Keanu Reeves és 16 másik filmsztár, aki videojátékokban szerepelt

RETRO – Amikor kell egy igazi sztár.

Részben az amerikai IGN cikke alapján és részben saját kútfőből összeszedtünk 17 filmsztárt, akik nem csak hangjukat, hanem arcukat is adták egy-egy AAA kategóriájú videojátékhoz. Természetesen a mi listánk sem véges, de mi igyekeztünk tényleg a legnagyobb sztárokat felkutatni emlékeinkben. Ha valaki még eszetekbe jut, a kommentárba írjátok bele!

Bruce Willis (1998: Apocalypse)

A kilencvenes évek akciósztárja volt talán az első, akit külsejét és hangját is adta az 1998-ban megjelent Apocalypse című külső nézetes akciójátékhoz, amely csak PlayStation 1-re jelent meg. A játékot a Neversoft fejlesztette, nem sokkal azelőtt, hogy a Tony Hawk sorozatukba belevágtak volna. A játék sztorija nagyjából olyan, mint egy igazi hollywoodi film, azonban ezúttal semmilyen filmet sem adaptáltak. A sztori szerint egy zseniális, ám őrült tudós, a „Reverendás” egy saját magára mintázott teokráciát alapít és létrehozza az Apokalipszis négy lovasát: Háborút, Pestist, Vadállatot és Halált. Bruce Willis Trey Kincaidot alakította, az arcát Motion Capture-rel vették fel egy House of Moves nevű stúdióban, a hangfelvételeket vele pedig mindössze két napig vették fel. Willis állítólag jó pár változtatást javasolt, amelyet a fejlesztők meg is fogadtak. Ennek ellenére a játék leginkább kritizált része pont Bruce Willis szinkronhangja volt, amelyet túlságosan érzelemmentesnek tartottak a kritikusok.

Bruce Willis külsejét egyébként még az ugyanabban az évben, a film alapján készült The Fifth Elementben is használták, de itt már nem Willis volt a szinkronhang.

David Bowie (The Nomad Soul – 1999)

Ahogy arról David Bowie 2016-ban bekövetkezett halála után egy megemlékező retrocikkben mi magunk is írtunk: az énekes és filmsztár, David Bowie két videojátékban is „szerepelt”: a LucasArts legelső kalandjátékában, az 1986-os Labyrinth-ben és (ott viszont még nem volt hangja), illetve az 1999-es sci-fi kalandban, a Quantic Dream Omikron: The Nomad Soulban, ahol kiválóan kidolgozták külsejét két rövid jelent erejéig a játékban, illetve énekelt is benne. Bowie-nak egyébként a játék történetébe és designjába is volt beleszólása. Bár saját maga nem tűnik fel a sztoriban, két cameo felbukkanása így is lett: először Bozként láthatjuk, aki lázadó, így a fejét követelik, másrészt a The Dreamers együttes névtelen énekeseként is fellelhetjük. A soundtrack munkálataiból is kivette a részét, így a Labyrinth-hoz képest sokkal inkább érződik munkássága az Omikronban.

Stílus tekintetében ez a játék egy érdekes egyveleg, hiszen bár kalandjátékként funkcionál, puzzle, bunyó és shooter aspektusok is felbukkannak benne.

Pierce Brosnan (Everything or Nothing – 2003)

A kilencvenes évek elején és a 2000-es évek végén James Bondot alakító filmsztár külsejét több videojátékhoz is felhasználták, ám egyedül a teljesen eredeti, saját történetet használó James Bondos játékban, az Electronic Arts által kiadott Everything or Nothingban vett részt igazán aktívan oly módon, hogy nemcsak a külsejét mintázták az egyébként nagyon lelkes sztárról, hanem James Bond is az ő hangján szólalt meg. A rendkívül nagy költségvetéssel elkészült, kifejezetten igényes külső nézetes akciójáték több konzolra is megjelent és nemcsak Brosnan, de más filmsztárok is szerepeltek a játékban, többek között a jól ismert Bond színészek, Judi Dench (mint M), Q (John Cleese), egyfajta kameóként Jaws (Richard Kiel), Willem Dafoe, Heidi Klum és Shannon Elizabeth. Az Everything or Nothing volt talán az addigi egyik legtöbb sztárt foglalkoztató videójáték.

Sean Connery (From Russia With Love – 2004)

Az Electronic Arts az Everything or Nothing után sokkal régebbre nyúlt vissza és ezúttal egy igazi James Bond film adaptációjához, amely PSP-re és PS2-re jelent meg. A From Russia With Love (Oroszországból szeretettel volt a magyar címe) egy 1963-as James Bond klasszikus (sokak szerint a legjobb James Bond film a klasszikus érából) és a főszereplője az akkoriban ereje és ifjúsága teljében lévő legelső James Bond, Sean Connery volt, akinek ez volt a második 007-es filmje. Éppen ezért az Electronic Arts magát a már 74 éves színészt kérte meg, hogy a 33 éves korában eljátszott, klasszikus karakterének szinkronhangja legyen, miközben a videojátékos megjelenítése természetesen hű volt a film fiatal karakteréhez. Az eredmény elég felemás lett, amellett, hogy a játék sem volt az igazi, Sean Connery hangján azért rendesen érződött, hogy 41 évvel idősebb embert hallunk és ez zavaró volt a játék során is.

Jet Li (Rise to Honor – 2004)

Jet Li egyszerre filmsztár és a harcművészetek mestere, így nem véletlen, hogy ebben a PlayStation 2-es verekedős akció-kalandban is őt kérték fel, hogy Kit Yun, egy a maffiába beépült zsaru karakterét is eljátssza. Sokan kritizálták a játékot, hogy inkább interaktív mozi volt és nem verekedős cím, de a Jet Li fanokat ez csöppet sem zavarta!

Jean Reno (Onimusha 3 – Demon Siege – 2004)

A francia filmsztár, aki Leon, a profi címszerepével vált híressé saját hazájában és nemzetközileg egyaránt, azért kapott szerepet az Onimusha-sorozat harmadik részében, hogy a felhasznált modern szállal a kicsit szárazzá vált franchise-t feldobja. A játékban a sorozat állandó főszereplője – akit egyébként szintén egy saját hazájában akkoriban népszerű japán színészről, Takeshi Kaneshiróról mintáztak – Hidemitsu Samanosuke egy időutazás miatt a modern Párizsba kerül, ahol egy francia zsaruval, Jacques Blanc-nal találkozik, akit Jean Reno alakított. Blanc irányítható karakter is volt a játék során.

 

Monica Bellucci (Prince of Persia: Warrior Within – 2004)

Monica Bellucci-t, a Malena és a Matrix filmek révén világhírűvé vált olasz színésznőt és szex-szimbólumot a Prince of Persia: Warrior Within-ben Kaileena, az idő császárnője szerepére kérték fel. Bár hozzá nem használtak motion capture-t, de a játékbeli formás, szexi karaktere feltűnően hasonlított rá és a színésznő állítólag rendkívül keményen dolgozott, hogy elég jó szinkronja legyen a császárnőnek, aki attól függően vált az ellenségünkké, vagy szerelműnkké, segítőnkké a főboss ellen, hogy megtaláltuk-e a játék során egy varázskard elrejtett darabjait. Bizonyos pletykák szerint végül Monica Bellucci felolvasott szövegeinek csak töredékét használták fel, de ez a legcsekélyebb mértékben sem zavarta a rajongókat, akik igazi kultuszt alakítottak ki a vonzó császárnő körül. A folytatásban, a Prince of Persia: Two Towers-ban (amely a trilógia záróakkordja volt) már egyáltalán nem Bellucci volt Kaileena hangja és a külsője is némileg különbözött a játék átvezetőiben.

Marlon Brando (Godfather – 2006)

A két James Bond mellett a 2000-es évek elején az Electronic Arts a Keresztapa-filmekből is készített két játékot és az elsőhöz, a 2006-os Godfather című játékhoz (amely teljes egészében az első film adaptációja) magát Marlon Brandót kérték fel szinkronhangnak a címszerephez. A már nagyon beteg Brandónak ez volt az utolsó „szerepe” és bár állítólag nagyon élvezte a munkát, nem sokkal a játék felvételei után meghalt, és csak töredékét tudták felhasználni a felvételeknek. Természetesen a játékbéli külseje teljes egészében megfelelt annak, amilyennek a Keresztapában láthattuk.

Chow Yun-fat (John Woo’s Stranglehold)

Chow Yun-fat, eredetileg hong-kongi színész saját hazájában, John Woo Hard Boiled című 1992-es akciófilmjével vált híressé, így nem véletlen, hogy a 2007-ben készült John Woo’s Stranglehold ennek a konkrét folytatása volt, magával az időközben 55 évesre öregedett színésszel. Persze, az a játékban egyáltalán nem volt zavaró és a Stranglehold az egyik legjobb akció-TPS volt a maga idejében, még akkor is, ha egyértelmű Max Payne-klónról beszélhettünk.

Nathan Fillion (Halo 3 – 2007)

Nathan Fillion nagyon sok Uncharted-rajongó szerint az ideális választás lenne egy idősebb Nathan Drake-t megformáló színésznek egy Uncharted filmben. Ebből nem tudjuk, valaha is lesz-e valami, mert a fiatalkori karakterét már Tom Holland játssza majd el, de az biztos, hogy korábban már három Halo 3 játékban (Halo 3, Halo 3 ODST, Halo 5 Guardians) is szerepet kapott Edward Buck őrnagy szerepében.

Kristen Bell (Assassin’s Creed – 2007)

Kristen Bell a 2000-es évek elején rendkívül népszerű színésznő volt, mára a karrierje kicsit lehanyatlott, de azért még mindig szerepel pár tévésorozatban. Bell a legelső Assassin’s Creedben alakította Lucy Stillman karakterét, aki a játék főszereplőjét vizsgáló Dr. Warren Vidic asszisztense volt, külsejét és hangját egyaránt felhasználták. A későbbi részekben a modern asszaszinok csapatának egyik vezetőjévé vált. Az amerikai színésznő szerepeltetése még a legelső résznél fontos része volt a játékot körülvevő médiahadjáratnak.

Daniel Craig (Quantum of Solace – 2008)

Daniel Craig, a jelenleg is aktuális James Bond színész vett részt a legaktívabban a 007-es ügynök videojátékos megformálásában. Három játékban is szerepelt és mind a háromban nemcsak az ő arcáról mintázták James Bondét, hanem ráadásul mind a háromnál ő volt a szinkronszínész is. Ezek közül csak az első, a 2008-as Quantum of Solace (A kvantum csendje) készült az azonos című film alapján – ez konkrétan egy konzolokra megjelent FPS volt. A 2010-es Bloodstone már egy külső nézetes, lineáris akciójáték volt, teljesen egyedi történettel, amely egyik James Bond regényhez vagy filmhez sem kötődött, de ez sem mentette meg az erős középszerűségtől. Végül a szintén 2010-es Goldeneye az azonos című 1997-es, Nintendo 64-es Goldeneye újragondolása volt, amely egyébként a ’95-ös, Pierce Brosnan film adaptációja a 15 évvel később készült remake-hez azonban már mégsem Brosnant, hanem az aktuális sztárt, Craiget kérték fel, szintén felhasználva a brit sztár a hangját és arcvonásait. Egyik játék sem volt túlzottan sikeres, talán ezért is lehet, hogy bár azóta is Craig alakítja James Bondot, sőt, készül a következő film is, 2010 óta semmilyen komolyabb videojátékos adaptáció sem készült a 007-ről, vagy és maga Craig sem szerepelt semmilyen más videojátékban, Bondon kívül sem.

Stephen King legjobb regényeit idézi a döbbenetes grafikájú Beyond Two Souls, amelyben a természetfeletti erővel rendelkező lányt.

Ellen Page (Beyond Two Souls – 2013)

Az Omicron után a Beyond Two Souls a másik Quantic Dream játék, ahol világsztárt alkalmaztak. Ellen Page, akit 2007-ben Oscar-díjra jelöltek a Juno című filmben lévő alakításáért, a Beyond Two Souls-ban Jodie Holmes-t, egy különleges túlvilági szellemnek, Aidennek köszönhetően pszichikus képességekkel rendelkezik és emiatt a CIA egyik orvosa, szintén filmsztár, Willem Dafoe által alakított Nathan Dawkins felfigyel rá még gyerekkorában és titkos ügynököt képeznek ki belőle. Érdekesség, hogy még 2013-ban, a játék megjelenése előtt kavart nagy botrányt, hogy a másik PlayStation exkluzív cím, a szintén abban az évben megjelenő The Last of Us főszereplője feltűnően hasonlított Ellen Page-re. Végül ezt a Sony úgy oldotta meg, hogy a Last of Us szereplőiről utólag is rengeteg verkfilmet készített, ezáltal is kihangsúlyozva, hogy két külön színésznő alakítja a két külön szerepet.

Kevin Spacey (Call of Duty: Advanced Warfare – 2014)

A Call of Duty sorozatban korábban is szerepeltek sztárok, de egyik sem volt akkora név, mint a 2014-ben (még a meetoo botránya előtt) pályája csúcsán lévő Kevin Spacey. A játékban fokozatosan főgonosszá váló Jonathan Irons szerepében Spacey konkrétan az Advanced Warfare  arcává vált és a szingli hadjárat átvezetőiben igencsak feldobta elsőrangú színészi játékával az egyébként elég sablonos történetet.

Rami Malek (Until Dawn – 2015)

Mondhatnánk, hogy „miből lesz a cserebogár?”, hiszen Rami Malek tavaly vált igazi világsztárra Freddie Mercury-ként a Bohém rapszódiában, mely szerepért Oscar-díjat is kapott, az Until Dawn pedig 2015-ben készült. Ugyanakkor a sorozatrajongók már nálunk is jól ismerhették Maleket a Mr. Robot című sorozat főszereplőjeként. Az Until Dawnban Malek érdekes karaktert játszik, aki bár nem irányítható szereplő, de mégis valahol ő válik a történet egyik legfontosabb karakterévé. A játékban Hayden Panettiere, Brett Dalton és Peter Stormare szintén szerepeltek – utóbbi még egyszer eljátszotta a doktort az Until Dawn: Rush of Bloodban.

Remélhetőleg a Death Stranding valamikor idén megjelenik PlayStation 4-re.

Norman Reedus (Death Stranding – 2019)

Norman Reedus első igazán nagy szerepe az 1999-es Testvérbosszú (The Boondock Saints) volt, de még annál is nagyobb sikert aratott a 2010 óta tartó The Walking Deadben, Daryl Dixon szerepében. Hideo Kojima már a Silent Hills-ben felkérte volna a főszerepre, ám a Konami végül közismert módon törölte az egész projektet és Kojimát kirúgták (vagy elment, a részletek nem világosak) még 2015 októberében. Azóta Kojimát felvette a Sony és a Death Strandingen dolgozik, melynek főszereplője ugyancsak Norman Reedus, aki egy különleges tudóst alakít, egy különleges jövőben. A játék még az idén, november 8-án megjelenik.

Keanu Reeves Cyberpunk 2077

Keanu Reeves (Cyberpunk 2077 – 2020)

Az 54 éves, de még mindig fiatalos Keanu Reeves az idei E3 nagy meglepetéseként robbant be a színpadra, miután a Cyberpunk 2077 trailer végén láthattuk. A libanoni származású, amerikai színész a Mátrix és a John Wick-sorozat sikerének köszönhetően napjaink egyik legnagyobb sztárja. A Cyberpunk 2077-ben Johnny Silverhandet, egy olyan karaktert alakít majd, aki a Cyberpunk asztali szerepjátékokban is szerepelt: egy volt rockénekest, aki Samurai nevű bandában énekelt. Maga Reeves egyébként a Dogstar nevű valódi bandának a gitárosa is, tehát ha nem is énekelt, de a zenei élet nem ismeretlen számára. Hogy ennek lesz-e egyáltalán jelentősége a játékban, az majd 2020-ban meglátjuk.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu