The Surge – Technológiai szlalom [PS Plus]

TESZT – A Deck13 két és fél éve ne tagadjuk le, egy echte Dark Souls klónnal próbálkozott. A Lords of the Fallen nem volt rögtön kukába dobni való cím, de problémás volt, konzolon pláne. Mit nem tesz egy új kiadó (a CI Games helyett a Focus Home Interactive) és a technológia fejlődése?

 

A Souls-stílusú játékoknak reneszánsza van, főleg mióta a Dark Souls III-mal elvileg a sorozatnak vége (nem baj, lesz helyette Bloodborne 2!), és a Nioh egy remek játék volt a Team Ninjától. A The Surge sem rossz, de nem nevezném kiválónak, bár ettől egy hajszállal maradt csak el!

Robotok ébredése

A sci-fi környezet engem nem tagadom, de a Rise of the Robotsra emlékeztetett rövid időn belül, bár Coton helyét átvette Warren és cyborg helyett egy exoskeletonnal megpakolt, és most leírom, korlátozott (többet nem mondok, ja és ennek a végén is fontos szerepe lesz…) ember kerül a kezeink közé. Erről jut eszembe az, hogy a történet szerintem oké.

Nem egetverően remek, nem is vacak, hanem csak jó, pont a spoilerezést kikerülendő, meg nem nevezett indok miatt – kár, hogy Prey módjára audiologokkal és némi interakcióval intézték csak el. Szóval Warren gépruhába bújik, és ezzel akarja felfedezni a CREO körüli káoszt, ami akár burkoltan a jövő figyelmeztetése is lehetne. Itt lép be a második szólam, a Lords of the Fallen 2.

Karakterek ébredése

A játék erősen hasonlít a Lords of the Fallenre. Nem vicc, szerintem az animációk jelentős része mintha egy az egyben lett volna átemelve. Kivégző mozdulatok? Azok talán nem, és itt előre mondom: érdemes leritkítani annak mutatását, mert igen, ilyet is enged a beállításokban a játék (erre még vissza fogok térni), hiszen kicsit túlzottan gyakori ezeknek mutatása.

Ha már kivégzés, akkor itt most rátérnék a harcrendszerre, ami a végtagok célzására összpontosít. Mivel egy exoskeletonban harcolunk, ezt érdemes, sőt, kötelező fejleszteni, a szintlépés gyönyöreit át lehet majd élni. A gyenge pontok rajtuk kékes fényben vannak, ezeket megkombózva letéphetjük azt a megcélzott végtagot. Az ellenfelek legyőzése után törmeléket kapunk, amivel Warren képességeit többféleképpen tuningolhatjuk a MedBayeknél. Speciális képességeket szerezhetünk adott végtagok bevetésekor (pl. kevesebb sebződés a defenzíven játszóknak), vagy akár Warrent is megkínálhatjuk pár implantátummal.

A szintlépést a Core Power takarja, és a legtöbb felszerelés/implantátum egy adott mennyiséget használ belőle – minél nagyobb a szint, annál méretesebb lesz. A Souls-imitáció itt is befigyel: ha meghalunk, oda az összes Tech Scrap törmelék, amit rövid ideig teljes mértékben felszedhetünk halálunk helyszínén. Védekezés és gurulás is van ennek elkerülése céljából, de én rövid időn belül a bukfencezésre szoktam, mivel… nem olyan egyszerű a játék. (Mondjuk a STRAFE-nél talán könnyebb.) Még említeném a drónt is, amit szintén felfejleszthetünk, hogy akár az is támadjon, vagy ajtókat nyissunk ki vele.

Technológia ébredése

Nos, akkor most egy pozitívum: a FLEDGE engine kitűnően működik ebben a játékban. Sőt, olyannyira jól szuperál, hogy a PlayStation 4 Pro-t sokkal komolyabban kihasználja, mint sok közelmúltban megjelent cím. Ezt a DigitalFoundry is alátámasztja, szerintük is technológiailag fantasztikus a The Surge:

Kb. 5 másodperc töltési idő halálkor, korrekt grafika, amit ráadásul finomhangolhatunk a menüben! Kikapcsolható elmosódás, beállítható lens flare – na kérem, a Deck13 példáját érdemes követni másoknak is konzolon.

A grafika jó, milyen a hang? Teszi a dolgát, nem kiemelkedő, de nem is gyenge. Kihívás van dögivel, bár a karakterek szódával sem mennének el szerintem (hát még a főboss a játék végén, mi ez a badarság?).

Pénztárca ébredése

Aki a Bloodborne/Dark Souls 3/Nioh bármelyikét szerette, neki ajánlom a The Surge-öt. Tény, hogy a Lords of the Fallen nyomokban még mindig jelen van, de most már a kifinomított engine, a szórakoztató játékmenet (a kevés ellenfélszám és a történetvezetési stílus hiánya ellenére is), és a futurisztikus hangulat miatt ez majdnem egy 8-as lett. Itt-ott ellaposodik (és több ellenfél ellen küzdeni pedig nem szórakoztató), de ez messze jobb a Lords of the Fallennál. PS4 Prosoknak pedig nagyon durván megy a 60 FPS! Úgy pedig még lendületesebb. 26-27 óra szórakozás!

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ A FLEDGE engine remek teljesítményt nyújt, főleg PlayStation 4 Pro-n!
+ Végtag-harc = testreszabás = variációk egy játékmenetre
+ Az alapelképzelés magában elgondolkodtató

Kontra:

– Ez azért még mindig egy Souls-klón, néhol unfair nehézséggel
– A történetet jobban kellett volna vezetni
– City Kicsit gyenge vége van (itt a végső bossfightra is gondolok)


Kiadó: Focus Home Interactive, Maximum Games

Fejlesztő: Deck 13

Stílus: Futurisztikus akció-RPG

Megjelenés: 2017. május 16.

The Surge

Játékmenet - 7.6
Grafika - 8.6
Történet - 7.3
Zene/Audio - 7.5
Hangulat - 8

7.8

Technológiailag diadal, játékmenetében még nem egyedi, de a The Surge egy kellemes meglepetés.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu