[GDC 2019] Google Stadia: konzol/doboz nélküli játék bárhol? [VIDEO]

A Game Developers Conference egyik régóta várt bejelentése a Google-hoz volt köthető… de vajon van-e ráció abban, amit már tíz éve is láttunk?

A Google Stadia egy felhőalapú játékstreamelő szolgáltatás lesz, amihez nem fog kelleni külön konzol/doboz – PC-n/mobilon/tableten a Google Chrome böngésző, TV-n a Chromecast, vagy egy Google Pixel eszköz kell mindössze hozzá egy izmos (és az előadás során nem is említett!!!) internetkapcsolat mellett. A weboldal szerint akár 4K felbontásban, 60 FPS-sel játszhatunk és később már akár a 8K / 120 FPS is megvalósulhat. Semmilyen letöltésre nem lesz szükség – azonnal elindíthatjuk a játékot. Cross-play támogatás is lesz.

A fejlesztői oldal elárulta, hogy milyen specifikációkkal rendelkezik a hardveres oldala a Stadiának – egyedi, 2,7 GHz-s, hyperthreades x86 processzor AVX2 SIMD-vel, 9,5 MB L2+L3 cache-sel; egyedi AMD GPU HMB2 memóriával, 56 számítóegységgel, amik 10,7 TFLOPS teljesítményre képesek (PlayStation 4 Pro: 4,2, Xbox One X: 6 TFLOPS – esélyes, hogy ez az AMD RX Vega 56…); 16 GB RAM 484 GB/s sávszélességgel; továbbá felhő alapú SSD tárolással. A Stadia a Vulkant, továbbá a Unity és az Unreal Engine-t is támogatni fogja, de a Linux Debian változatát is meg kell említeni, mivel ezt használja a platform. (Vannak még további fejlesztői eszközök – Havok, RenderDoc, Visual Studio, LLVM, AMD RadeonTM2 GPU Profiler, IncrediBuild, UmbraTM 3, FaceFX, Intelligent Music Systems…)

Sok egér/billentyűzet/USB-s kontroller alapból támogatott lesz, de a pletykák után tényleg lesz egy (wifis) Stadia kontroller, amin a Google Assistant gomb segítségével megoszthatjuk a felvételünket, elindíthatunk egy multis meccset, vagy segítséget is kérhetünk. Lesz Share gomb is – a megosztás a YouTube-ra így egyszerű lesz, és akár 4K / 60 FPS minőségben is megtehetjük ezt. A State Share is igazán érdekes elképzelés – elmenthetjük az állásunkat a játékban, amit aztán mások folytathatnak ott, ahol abbahagytuk. A Style Transfer ML (ML = machine learning, gépi tanulás) a gépi tanulással pedig egyedi/gyors látványvilágot adhat egy játéknak – az előadás során egy játék Pac-Man színeket kapott.

A Stadia mögött már több cég/fejlesztő/kiadó is áll – 2K Games (NBA 2K, amivel a Crowd Play fícsőr került bemutatásra), id Software (a Doom Eternal már ezen a platformon futott, így ez az első hivatalosan bejelentett játéknak is nevezhetjük), Q Games (a be nem jelentett játékukkal prezentálták a State Share-t), Square Enix (a Rise of the Tomb Raiderrel adták elő a Google Assistant-integrációt), TequilaWorks (Style Transfer), illletve Ubisoft (az Assassin’s Creed Odyssey a Google Project Streamje után visszatért).

Már egy saját fejlesztőstúdiója is van a Google-nak, a neve Stadia Games and Entertainment, ami exkluzív címeket fejleszt a Stadiára. A külsős fejlesztőkkel is együttműködik majd a csoport, hogy elérhetővé tegyék nekik a platformot, a vezetőjük pedig Jade Raymond lesz, aki a Ubisoftnál többek között az Assassin’s Creed elindításában, majd az Electronic Artsnál a Motive stúdió elindításában játszott közre, mielőtt a Google-hoz igazolt volna. Na nézzük a videókat sorrendben, az ugrás után pedig folytatjuk – bemutatóvideó, hivatalos bemutató, összefoglaló, illetve a teljes egy órás előadás látható sorrendben.

Jade Raymond elárulta, hogy a Google Stadia fejlesztőkészleteket (ez is lehet részben felhő alapú) már több mint száz fejlesztőcsapatnak kiküldték már, és a Game Developers Conference után ez még bőven növekedhet is. Pláne úgy, hogy az Unreal Engine 4 már most támogatott a Stadián: „Már felépítettük a Stadia-támogatást, hogy biztosítsuk, hogy az Unreal Engine-t használó fejlesztők kapásból nekiülhessenek [a fejlesztésnek] és sikeresek lehessenek a platformon. Ma egy teljeskörű Stadia-integrációt adunk ki, hogy a fejlesztőknek segíthessünk egy jóval nagyobb játékosközönséget megszólítani,” mondja az Epic senior platformmérnöke, Arciel Rekman.

A Redditesek amúgy felfedeztek egy easter egget a Stadia weboldalán, amivel a kontrollerből kapunk egy forgatható nézetet. Mindössze a Konami-kódot kell beütnünk: fel, fel, le, le, bal, jobb, bal, jobb, B, A. Sajnos a Stadia.dev oldalon még nem működik ez a cseles kis titok…

Néhány karakterrel feljebb már szóba került a Ubisoft. Nos, kitérnénk rájuk megint – Yves Guillemot, a francia kiadó vezérigazgatója ugyanis ott volt a nézők között, és nyilatkozott is a GameSpotnak a Google Stadiáról. Szerinte a szolgáltatás kiegészíti a konzolokat és a PC-t: „Kiegészítésképp kell nézned a Stadiára. Ha szerzel internetet, azon a gépen játszol, ami lehetőséget ad átélni a játékodat. Az a jó ebben az iparban, hogy ha mobilon vagy PC-n játszol, elkezdett ugyanaz a játék lenni mind a kettőn. Szerintem ez egy lehetőség arra is, hogy másképp játszhass attól függően, hogy hol tartózkodsz. Szerintem az 5G-nek gyorsan kellene érkeznie, de azt látjuk, hogy sok lehetőség lesz ennek felhasználására. Ha a városok tényleg kihozzák az 5G-s mobilhálózatokat, a legrégebbieknek gyorsan reagálniuk kell rá, hogy megtartsák az embereiket. Szerintem [a Google Stadia] nagyon meg fogja tolni az 5G-t.” Azért nem biztos, hogy ezzel egyet tudunk érteni. Kérdéses, hogy az internetkapcsolatunk minőségéhez tényleg képesek lesznek-e beskálázni a játékaikat a jövőben…

A végére hagytuk – direkt! – a feketelevest, mégpedig a DigitalFoundry elemzését. Kipróbálták az Assassin’s Creed: Odyssey-t 1080p/30 FPS-en WiFi-n keresztül, egy 200 megabites internetkapcsolattal. Az eredmény? 166 millisecundumos lag (a kontrolleren lenyomott gomb és a játékban az ehhez köthető tevékenység között eltelő idő), ami másodpercenként 10 FPS-es lagot jelent, azaz minden harmadik képkocka kimaradt így. Megismételjük: 200 mbps internetkapcsolattal. 1080p-n. 30 FPS frame rate-tel. Bele sem merünk gondolni a 4K / 60 FPS párosításba. A „legrosszabb forgatókönyves” tesztjük sem sokkal jobb – 15 megabites kapcsolattal is 188 ms lag volt. Összehasonlításképp: Xbox One X – 145 ms, PC (30 FPS) – 112 ms, PC – 79 ms, illetve Project Stream teszt – 179 ms. Van lemaradás rendesen. Verekedős, versenyzős, shooter játékok esetében ez a lag egyszerűen hátráltatni fog minket. A képminőség is igazán kifogásolható volt az elemzés szerint…

A Google Stadia 2019 folyamán fog elindulni Kanadában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, illetve „Európa jelentős részében”. (Ebből valószínűleg mi kimaradunk.) Árazást, internetkapcsolatot nem mondtak – esélyes, hogy reklámokkal megpakolt szolgáltatás lesz. (És itt egy személyes megjegyzés, ennyi belefér a formátumba – az egyik kommenten jót röhögve felsejlik a jövő: „képzeld el, hogy a Dark Souls 4 egyik bossfightja közben felugrik egy reklám” – a szerk.)

És a legelején a tíz évvel ezelőtti próbálkozás sem volt véletlenül felhozva – az OnLive ugyanis hasonló rendszer volt. Streamelt játékok. Egy: Amerikában nem valami jó az internetkiépítettség (és az átlagsebesség sem) – ezt hogy fogja a Google kiaknázni a metropoliszokon, nagyobb városokon kívül? Kettő: az Ouya, egy Androidos konzol is hasonlóan próbálkozott, és az is elbukott pár éve – mi az, ami igazán meggyőzhet minket a Google Stadia sikerében? Még nem tudjuk.

„A videojátékok jövője nem egy dobozban rejlik.” Tényleg?

Forrás: Gematsu, WCCFTech, WCCFTech, PCGamer, DualShockers, GameSpot

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu