Nvidia GTX 1650: trükkösen olcsó ez a videókártya!

TECH HÍREK – Az Nvidia egy trükkel érte el azt, hogy a videokártya árát a lehető legalacsonyabban tartsák…

Az Nvidia GTX 1650 a Turing architektúrára épül, és jogosan olcsóbb a nemrég megjelent GTX 1660-nál és a jóformán ár/teljesítmény bajnoknak is nevezhető GTX 1660 Ti-nél: a videókártyák a Kepler-széria óta új kódoló (encoder) blokkal jöttek generációnként, de ezúttal a cég ezt kihagyta, és a korábbi, Volta NVENC-et használja a Turing helyett! Az NVENC az Nvidia olyan kódolója, amivel a számítási képességeknek több kakaó jut más feladatok elvégzésére. Azért is nagyon meglepő ez a lépés az Nvidiától, mert a Volta és a Turing között kb. 15%-os teljesítménybeli különbség van, ami pedig igencsak nem elhanyagolható. Azt már érzékelni lehet…

Hivatalos magyarázat erre a mondhatni „butításra” nincs az Nvidiától, de az egyik ok biztosan a költségcsökkentés, hogy új, olcsóbb modellű videókártyák is legyenek a piacon az AMD megoldásaival szemben. A másik gondolat emögött nagy valószínűséggel az áramfogyasztás csökkentése lehetett, ugyanis a cég igyekszik minden kanyart levágni a siker érdekében, és pont emiatt csökkentették a meglepően kicsi mérettel rendelkező GTX 1650-en a tranzisztorok számát is.

Az Nvidia GTX 1650 kevesebb mint egy hete  startolt el, mivel április 23-án került a boltokba ez a videókártya, ami nagyon is alsó kategóriás modellként kezelendő – ezzel nem fogunk 4K-ban, maximum részletetességgel játszani… arra ott van az RTX 2000-es széria, ami a nevéből adódóan valós idejű sugárkövetéssel (ray-tracinggel) rendelkezik.

Tehát az Nvidia trükkje lelepleződött – persze a cég ezzel is el fog rohanni, de azért a rivális AMD sincs rossz helyzetben, ugyanis a PlayStation 5 esetében (még mindig nem hivatalos a név…) már megerősítésre került, hogy AMD Ryzen Zen 2 CPU-val és Navi GPU-val fog rendelkezni. Az Nvidiának csak a Nintendo Switch áll az oldalán, ami azért nem olyan sok…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu