Menu

Már le is állította az AMD a Radeon VII videókártyák gyártását?

TECH HÍREK – Az AMD-nek reagálnia kellett arra, hogy vajon tényleg már abba is hagyták a Radeon VII-es videókártyák gyártását, avagy sem.

A Cowcotland, egy francia weboldal azt állítja ipari forrásaira hivatkozva, hogy az AMD Radeon VII videókártyái elérték az end-of-life státuszt, azaz nem gyártanak többet már belőle. Kicsit váratlannak is tűnt a Radeon VII megjelenése amúgy, hiszen eközben az AMD (akik lényegében csak azt akarták elérni ezzel a termékkel, hogy a piacon elérhető legyen egy 7 nanométeres technikájú videókártya…) a háttérben a Navira koncentrált, amit ugyebár a next-gen PlayStation (PlayStation 5?) és Xbox (Xbox Project Scarlett – végleges név itt sincs még…) is használni fog valamelyest módosított formában. Eközben megjelent a Radeon RX 5700 XT is, ami kb. ugyanazt a szintet tudja mint a Radeon VII, így valahol érthető lenne utóbbi leállítása.

„Folytatjuk a Radeon VII erős elérhetőségét a csatornában a játékosoknak és alkotóknak egyaránt.” Ez az AMD reakciója. Nem baj, mi sem értjük. Amúgy még egy indok a Radeon VII gyártásának leállítására – ez a videókártya Amerikában 700 dollárért kapható. (A magyar áraknak utána sem nézünk, tuti, hogy valahol 300 ezer forint környékén van…) Eközben a Radeon RX 5700 XT, ami teljesítményileg kb. 3,8%-kal marad el a Radeon VII-től, mindössze 400 dollár. Ami a Radeon VII megőrzése mellett szól: nagyobb terhelésekre jó ez a kártya, így a számításokban, tartalomkészítésben, renderelésben (mondjuk Adobe After Effects) jobban teljesít, így ez lényegében nem egy játékra szánt hardver, ami megmagyarázhatja talán az igencsak borsos árat is.

Úgyhogy ki tudja, hogy mi a helyzet a Radeon VII-tel, aminek a hátralevő készlete (ha tényleg le lett állítva már a gyártás) így a professzionális felhasználóknak még kapóra jöhet, miközben a játékosok és az alacsonyabb költségvetéssel rendelkezők számára a Radeon RX 5700 XT lehet a jobb választás.

Forrás: Tom’s Hardware

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu