Singles – „A szex vajon mi”? [RETRO – 2003]

RETRO – A szex eladható? Naná! A Sims sorozat dettó: most már ezt is tudjuk. Akkor mi lenne, hogyha jól bejáratott receptjébe egy kis erotikát is csöppentenénk? Nem kell félni, nem a The Sims: Very Hot Date című újabb kiegészítőről van szó: a Rotobee fejlesztői egy olyan 3D-s erotikus életszimsulátorral lepték meg a nagyérdeműt, amelyben két turbékoló fiatal szerelmi és szexuális életét kell egyengetnünk.

 

A The Sims 1-2 döbbenetes sikerén fejlesztők százai törhették a fejüket, hiszen a kiadók felbőszült marketingesei követelték tőlük, hogy találjanak ki valami hasonlót, de ha lehet, két percen belül és legyen benne szex is. Egy-két hamar feledésbe merült klónon kívül azonban eddig semmi érdemlegeset sem sikerült letenni az asztalra. Persze egy az egyben nem lehet lekoppintani az EA fejőstehenét, ezért a Rotobee az eredeti receptet ezúttal némi egészséges erotikával fűszerezte.

 

Játék az előjátékról

A Singles alapvetően abban különbözik nagy testvérétől, hogy nem egy akármilyen családot irányíthatunk, hanem két fiatalt (akik alapból fiú és lány, de akik az „alternatív” formációkat kedvelik, azok két lányt vagy két fiút is választhatnak), legfőbb célunk pedig leginkább az, hogy hőseink ágyba bújjanak, és megszegjék a Biblia hatodik parancsolatát („Ne paráználkodj!”) Persze, ehhez sok-sok romantikus és szenvedélyes beszélgetésre, becézésre, ölelésre és csókra van szükség: mint az életben, itt sem lehet elsőre csak úgy fejest az ágyba ugrani… Itt nem minden „csak szex és más semmi.”

Ebből a szempontból a Singles igazi „előjátéknak” számít, hiszen céljaink eléréséhez kell megteremtenünk – Sims módszerekkel – a két hamvas fiatal jólétét. Ugyanúgy, mint abban, itt is különféle mutatók jelzik az „éhség”, „szórakozás”, „komfort”, „energia”, „test” és a „környezetük” iránti igényük kielégítettségének szintjét – illetve a játék szempontjából a „kapcsolat” és az „érzékiség” mutató játssza a legfontosabb szerepet.

 

Ez utóbbiak ugyanis minél magasabbra törnek, annál több pontot kapnak szinglijeink az egymás közti kapcsolatrendszerben, és ennek mértéke alapján támad majd kedvük… khm… szóval megosztani az ágy örömeit. Ahhoz azonban, hogy komolyabb érzelmi és érzéki töltetű viselkedést preferálják, először is meg kell oldanunk, hogy – az előbb említett mutatókra figyelve – a kényelem, a finom ételek, a kellemes környezet és általában véve a jó közérzet terén ne szenvedjenek hiányt.

Éhesen, fáradtan vagy inkább szórakozni vágyva a nyelves puszi perspektívájára csak legyintenek, ha pedig a higiénia szintjén küzdenek kihívásokkal, akkor társuk a hónaljszagtól fintorogva elzavarja őket. („Huzzá’ mosdani, de azonnal!”)

A The Sims döbbenetes sikerén fejlesztők százai törhették a fejüket, hiszen a kiadók felbőszült marketingesei követelték tőlük, hogy találjanak ki valami hasonlót

Két szerelmes pááár, mindig együtt jáááár!

Így tehát állandóan a különféle mutatók megfelelő szinten tartásával kell foglalkoznunk: ismerős a Sims ből, ugye? Ez mind szép és jó, a bajom csak az, hogy a készítők ezt a részt igencsak összecsapták az erotikus rész javára. OK, nagyszerű és izgalmas lehetőség, hogy öt-hatféleképpen lehet smárolni, pettingezni és… egyéb módon boldoggá tenni ifjú szerelmeseinket, viszont az olyan „hétköznapibb” (viszont jópofa) tevékenységek, mint például a konditorna, a festészet vagy akár a közös kosárlabda, amelyeket már az alap Sims-ben is gyakorolhattunk, mind-mind hiányoznak a Singles-ből.

A legjobban azon akadtam ki, amikor a sráccal telefonáltam pár havernak, hogy ugorjanak már át egy kis… (akinek most a „gruppen” szó jutott eszébe, az bátran forduljon pszichológusához, gyógyszerészéhez) partizásra. Nos, a haverok csak nem jöttek (itt csak magának a telefonálásnak volt jelentősége): szomorúan vettem tudomásul, hogy ebben a játékban nemcsak a társasági élet hiányzik teljes mértékben, hanem a két romantikus fiatalon kívül egyébként sem találkozhatunk senki mással! (Csak a szex…)

 

Kicsiny szerelmi fészek

Persze, hogyan is találkoznánk! Itt nincs se utca, se igazi kert, lakásunk alapterületét csak jobban be tudjuk építeni, de például azt sem tudjuk behatárolni, hova telepítsük egy városrészen belül (mivel ilyen nincs is), illetve alapjaiból megtervezni sincs lehetőségünk. Legalább akkor az otthoni élet változatosabb lenne, de a táncolás (ehhez magnót kell venni), a tévézés, illetve később az uszodában való pancsolás mellett túl sok minden egyebet nem nagyon tudunk csinálni.

Még a televízió bámulásának sincs túl sok értelme, ugyanis ilyenkor nem növekszik kellőképpen a „kapcsolat” mutató, csak a „szórakozás”, tánccal viszont sokkal gyorsabban elérhetjük mindkettőt, így totál feleslegesen vásároltam meg nekik a legdrágább plazma tv-t! A megvásárolható háztartási eszközök amúgy nagyjából az alap Sims készletét idézik: kicsit kevésnek tűnnek, és egy hangyányit fantáziátlanok is.

A The Sims döbbenetes sikerén fejlesztők százai törhették a fejüket, hiszen a kiadók felbőszült marketingesei követelték tőlük, hogy találjanak ki valami hasonlót

A drágább bútorok, a konyha- és fürdőszobakellékek kinézetben gyakran nem sokban különböznek, alig „dizájnosabbak” az olcsóbbaknál. A méregdrága „designer’s” elnevezésű termékek közül is csak az átlátszó üvegkád igazán különleges, a többit a „semmi extra” szóösszetétel jellemzi a leginkább…

Kár, pedig a Sims-ben is az okozott igazi örömet, amikor nagy nehezen összekuporgatott pénzemből először vettem meg a plazmatévét. Nos, itt ilyen kihívásoknak nem kell megfelelni, ugyanis „hála” a leegyszerűsített fejlődési rendszernek, villámgyorsan Dagobert bácsira kereshetjük magunkat: a két fiatal közül az egyik mezei DJ, a másik titkárnő és mégis mindketten többet hoznak haza naponta, mint egy vezérigazgató! Ráadásul a karrier építéséhez nincs szükség semmilyen tulajdonság fejlesztéséhez, sőt még csak a számítógépen vagy az újságban sem kell munka után kutatnunk (így állást sem válthatunk).

A The Sims döbbenetes sikerén fejlesztők százai törhették a fejüket, hiszen a kiadók felbőszült marketingesei követelték tőlük, hogy találjanak ki valami hasonlót

Legyetek jók, ha dugtok!

Amitől mégis elleszünk a Singles ökörködéseivel, az a rendkívül látványos 3D-s grafika. Igaz, csak kevés modellt kapunk, és ezeket sem alakíthatjuk át, ám ezért cserébe külsejük tényleg fantasztikusan jól kidolgozott és élethű. Külön öröm így levetkőztetni a csinos leánykákat, ugyanis a Singles-ben – hűen a játék alapkoncepciójához – erre is lehetőség nyílik.

Kár, hogy a nyakatekert kamera és néhány idétlen részlet (minden tárgy füstöl, ha tönkremegy, még a WC is) miatt még ez a csoda megjelenítés sem tökéletes. Az igazi bajom pedig: miután megtörtént a nagy „áttörés”, és hőseink a full 3D-s orgazmus után egymás karjában pihegnek, a limitált lehetőségek miatt a játék már el is veszítette érdekességét…

-BadSector-

Pro:

+ Szex
+ A szerelmi lehetőségek jól kidolgozottak
+ Rendkívül részletes, látványos grafika

Kontra:

– Az első „konkrét” aktus után könnyen rá lehet unni
– Sokkal kevesebb lehetőség, mint az alap The Simsben
– Kameramizéria


Kiadó: Deep Silver

Fejlesztő: Robotee

Stílus: Szimulátor

Megjelenés: 2003

Singles: Flirt up your Life

Játékélmény - 8.5
Grafika - 8
Szimuláció - 7.5
Zene/Audio - 7
Hangulat - 8

7.8

A Singles olyan, mint egy gyönyörű,de buta nő:addig szép, izgalmas,amíg meghódítod,és az ágyba csalogatod,de az első szenvedélyes éjszaka után már azon gondolkozol,hogy hogyan installáld le…

User Rating: 3.7 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu