20 évet kapott a Call of Duty swattingért Tyler Barriss

Az ügyről még 2017 decemberében írtunk mi is a theGeek.hu oldalán.

A kaliforniai fiatalember azért kapott ilyen hosszú börtönbüntetést, mert kamu hívásokat kezdeményezett, többek között egy olyat is, amely egy ártatlan ember halálához vezetett.

Tyler Bariss követte el a swatting típusú hívásokat, azt állítva, hogy az apját már lelőtte és a saját családját tartja túszként. Amikor a rendőrség kiment a helyszínre, Andrew Finch, két gyermek apja jött ki az ajtóhoz, akit a rohamrendőrök tévedősből lelőttek.

A “swatting” egy “poénnak” szánt kamu telefonhívás, amellyel szándékosan rossz címre hívják ki – sokszor valamilyen online FPS játékhoz kötődő „bosszúból” – a rendőrség SWAT egységét. December 28., az egész ügy abból indult ki, hogy két Call of Duty-játékos, Miruchle és Baperizer, akik csapattársak voltak, vesztésre álltak egy pénzre menő mérkőzésben. Ez a tweet azt állítja, hogy Baperizer egy másik játékost, Swautisticet vette rá, hogy hívják ki a rendőrséget. Miruchle ki is hívta a zsarukat, de rossz címet adott meg (Finchét), amely végül is Finch életébe került. Finch családja szerint Andrew nem volt felfegyverkezve (és nem is játszott), amikor ajtót nyitott, viszont a kommandósok azt hitték, hogy a fegyveréért nyúl, ezért lőtték végül le a férfit. Hab a tortán, hogy azt a rendőrt, aki kioltotta az életét, nem vonták felelősségre, hanem – hogy elkenjék az ügyet – fizetett szabadságra küldték. Ez az un. „swatting” (rendőrség „poénos” kihívása egy másik ember címére) sajnos nem egyedi eset: egy profi CoDossal is megtörtént, hogy kihívták rá a rendőrséget..

A KWCH News adta hírül, hogy az üggyel kapcsolatban a 25 éves Tyler Barrisst tartóztatta le a los angelesi rendőrség. Barriss korábban, 2015. októberében már a hatóság látóterébe került azzal, amikor a kaliforniai Glendale-ben található ABC stúdióit kétszer is kamu bombafenyegetéssel kereste fel. A Central Track szerint pedig Bariss-nak volt már egy hasonló ügye a Texas államban levő Dallasban megrendezett Call of Duty: WWII bajnokság alatt. Bár Barisst itt nem nevezték néven, a Swautistic Twittere szerint „az egész esemény elrontásáért” ő volt a felelős.

„Remélem, hogy ez a nagy visszhangot kapott per és a hosszú börtönbüntetés azt az erős üzenetet küldi, hogy a hasonló idétlen és szűnni nem akaró „swattingnak” kemény következményei lesznek a játékos közösségben – bármilyen kontextusban történjék is meg.”- nyilatkozta Stephen McAllister, a kansas-i főügyész.

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu