Gyorsabban futott a Windows 95 az egérkurzor mozgatásával?

TECH HÍREK – Úgy tűnik, hogy a városi legenda mögött tényleg van igazság: az egér mozgatásával tényleg erőre kaphatott a legendás operációs rendszer, a Windows 95, amely anno – említés szintjént – egy bizonyos magyar sorozatban (aminek rendezője nemrég elhunyt…) is feltűnt.

A Szomszédoktól eltekintve, a StackExchange elmagyarázta, hogy miért van valóságalapja annak, hogy a ma már őskövületnek nevezhető, de akkoriban azért hatalmas újdonságként felbukkant „Mikroszoftvindózkilencvenötösprogram” esetében miként növekedett a teljesítmény, ha az egeret mozgattuk. Fordítva következik a magyarázat rá: „Ez a Windows 95 eseménygenerálásával kapcsolatos hibája, illetve amiatt van, mert sok applikáció eseményhez kötött. A Windows 95-ös applikációk gyakran aszinkron I/O-t [input/output – a szerk.] használtak, azaz például egy fájlművelet mint például egy másolás végrehajtásának esetében ez megtörténik, majd azt mondták az operációs rendszernek, hogy alhatnak (pihenhetnek) a művelet befejezésének végéig. Az alvással lehetővé tették, hogy más applikációk futhassanak ahelyett, hogy a processzor ciklusait végtelenül pazarolják azzal, hogy a fájlművelet befejezését ellenőriznék.

Nem tisztázott okokból – feltehetőleg az alsókategóriás PC-k teljesítménye miatt – a Windows 95 gyakran felhalmozza az I/O teljesítésekkel kapcsolatos üzeneteket, és nem kelti azonnal fel az applikációt ezek kiszolgálása érdekében, viszont felhasználói input esetében ezt megteszi feltehetőleg azért, hogy reszponzívnak érződjön [az operációs rendszer és az applikáció], és amikor az applikáció ébren van, minden kezelendő I/O üzenetet is kezel ezáltal.

Így az egér mozgatásával az applikáció gyorsabban kezeli az I/O üzeneteket és gyorsabban is telepítődik. A hatás igencsak kifejezhető volt: a nagyobb applikációk, amik telepítése akár egy óráig is eltartanának, a megfelelő egeres inputokkal akár 15 perc alatt is feltelepíthetőek voltak.”

Magyarul: ha gyakran mozgattuk az egeret a Windows 95 alatt, akkor gyorsabban ment például egy játék telepítése, hiszen így nem volt pihenés az oprendszerben, mivel folyton ébren tartottuk az egér alkalmazásával. Persze ma már ilyesmi nem történhet meg, de azért érdekes látni, hogy a Microsoft operációs rendszer mennyire fura dolgot produkált akkoriban.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu