SteamVR: lebecsülte a játékosokat a Valve! [VIDEO]

TECH HÍREK – Gabe Newell cégének gyorsan frissítenie kellett a SteamVR-t, mivel a játékosokkal képtelen volt lépést tartani a rendszer…

A Steam február 8-án publikálta a SteamVR bétájának 1.3.2-es patchét, amit jóformán a Beat Saber névre hallgató játék kényszerített, ugyanis a Guitar Herora vagy Rock Bandre hasonlító VR-os cím (amihez nem kell műanyag zenei eszköz) használata során a PC-sek egyszerűen túlgyorsak voltak!

A patchnote-ban szóba kerül egy ilyen mondat: „A Beat Saber-profik nyomkövetett adatai alapján megemeltük a kontrollermozgással kapcsolatos korlátokat, amiről azt hittük, hogy emberileg túlszárnyalhatatlan.” Nem vicc! A Beat Saber játékosai jóval gyorsabbak voltak mint amiről a Valve úgy gondolta, hogy emberileg lehetséges!

Ezt megmagyarázta Ben Jackson, a Valve egyik fejlesztője is: „A nyomkövető rendszernek vannak belsős józan ellenőrzései, hogy azonosítsa, mikor keletkeznek problémák. Például ha a matekunk azt mondja, hogy az egyedüli bázisállomásod *mögött* állsz, akkor tiszta, hogy mi követtünk el egy hibát, mert amögül képtelenek vagyunk jeleket fogadni. Az egyik ilyen ellenőrzési folyamat ahhoz köthető, hogy fizikailag milyen gyorsan lehetséges valakinek megfordítania a csuklóját. Úgy tűnik, hogy egy kellőképp motivált ember egy megfelelően könnyű kontrollerrel gyorsabban tud mozogni (3600 fok másodpercenként!) mint amit mi gondoltunk.”

Két nyomkövető technológia van a VR-kontrollerekben. Az IMU mindegyik kontrollerben ott van – a forgatást kicsi latenciával (késéssel) és nagy frekvencián teszi, de ezek „elfarolhatnak” a pontosságtól, így külsős bázisállomások segítségével (ilyent használ a SteamVR is) megállapítják a nyomkövetett objektum pozícióját és forgását, korrigálva az IMU eltéréseit. Ezek lassabban frissítenek. A Beat Saber ott jön be a képbe, hogy nem ad időt a nyomkövető rendszereknek, hogy előrejelzze a mozgásokat, amivel a játék magasabb szintjein ellentétes irányokat okozhat a hiba.

Bonyolultan hangzik, de a lenti videó alapján elképzelhetjük, hogy milyen hibák következhetnek be, ha túl gyorsak vagyunk a SteamVR-nak…

Forrás: DualShockers

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)