launcherében, akkor esetleg jobb fogadtatást kapna Tim Sweeney rohamléptékű terjeszkedése, aminek még csak a kezdeteit látjuk.

S végül a fogyasztó kezében elsült a csehovi pisztoly: rajta áll, hogy epikus lépést tesz-e, vagy gőzölögve marad a megszokott helyszínen. Jelenleg nem tűnik úgy, hogy nekünk kedvezne az új digitális bolt. Az ingyen játékokon túl még kevés indok van arra, hogy váltsunk.

-V-

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu