Streamelés, felhő alapú játék: mire készül Hideo Kojima?

A japán Nikkei Business termetes interjút publikált, és itt már valamire készül a japán zseni…

Kojima úgy véli, hogy a filmek és a videojátékok története közel azonos (eleinte nem lehetett otthon élvezni ezeket – lásd film/játéktermek -, majd otthoni kiadásban is megjelentek – lásd VHS/DVD; konzolok, és most az internet szerepet kap mindkettőben), és az 5G technológia elterjedésével azt gondolja, hogy a streamelő platformok, mint például a Google Stadia teret fognak nyerni: „Elndultak az 5G-s szolgáltatások. A Google bejelentett egy felhő alapú videojátékos szolgáltatást. Az Apple megerősíti a pozícióját a játékiparban. A felhő alapú játék lehetővé teszi, hogy bármilyen kijelzőre – legyen az okostelefon, tablet, vagy laptop – el lehessen játékokat vinni anélkül, hogy konzolokra volna szükség. A játék a felhőben 4-5 éve élt át egy robbanást, de nem volt, ami magával vigye. Sokan azt mondják, hogy bukás lesz, de szerintem azért nem működött, mert nem volt eléggé fejlett hozzá a technológia. Most, hogy elindult az 5G, a következő öt évben egy nagy váltást láthatunk majd a felhő alapú játékok felé. A szórakoztatás egészében meg fog változni, és több szabadságot fog nyújtani,” mondja Kojima, aki ezt nyilatkozta a Google Stadiával és a streamelő platformokkal kapcsolatban: „Olyan játékok tűnnek fel, amiket eddig nem láttunk. Ez biztos, ha megnézzük, miként fejlődött a szórakoztató ipar. A legtöbb film nem hosszabb, mint két óra, mert a közönség a mozikban megéhezne, vagy WC-re kellene, hogy menjen, továbbá kevesebb vetítés lenne naponta, és így csökkenne a mozik bevétele. Amikor a TV-k felbukkantak, a szórakoztatás adaptálódott ehhez, hogy a nézőket „odaragasszák a kijelzőkhöz”, és így ők nem váltanának csatornát – emiatt az olyan elképzelések, mint a reklámok előtti cliffhangerek fel lettek találva.

Ahogy fejlődik a streamelés, a játékok, filmek, dokumentumfilmek, és egyéb videós tartalmak mind ugyanazon a platformon lesznek. Ez az a jövő, amiről mindig is álmodtam. Az olyan szolgáltatások, mint a Netflix megosztja majd a tartalmát az „interaktív játékok” és a „nem interaktív filmek” között. A játékok és filmek egymás szöges ellentétei, és egy határvonal húzódik a kettő között. De ez a határ el fog tűnni – ez már el is kezdődött például a tavaly megjelent Black Mirror: Bandersnatch kiadásával.”

Kojima szerint a zenei iparban is volt egy váltás: korábban nem forgatták meg a bakelitlemezeket a vásárlók a tű eltörésétől tartva, így a népszerűbb dalok az A oldalra kerültek, a kísérletezőbb dalok pedig a B oldalra, de ez megszűnt a CD formátum elterjedésével. Azt szeretné, hogy a játékok és filmek egyesülése folytatódna: „A játékok drasztikusan meg fognak változni. Természetesen a csúcskategóriás konzolos játékok – amik napjainkban készülnek – megmaradnak, de a technológia fejlődni fog, és képesek leszünk vadonatúj játéktípusokat készíteni egyedi ötletekkel. Én magam eléggé elfoglalt vagyok, de szeretném, ha a nyomom a történelem eme oldalán is ott lenne.” A mesterséges intelligencia megérti majd a személyiségünk, és erre alapozva választ majd interaktív tartalmakat számunkra. Emiatt ennek készítése is megváltozik, de Kojima még nem tudja, hogy ez miképp valósul majd meg.

A meglepetés az, hogy a fejében van egy nagy ötlet a streameléssel kapcsolatban: „Igazán eltérő játékokat fogunk látni a következő öt évben, ahogy elterjed az 5G. Van a fejemben egy nagy ötlet a streameléssel kapcsolatban. Nem mondhatok többet, mert nem szeretném lelőni a poént!” Ez lehet a Death Strandinghez köthető, vagy akár a Google Stadiához… esetleg összeköthetjük a kettőt, és talán a Google Stadián lesznek olyan elemek, amik a Death Strandinget kibővíthetik…?

Kojima szeretné, ha a lehető legtovább maradna életben, hogy ő maga is átélhesse ezeket a változásokat, és azt kívánja, hogy ő legyen az első, aki ilyen interaktív tartalmat készíthessen, de kiemelte, hogy az úttörők az iparban általában sosem termeltek profitot idáig, ám megpróbálkozik, mivel ő nem pénzért készít játékokat, és a haláláig ezzel szeretne foglalkozni.

Erős szavak. Csak nem a Stadia felé közeledik Kojima?

Forrás: DualShockers

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu