Huawei: már az ARM sem működik együtt tovább a kínai gyártóval

TECH HÍREK – A processzorokhoz szükséges, félvezetőket gyártó, brit cég felmondott minden szintű üzleti partnerséget a kínai Huawei-jel.

A brit BBC adta hírül, hogy a saját országukban adta ki először ukázba az processzorokat gyártó ARM cég vezetősége az ott dolgozóknak, hogy mindenféle üzleti kapcsolatot szakítsanak meg a Huawei-vel. Ezt belső dokumentumokkal is alátámasztotta a BBC.

Csak úgy sorozzák az USA részéről ipari támadásnak is felfogható rossz hírek a Huawei-t. Először arról olvashattunk, hogy a Google szakít meg velük minden együttműködést a jövőben, tehát a kínai gyártó a készülékein minden Android frissítésről lemondhat, továbbá a Google Play áruház sem lesz elérhető rajtuk.

Utána jött a másik hír, hogy az Intel és a Qualcomm processzorgyártók is megszakítják a kapcsolatot a Huawei-jel. Most pedig a BBC legfrissebb híre, hogy Nagy-Britanniában adták ki az ukázt először: „mindenféle üzletet, még életben lévő szerződést, vagy megállapodást azonnali hatállyal fel kell függeszteni”, hogy megfeleljenek a nemrég kiadott amerikai kereskedelmi szigorításoknak.

Nagy csapás ez a Huawei-nek, lévén az ARM gyártja a legtöbb mobilprocesszor alapját az egész világon. De nincs mese: mivel a technológia „amerikai eredetű” ezért a cégnek világszerte meg kell felelnie a Trump adminisztráció globális tiltásának.

A BBC egyébként arról is ír, hogy egy nagyipari elemzés szerint ez most már tényleg egy patthelyzet (kivédhetetlen csapás), amely veszélyezteti a Huawei további működését.

Arról ír az elemzés, hogy a cég óriási nehézségekbe ütközik majd, hogy a saját chipjeit legyártsa, lévén ezeket az ARM technológiájára építik, amelyért eddig licencdíjat is fizettek az ARM-nak.

Az ARM egyébként egy Cambridge-i székhelyű félvezetőket gyártó cég, amely az ország legnagyobb saját techcége volt, amíg japán tőkéből fel nem vásárolták. 6000 dolgozója van és nyolc irodája az USA-ban.

A céget konkrétan 1990-ben alapították és 2016 szeptemberében vásárolta fel a Softbank nevű japán cég, azonban az ARM továbbra is az angliai Cambridge-ben maradt.

Korábban kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben azt írták, hogy „az amerikai kormány minden regulációjának alávetik magukat”, de semmilyen egyéb kommentárt sem fűztek hozzá.

Megkérdezte a BBC a Huawei-t is, a kínai cég egyelőre csak annyit válaszolt, hogy „jelenleg nem kommentálják az eseményeket.”

Korábban még egyébként azt nyilatkozta a Huawei rendkívül elszánt cégvezetősége, hogy:

„nem fogjátok megállítani a Huaweit, mi állítjuk meg az Apple-t!” – olvashattuk a Portfólión.

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu