Shazam! – „Tudják? Srácoknak!”

FILMKRITIKA – A nagy ugrás című film híres mondata jutott eszembe a Shazam! című DC szuperhősfilm kapcsán, amelyben egy kissrác egy varázslat segítségével szuperhőssé válik. A Shazam! igazi ifjúsági mozi: „srácokról” szól, „srácoknak” és persze, megszólítja a bennünk rejlő kamaszt is, amikor még mindannyian „kincskereső kisBötmönök” akartunk lenni. Pun intended…

 

A Shazam! egyik legnagyobb érdemének egyik ismerősöm azt hozta fel Facebookon, hogy „nem akar Deadpool lenni.” Ez valóban így van: hálistennek a DC nem érezte azt a kényszert (mint a borzalmas Öngyilkos osztag esetében) hogy majmolja a meglepően nagy sikert aratott Marvel-hős filmjét, a Deadpoolt.

A kissrác, aki ott sem volt

A Shazam! valódi ifjúsági szuperhős alkotás: a főszereplője Billy Batson (Asher Angel), egy kissrác, aki árvaházakban és különböző nevelőszülőknél nőtt fel, miután anyja és ő elveszítették egymást. Billy egy bizarr, szürreális metróutazása során egy különös helyre: egy idős mágus birodalmába kerül, aki szuperképességeket illetve egy szuperhős külsőjét is átruházza rá, melynek révén nagyjából úgy néz ki, mintha Supermant és Flash-t keverték volna össze, pedig az ő neve egész egyszerűen csak: Shazam!

Ez mind „menő” és „kafa” is lenne, (csakhogy a kissrác nyelvezetet megőrizzük) hősünknek azonban van egy esküdt ellensége: Dr. Thaddeus Sivana (Mark Strong), egy szupergonosz, aki még gyerekkorában „lemaradt” a Shazam! transzformációról, lévén nem állta ki a próbát, amely ehhez volt szükséges.

Billy bármikor képes Shazammá változni, vagy vissza, elég a nevét kimondania, így a szuperhősöknél ismert macerás átöltözködés fázist is megússza. Persze, a gyerekkorától ettől még nem szabadul meg, hiszen ott van vele a teljes Freeman-család és főleg Freddy Freeman (Jack Dylan Grazer), akivel elég gyorsan sikerül összebarátkoznia még a film elején, és akivel a két kamasz közösen éli meg a szuperhősléthez kötődő kalandot és mókás jelenetet – még úgy is, hogy csak Billy képes átváltozni.

A bennünk élő kamasz…

…aki titokban mindig is szuperhős akart lenni: ő élvezi igazán a Shazam!-ot – no meg persze a fiatalabb korosztály. A Shazam! felvállaltan erre főmotívumra és az ahhoz kötődő poénokra koncentrál és bár a szokásos akciójelenetek jócskán jelen vannak, mégis, kicsit háttérbe szorulnak, triviálissá válnak. Bár a Mark Strong által alakított Sivana egészen látványos kunsztokat tud (testébe egy démonsereg költözött) és ezáltal tényleg méltó ellenfele Shazamnak, akinek gyengesége, hogy sokáig naiv és félénk kissrácként menekül Sivana elől.

Persze az egész show-t Zachary Levi alakítása viszi, aki hajszálpontos színészi és komikus képességekkel együtt adja vissza, amit egy fiatal kamasz átélhet, ahogy egy felnőtt férfi testben osztja az igazságot – és mellette persze igazi csínytevésekben is részt vesz.

Mellette Mark Strong meglepően profi főgonosz figura – talán érdemes lenne más, hasonló szerepekben, nagyobb költségvetésű filmekben is szerepeltetni. Eszembe is jutott, hogy a karakterére jellemző düh, frusztráció, hideg intelligencia és kegyetlenség révén mennyivel jobb Lex Luthor lehetett volna Jesse Eisenberg helyett a Batman Superman ellenben.

A többi színész közül még Asher Angel (Billy Batson) és Jack Dylan Grazer (Freddy Freeman) alakításait érdemes kiemelni, akik nagyszerűen hozzák a fiatal, állandóan valamilyen csíntevésen agyaló kamasz karaktereit. Angel képes mélységet vinni karakterébe, amikor arra van szükség, Grazer pedig mindent megtesz azért, hogy fiatalkora ellenére felzárkózzon Zachari Levi alakításához.

Nemcsak srácoknak…

A Shazam! szuperhős-vígjátékként, ifjúsági filmként általában véve kifejezetten jól működik, talán a sztori faékegyszerűsége és a sokszor önmagukat ismétlő akciójelentek gyengítik a filmet. Találunk egy-két szájbarágós közhelyt, vagy amerikai giccset is, de ezek még az elviselhetőség szintjén maradnak, igaz, nem erősítik a filmet.

Összességében a Shazam! egy szórakoztató, jó film, de leginkább az alapötlet, Zachary Levi színészi és komikus képességei, illetve Mark Strong alakítása és egy-két látványosabb akciójelenet emelik a ki középszerűségből.

-BadSector-

Shazam!

Rendezés - 7.8
Színészek - 7.6
Történet - 6.6
Látvány - 8.4
Hangulat - 8.4

7.8

Összességében a Shazam! egy szórakoztató, jó film, de leginkább az alapötlet, Zachary Levi színészi és komikus képességei, illetve Mark Snow alakítása és egy-két látványosabb akciójelenet emelik a ki középszerűségből.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu