Assetto Corsa Competizione – A versenyszimulátorok királya visszatér

Előzetes – Ígéretesnek tűnik a Kunos Simulazioni újabb üdvöskéje, mégpedig a korábban sikeres 2014-ben megjelent Assetto Corsa folytatásaként. Egy kiváló játékról beszélünk, melyet akkoriban meglehetősen elnyomtott a rivális Project CARS hypegépezete. Szinte tökéletes vezetés- és aszfaltszimuláció jellemezte, átlagosnak mondható választékkal, mint autók és versenypályák. Nézzük mire is számíthatunk a szebb és jobb epizódban.

 

Az első és legfontosabb hír, hogy a játék immáron az Unreal Engine 4 engine-t használja, leváltva a korábbi Unity motort. Vélhetően most már színesebb és élettel telibb látványra számíthatunk, bár egyébként ezt az előzetes videók és az early access hozzáférés (amely Steamen tavaly szeptembertől elérhető) is alátámasztják. A korábbi játék sem volt csúnya, de nem sikerült átszakítania a középszer korlátait…, de ez egy vérbeli szimulátor, nem erre van kiélezve a játék.

Kétszázhúsz felett…

Ismételten vérprofi, hardcore szimulációra számíthatunk legfőképp az irányítás terén. Azok az autószerelmesek, akik csak kontrollerrel játszanak nem garantált, hogy ebben a játékban meg fogják találni a számításaikat. Erősen ajánlott egy középkategóriás kormány beszerzése, ha mindenképp az olasz testvérek produktumát szeretnék nyúzni.

Sajnos egy analóg gombon egyszerűen lehetetlen élvezni a játékot, annyira finom manővereket végrehajtani még könnyű beállításon is, amelyet a program igényelne. A pályák megalkotása továbbra is a jól bevált lézerszkenneres technológiával készülnek, azaz a készítők a valódi pályákon többször végigmennek, lézerrel letapogatják a pályát és a kapott adatokat pályatervezéskor felviszik. Így ismét részletes és a valósághoz legközelebb álló pályákat kapunk.

Hazai pályán!

Apropó pályák! Mi magyarok különösen örülhetünk ugyanis a játékba bekerül a Hungaroring, ha heti szinten kijársz a játszós autóval csapatni, akkor lesz okuk félni a külföldi vetélytársaidnak az online térben. Jelenleg 19 pályát tartalmaz, mint pl.: Brands Hatch, Laguna Seca, Monza, Nurburgring Nordschleife, de egy folyamatosan bővülő programról beszélünk szóval ez a szám még változni fog.

A változó idő egyszerűen zseniális, az aszfalt mélyedéseinek köszönhetően nemcsak egy vizes felülettel fogunk találkozni, hanem pocsolyákkal, melyek könnyedén más ívre tessékelhetik a figyelmetlen sofőrt. Az Unreal Engine 4 teszi a dolgát, részletes tükröződések és fényvisszaverődések az utakon, előzés előtt a felverődő víz is szép és egyben hátborzongató (főleg egy 250 km-es sebességnél 300 méterre a kanyartól).

Csepereg az eső, lefolyik az arcomon!

A legérdekesebb újítása a játéknak, hogy az olasz tesók megszerezték Blancpain GT versenysorozat jogait, így totál élethű Ferrari, Lamborghini és McLaren modellekre számíthatunk. Sokkal fülorgazmikusabb odataposni szinte bármelyik verdának, részletesebb hangokat kaptunk, aki nem hiszi járjon utána!

Emellett bekerültek a Blancpain GT hivatalos versenyzői és csapatai. Az előző részben medium szinten is megizzasztotta a játékosokat az ellenfél, itt sem lesz gond ezzel. Ami javításra szorulna az elődhöz képest az egy kidolgozottabb karriermód és az online versenyzés. 2019-ben azért alap lenne, hogy ne csak egy egymásra dobált versenysorozatot kapjunk, amely elsüllyed a monotonitás tengerében, bár a rivális produktumok sem nyújtanak többet. Multi terén a tapasztaltak, hogy a matchmaking még mindig lassú, az sem volt idegen, hogy kidobált verseny közben. Szerencsére ez nagyon ritka.

Ígéretesnek tűnik az Assetto Corsa Competitizone, ha a fent említett hibákon és hiányosságokon javítanak akkor kiváló játékot fogunk kapni, ha nem, akkor meg egy jó játékot. Aki PC-vel rendelkezik az máris kipróbálhatja az early access-t 45 euróért, a konzolosoknak sajnos ki kell várni a teljes verziót. A játék 2019 első negyedévében jelenik meg PC, PS4 és Xbox One platformokra.

-Bonewood-


Kiadó: 505 Games

Fejlesztő: Kunos Simulazioni

Stílus: Autóverseny, szimulátor

Megjelenés: 2019. Q1

Spread the love
Avatar photo
Bonewood is our young video games and extreme sports explorer. He intrested in racing, story based and horror genres. He appears in the consumer society as a chemical technician. He prefers friendship mostly.

theGeek TV