Elhunyt Dick Barnes, akinek a világ legősibb működő számítógépe létrejöttét köszönhetjük

TECH HÍREK – Az idős úr is rendkívül komoly kort élt meg…

A világ legősibb működő számítógépe, a Harwell Dekatron megalkotásához,  Richard „Dick” Barnes neve fűződik, aki csapatával  alkotta azt meg, még 1951-ben, Nagy-Britannia egyik lepukkant atomkutató központjában.

Maga Dick Barnes volt az, aki 2012-ben újra beindította a 2.5 tonnás számítógépet, amely azóta is működik.

Mr. Barnes rendkívül magas kort élt meg: április 8-án hunyt el a The National Museum of Computing szerint – írta tegnapi cikkében a BBC.

Richard Barnes két kollégájával, Ted Cooke-Yarborough és Gurney Thomas a Harwell Dekatronon való munkájukat 1949-ben kezdték el.

Eredetileg az Ofxordshire-ban lévő Atomic Energy Research Establishmentben használták, többek között arra is, hogy számításokat végezzenek a világ első üzleti nukleáris reaktorához, amely a Calder Hallban található.

„Boszorka”

1957-ben a világ legősibb működő számítógépe a Wolverhampton and Staffordshire Technical College-be került. 16 évig számítástechnikát oktattak rajta és „Boszorka” (Witch) becenevet kapta, amely a „Wolverhampton Instrument for Teaching Computation from Harwell” beceneve.

Az összes korabeli számítógépes designerek az adattárolás problémájával küzdöttek, szóval mi dekatronokat használtunk, amely konkrétan egy adattároló egység volt.” – mesélte Barnes még 2012-ben.

A dekatronok gázzal megtöltött csövek voltak, amelyeket számítási eszközként használták a korai digitális számítógépekben. Több sorba rakva használták fel őket a számítógép memóriájában, amely így ezáltal a végezte a számlásokat.

2012-ben „élesztették újra” a gépet, amely tökéletesen működött, csak hát mai szemmel nézve nyilván egy „kicsit” lassú: egy szorzóművelethez 10 másodpercre van szüksége.

FORRÁS: BBC

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu