A brit miniszterek elé került a Fortnite

Az Epic Games képviselőit meghallgatták és kikérdezték az Egyesült Királyság politikusainak egyik bizottsága a Fortnite-tal kapcsolatban.

Arról kérdezték a miniszterek a Fortnite képviselőit, hogy miként biztosítják a játékban, hogy ne költsenek túl sok pénzt benne a játékosok, és hogy hogyan érik el, hogy ne töltsenek túlzottan sok időt el vele. Canon Pence, egy jogtanácsos szerint ezeket nem követi nyomon a cég. Damian Collins, a Digitális, Kulturális Média és Sportbizottság elnöke szerint furcsa a szituáció, és ő úgy véli, hogy az Epic Games-et terheli a felelősség ebben az esetben.

A bizottság azért ült össze, hogy az immerzióval (a játékban való elmerüléssel) és az addikcióval (azaz a függőséggel) kapcsolatos technológiákat megvizsgálhassák. Az aggodalmaik között felmerült az, hogy az Epic Games egyrészt nem erősítette meg a játékosok életkorát, továbbá őket nem figyelmezteti arról, hogy ideje lenne szünetet tartani, mert ebben az esetében is érvényes a „mértékkel” elképzelés. Collins arról kérdezte az Epic Games képviselőit, hogy ők vajon gyűjtenek-e a játékosokról olyan adatokat, ami alapján tudni lehet, hogy ők mennyi időt töltöttek el a Fortnite-ban – végül nemleges választ kapott, amire ezt válaszolta: „Nem hiszem el, hogy nem ismerik ezt az információt, és számomra gyanút kelt, hogy ez egy olyan téma, amiről önök nem tudnak beszélni.”

Simon Hart, a bizottság egyik tagja azt kérdezte, hogy az Epic Games egyáltalán tett-e bármilyen lépést, hogy a játékosok Fortnite-ozásának következményeit, hatásait mérik-e bármilyen módon. „Úgy tudom, hogy nem. Úgy hiszem, hogy mi inkább a szülőknek biztosított eszközöket részesítjük előnyben, hogy ők képesek legyenek felügyelni a játékkal eltöltött időt. Nem hisszük, hogy függőséget okozna a játékunk,” mondta Matt Weissinger, az Epic Games marketingrendezője. Erre Hart aggódását fejezte ki, mivel az Epic nem végzett kutatást a függőséggel kapcsolatban. Ian Lucas, egy másik politikus pedig meglepődött azon, hogy az Epic Games azon, hogy a Fortnite nem ellenőrzi a játékosok életkorát, holott korhatárbesorolás tekintetében 12 éven aluliaknak nem ajánlott.

Amúgy az Electronic Arts képviselői is hasonló eljárásban részesültek – ők például az Egyesült Királyságban elképesztő sikernek örvendő FIFA sorozatért felelősek – itt Kerry Hopkins, az EA jogi és kormányhoz köthető ügyeivel kapcsolatos alelnöke (azért ez is milyen ízesen hangzó pozíció) azt nyilatkozta, hogy a játékosoknak meg kell adniuk a születési dátumukat, viszont elismerte, hogy a játékiparban más cégek kényelmetlennek tekintik az ilyen adatok gyűjtését az adatvédelmi szabályzatok miatt.

Még áprilisban Harry herceg azt kérte, hogy a Fortnite be legyen tiltva az Egyesült Királyságban, mivel szerinte a játék kizárólag a függőség okozására lett létrehozva. Ez a nyilatkozat olyannyira meglepte Pence-et, hogy nem talált szavakat. Arra mi sem, hogy az Epic Games nem nagyon érdeklődik az esetleges függőség (amit már az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is betegségként kezel…), vagy a játékosok által a Fortnite-ban eltöltött idő mérése iránt.

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu