[GDC 2019] Google Stadia: nem lesz nehezebb fejleszteni rá, mint a konzolokra!

Több részletet is megtudtunk a tegnapi, igencsak alapos Google Stadia-áttekintésünk után a streamelő platformról.

Majd Bakar, a Google Stadia alelnöke az Eurogamernek elmondta, hogy a PlayStationhöz és az Xboxhoz hasonlóan könnyen lehet fejleszteni a platformra: „A fejlesztőket minden eszközzel segítjük, így a Stadiára való építés számukra csak egy újabb cél […]. A Stadiára történő fejlesztés olyan egyszerű mint a PlayStationös vagy Xboxos fejlesztés.

A tömörítés és a hálózat – hálózati megoldásokra építünk. Ezeket a Google infrastruktúrája, a BBR, a QUIC és a WebRTC már megcsinálta. Ezek az alapok, amikre mi építkezünk. Így nem csak az IP csomagok alacsony latenciájú továbbítását biztosíthatjuk, hanem a forrásnak feedbacket is nyújthatunk. Kb. olyasmiről van szó mint amilyen trükköket a Zenimax is használ. Azokat itt is be lehet vetni, és így lehet a játékmenetet optimalizálni. A latenciát képkockánként előre tudjuk jósolni, és ahhoz mérten tudunk igazodni. Persze ezt még fejleszteni fogjuk: a [Project] Stream a technológiánk első lépése volt. A teljesítménynöveléssel és a latenciához való igazodással kapcsolatban befektetünk, és ezek jobbak lesznek, amikor a Google Stadia elindul,” mondja Bakar.

Mi a helyzet a Google Stadia exkluzívokkal?

Erre Phil Harrison, a Google alelnöke reagált. Az ő neve ismerős lehet a PS1-es időszakban már kontrollert ragadóknak. Régebben bizony ő volt az, aki behúzott egy halom fejlesztőt az első PlayStationnek! „Erről beszélgettem a Google vezetőségével, mielőtt a céghez csatlakoztam volna. Az én szemszögem az volt, hogy ha a platform ígéretét be tudjuk tartani, akkor saját játékokat kell készítenünk. A saját élményeinket kell felépítenünk, és ez egy nagyon is alapvető, stratégiai irány volt, ami felé mozdulnunk kellett.

Megértem, hogy [egy játékosnak] az exkluzív fogalom néha kihívást jelenthet. [Én inkább azt szeretném], ha a narratívát kifejezetten adatközpontra tervezett [játékok] felé vinnénk. Ha ezek a játékok más streamelő platformokon is feltűnnek, az rendben van. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők elkezdtek innovatívak lenni és a jövőről gondolkodni, és így egy 21. századi játékot [építeni] a 20. századi helyett.” Hozzátette még, hogy a Google által fejlesztett játékok „értelemszerűen kizárólag” a Stadián bukkannak majd fel.

És az árak?

Vannak már árazási tervek is! „[Nagyon sokat] beszéltünk erről a fejlesztői és kiadói partnerünkkel. Ez hónapokon, egyes esetekben pedig évekig tartott. Sok mély fogyasztói kutatás volt. Remek felhasználói kutatócsapatunk van, ami már két éve a Stadia-csapat része. Így megvan a mi nézőpontunk, és így a fogyasztókkal és kiadói partnerekkel tesztelhetjük a hipotézeseinket/feltételezéseinket. Ezáltal a helyes eredményüt tudunk elérni,” mondja Harrison. Az árazásról részleteket nem tudunk, de Yves Guillemot, a Ubisoft vezérigazgatója ezt mondta a GameSpotnak: „Vagy teljes árat fizetsz és játszol, vagy regisztrálhatsz, és napi egy-két órát játszhatsz. Sok megoldás lesz.” Ez sem nagyon konkrét még ugyebár…

És ami várható volt: semmilyen módon nem használhatjuk offline a Google Stadiát. Egyértelmű tehát a Netflix vagy a Spotify példáját nem fogja ez a platform követni. Ismét Harrisoné a szó: Nem, ez technikailag nem lehetséges. Ha ez lehetséges volna, kompromisszumokat kellene kötnünk. Így nem lesz Stadia-konzol sem – kizárólag a Google adatszervereit használhatjuk a játékok streameléséhez, ami errefelé idén valószínűleg NEM fog bekövetkezni.

Örülünk-e még, Vincent? További részletek a nyáron jönnek.

Forrás: WCCFTech, GameSpot, GameSpot, GameSpot

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu