BREAKING! 540 millió Facebook felhasználó adataival élhettek vissza!

TECH HÍREK – Az UpGuard nevű kiberbiztonsági cég több mint 540 millió Facebook felhasználói adatát találta meg publikus szervereken – írja az MSN News.

540 millió Facebook felhasználó adataira lelt az UpGuard nevű kiberbiztonsági cég két – vélhetően véletlenül publikusan hagyott – szerveren, ahol lájkokok, hozzászólások, felhasználónevek és egyéb adatok szerepeltek, melyekhez bárki hozzáférhetett.

Ezeket az erősen szenzitív adatok egyik felét egy mexikói cég, a Cultura Colectiva „felejtette” véletlenül egy olyan szerveren, amelyet nem védett le semmilyen jelszóval, a másik adagot pedig a már megszűnt kaliforniai At The Pool szerverein lehetett megtalálni – ott is levédetlenül. Az UpGuard szerint különösen ez utóbbi a hajmeresztőbb, ezen a szerveren ugyanis 22 ezer felhasználó adatai figyeltek, többek között olyan adatokkal, mint az érdeklődési körök, ismerősök listái, fotók, csoportok, bejelentkezések.

Az kiberbiztonsági cég próbálta keresni az érintett cégeket, de egyikük sem reagált a megkeresésükre. Az Upguard azt is hozzátette, hogy az At The Pool által gyűjtött adatok érdekes módon pontosan akkor tűntek el, mikor a cég elkezdett nyomozni az után, hogy ki állhat a szivárogtatás mögött.

A Facebook később szólt a szervereket üzemeltető Amazonnak, hogy vegyék le a kiszivárogtatott adatokat. A Facebook szóvivője elmondta, kifejezetten tiltják azoknak a cégeknek, amelyek velük „együttműködnek”, hogy publikus adatbázisokban tárolják ezeket a szenzitív adatokat, és annak ellenére is nyomoznak az ügyben, hogy egyelőre „nincs arra utaló jel”, hogy bárki felhasználta volna ezeket az adatokat. Érdekes kérdés, hogy mégis mi alapján tudják megállapítani, hogy egy publikus oldalra felkerült adatokat ki mentette le már rég és használta fel a saját céljaira.

Ez az ügy egy újabb adatszivárgási botrány, amely sem a Facebook, vagy Mark Zuckerberg renoméjának sem tesz túl jól, aki tavaly vett részt szenátusi meghallgatásokon, pont ebben a témában, ahol 84 millió Facebook felhasználó fiókja volt érintett egy olyan ügyben, amely Donald Trump megválasztásához is köthető volt.

Forrás: MSN, Index, Tech Crunch

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu