Már le is állította az AMD a Radeon VII videókártyák gyártását?

TECH HÍREK – Az AMD-nek reagálnia kellett arra, hogy vajon tényleg már abba is hagyták a Radeon VII-es videókártyák gyártását, avagy sem.

A Cowcotland, egy francia weboldal azt állítja ipari forrásaira hivatkozva, hogy az AMD Radeon VII videókártyái elérték az end-of-life státuszt, azaz nem gyártanak többet már belőle. Kicsit váratlannak is tűnt a Radeon VII megjelenése amúgy, hiszen eközben az AMD (akik lényegében csak azt akarták elérni ezzel a termékkel, hogy a piacon elérhető legyen egy 7 nanométeres technikájú videókártya…) a háttérben a Navira koncentrált, amit ugyebár a next-gen PlayStation (PlayStation 5?) és Xbox (Xbox Project Scarlett – végleges név itt sincs még…) is használni fog valamelyest módosított formában. Eközben megjelent a Radeon RX 5700 XT is, ami kb. ugyanazt a szintet tudja mint a Radeon VII, így valahol érthető lenne utóbbi leállítása.

„Folytatjuk a Radeon VII erős elérhetőségét a csatornában a játékosoknak és alkotóknak egyaránt.” Ez az AMD reakciója. Nem baj, mi sem értjük. Amúgy még egy indok a Radeon VII gyártásának leállítására – ez a videókártya Amerikában 700 dollárért kapható. (A magyar áraknak utána sem nézünk, tuti, hogy valahol 300 ezer forint környékén van…) Eközben a Radeon RX 5700 XT, ami teljesítményileg kb. 3,8%-kal marad el a Radeon VII-től, mindössze 400 dollár. Ami a Radeon VII megőrzése mellett szól: nagyobb terhelésekre jó ez a kártya, így a számításokban, tartalomkészítésben, renderelésben (mondjuk Adobe After Effects) jobban teljesít, így ez lényegében nem egy játékra szánt hardver, ami megmagyarázhatja talán az igencsak borsos árat is.

Úgyhogy ki tudja, hogy mi a helyzet a Radeon VII-tel, aminek a hátralevő készlete (ha tényleg le lett állítva már a gyártás) így a professzionális felhasználóknak még kapóra jöhet, miközben a játékosok és az alacsonyabb költségvetéssel rendelkezők számára a Radeon RX 5700 XT lehet a jobb választás.

Forrás: Tom’s Hardware

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu