Könnyebben kezelhetőek lesznek a szerzői jog problémák a YouTube-on

TECH HÍREK – A YouTube igyekszik, hogy könnyebb dolgunk legyen kideríteni, hogy pontosan mi is sérti a videónkban más szerzői jog problémákat.

A YouTube blogján ezt olvashatjuk: „A mai naptól kezdve kötelező lesz a szerzői jog tulajdonosainak időpontokat megadniuk, hogy jelezzék, pontosan hol is jelenik meg a tartalmuk a videókban, amiket ők kézzel, manuálisan jelölnek meg, és mi fejlesztjük a Creator Studioban a videószerkesztő eszközeinket, hogy az alkotók könnyebben eltávolíthassák a szerzői jogi kérelmekben érintett tartalmakat.”

A YouTube tartalomazonosítós rendszere (Content ID) automatikusan bejelöli a videókban mások tartalmait, de általában kézzel is megjelölnek érintett videókat, amiken így nekik pénzt hozó reklámok is feltűnhetnek, vagy akár le is töröltethetik a videónkat. Eddig az volt a baj, hogy nem volt pontosan megjelölve a videóban, hogy HOL is a kérdéses részlet, és a jelölések megmaradtak úgy is, hogy az érintett részlet (pl. dal) kivétele már megtörtént.

Most könnyebb lesz a videófeltöltőknek kezelnie ezeket a problémákat. Például lehet majd némítani a videót, vagy az érintett szekciót egy az egyben ki lehet vágni. Legrosszabb esetben cserélhetjük az ottani hangsávot egy, a YouTube által biztosított, jogdíjmentes dalok valamelyikével. Ez például nem fog segíteni azoknak, akik a Beat Saberrel játszanak, ugyanis az amerikai médiában ismert Jimmy Fallon talkshowján is felbukkant ez a játék, és emiatt megjelölésre kerülnek olyan videók is, amik abszolút nem sértenek szerzői jogokat. Akik kézzel jelölnek, szintén problémákba kerülhetnek: „Megvizsgáljuk az időpontok pontosságát – a pontos adat biztosításának hiánya a mi kézi jelölési szabályzatunk sértésével jár. Azon kérelmezőktől, akik ismételten ezt a hibát elkövetik, elvesszük a kézi jelölés jogát,” írta a YouTube a Twitteren.

Ez azért továbbra sem valami nagy fejlesztés. Volt már példa arra, hogy egy dalrészlet (RÉSZLET!) ellenére nemzetközi blokkot kapott egy videó, holott az adott csatornán nem volt monetizáció, így anyagi haszna nem volt a feltöltőnek. Túlzásba esnek egyes kiadók ezekkel a tiltogatásokkal.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu