Tiltakoznak a Microsoft-alkalmazottak az új megbízásuk miatt!

TECH HÍREK – Nem erre jelentkeztek, állítják azon alkalmazottak, akik elítélik, amire a Microsoft vállalkozott.

A Microsoft még november 20-án egy közel 480 millió dolláros (134,316 milliárd forintos!) megbízást kapott egy nem kisebb névtől mint az amerikai hadseregtől! Igen, a Microsoft a hadseregnek tervezi az angolul Integrated Visual Augmentation System-et (magyarul integrált, kiterjesztett vizuális rendszert; rövidítjük innentől IVAS-ra), ami a HoloLens, egy kiterjesztett valóság (augmented reality) headset speciális változata lenne. Ezt pár Microsoft-alkalmazott elítéli, és egy nyílt levelet publikáltak TwitterenHoloLens: jó célokra, nem háborúra” címmel.

„Nem szeretnénk háborúra és elnyomásra használt technológiát alkotni. Riasztó, hogy a Microsoft azon dolgozik, hogy az amerikai hadseregnek fegyveres technológiát biztosítson, segítve egy ország kormányát (és annak „halálosságának növekedését”) azzal, amit építünk. Nem azért jelentkeztünk, hogy fegyvereket fejlesszünk, és azt követeljük, hogy beleszólhassunk abba, mire használják a munkásságunkat,” olvasható a levélben, ami Satya Nadellának (a Microsoft vezérigazgatójának) és Brad Smithnek (a MS elnökének) lett címezve. A levelet a The Guardiannak adott nyilatkozat szerint már több mint ötvenen aláírták.

Még novemberben írt Smith egy blogposztot a Microsoft és az amerikai hadsereg közti megállapodásról, amiben megvédi a Microsoft hadi technológia felé történő közeledését. Erre is reagál a nyílt levél: „Bár a cég korábban licenszelt termékeket az amerikai hadseregnek, sosem lépte át a fegyverfejlesztés vonalát. Ezzel a szerződéssel megteszi azt a lépést. A HoloLens alkalmazása az IVAS-bant arra tervezték, hogy segítse az emberek megölését. Ez a hadmezőkön lesz használatos, és a harcot egy szimulált videojátékká alakítja át, amivel a katonákat távolabb viszi a háború kegyetlen tétjétől és a vérontás valódiságától.”

Tény: tényleg nem erre vállalkoztak a mérnökök, akik a HoloLens fejlesztésében közreműködtek. Nem biztos, hogy örülnek annak, ha a Microsoft révén az amerikai hadsereg végül tényleg nekik köszönhetően arat sikert, és most teljesen mindegy, hogy hol.

Korábban ilyesmire tényleg nem volt példa, és a Sony-Nintendo páros esetében hasonlóról szó sem volt. Ez már valami egészen más…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu