A Windows 10 frissítések hatékonyak, de kaotikusak

TECH HÍREK – Egy vállalat elemezte az operációs rendszer automatikus frissítését.

Amikor csak lehetséges, a Microsoft automatikusan próbálja frissíteni a Windows 10-et anélkül, hogy a felhasználónak be kellene avatkoznia, ez pedig egyszerűsíti a dolgokat, ugye? Nos, egy közelmúltbeli tanulmány azt mutatja, hogy bár ezek a frissítések jó eredményeket érnek el a PC-nk védelme érdekében, de mégis kaotikusak a felhasználó számára. A probléma részben az, hogy nem vagyunk tisztában saját ellenőrzésünk szintjével. A londoni University College London kutatói 93 operációs rendszer felhasználóját vizsgálták, és csak 28% volt tudatában az ” aktív időszak ” funkciónak, ami megakadályozza a Windows újraindítását az automatikus frissítések telepítésekor.

Így kommentálták eredményeiket a kutatók: „A résztvevők fele azt mondja, hogy előfordult, hogy váratlanul újraindult a PC, míg a másik fele aggódik a PC-ért, ha a frissítési folyamat sokáig tart. A rossz múltbeli tapasztalatokkal rendelkező résztvevők kevésbé tudták ellenőrizni a frissítéseket, mint a többiek.” Persze, a felelősség végsősoron a felhasználóé esik, de ahogy ez a táblázatot is látjuk, a Microsoft rendszer korántsem annyira világos, mint amilyen:

A kutatók ezt a szervezeti diagramot a Windows 10 Home új telepítésének rendszerképével egy virtuális gépen megfigyelt módon állították össze. Amikor a Microsoft új frissítéseket adott ki, visszaállította a virtuális gép által letölthető és frissítendő rendszerképet. Így több lehetőséget is megfigyelhettek, és bár a szervezeti diagram összetett, nem egészen teljes. Nyilvánvaló, hogy a tanulmány nem kívánja „lehordani” a Windows automatikus frissítéseit – sőt, arra a következtetésre jut, hogy működnek – de az látszik, hogy van még mit fejleszteni – különösen az újraindítás és az „aktív időszak” tekintetében.

Ezt az érdekes tanulmányt egyébként a Windows 10-es verziójának 2018. október 10-i frissítése által okozott hibák miatt kezdeményezték. A Microsoft egyébként elkötelezett amellett, hogy évente két jelentős frissítést indítson a havi biztonsági javításokkal együtt – ezért is jó, ha tisztában vagyunk ezzel a rendszerrel.

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu