Nintendo Switch eladások: az USA-ban alaposan lehagyták a PlayStationt és az Xboxot júniusban!

Valahol érthető, az “átmeneti” időszak miatt, de a Nintendo Switch eladások ekkora előretörésére azért senki sem számított az Egyesült Államokban – írja a VentureBeat.

Az USA-ban a videojátékipar egy általános „átmeneti” időszakban van, hiszen küszöbön a következő generáció, ugyanakkor az NDP Group kutatása szerint az erősen csökkenő eladási tendencia egyáltalán nem érvényes a Nintendo Switch-re, sőt…

A Nintendo hibrid konzolját konkrétan júniusban a legjobban vették az USA-ban, de a 2019-es első negyedévben is a Nintendo Switch eladások a legjobbak. Persze, ezekhez az eredményekhez azt hozzá kell tennünk, hogy a Nintendo Switch 2017 márciusában került piacra, míg a PlayStation 4 és az Xbox One 2013-ban, de persze azt se felejtsük el, hogy a PS4 Pro 2016 végén, míg az Xbox One X már jóval a Switch megjelenése után, 2017 novemberében került a boltokba.

És hogy mire számíthatunk a közeljövőben? A Nintendo Switch a dinamikus piaci nyomulást hardver téren továbbra sem adja fel, hiszen rövidesen (szeptemberben) érkezik a Nintendo Switch Lite, amely ugyan Európában viszonylag borsos árban kerül piacra, viszont az USA-ban a régebbi, teljes funkciókkal rendelkező és rövidesen szintén megnövelt élettartamú akkumulátorral rendelkező Nintendo Switch 300 dolláros árcédulájához képest az újabb, funkcióiban (de nem képességében) lebutított Switch csak 200 dollárba kerül majd, ami azért így már elég tekintélyes árkülönbség.

Ami a Microsoftot és a Sony-t illeti, kicsit hosszúnak tűnhet a két gyártónak ez az uszkve másfél év, amíg az újabb generációs konzolok piacra kerülnek. Bár mindkét konzolgyártónak vannak AAA konzolexkluzív címe a közeljövőre nézve (a Sony-nak három: Death Stranding, The Last of Us 2, Ghost of Tsushima, a Microsoftnak pedig a Gears 5 azért várhatóan elég ütős játéka lesz), ugyanakkor kérdés, hogy ez elég lesz-e a Nintendo váratlan erejével szemben.

Egyébként a hardvereladások tekintetében az általános játékpiaci tendenciák is kicsit aggasztók – még ha az „átmeneti időszakot” is számításba vesszük, akkor is. A játékhardverre vonatkozó eladások idén júniusban 33%-kal estek vissza az egy évvel ezelőtti júniusi eladásokhoz képest, ami kemény 235 millió dolláros bevételkülönbség, egyetlen hónapra nézve. Az úgynevezett „year-to-date” eladásokat (tehát a 2017 június 19-étől 2018 június 19-ig tartó időszakot és a 2018 június 19-tól és 2019 június 19-ig tartó időintervallumot) összehasonlítva 20%-os a visszaesés, tehát az sem túl pozitív. Ilyen piaci körülmények között még nagyobb fegyvertény, hogy a Nintendo Switch eladások viszont továbbra is remekelnek.

Érdekesség, hogy a különféle kiegészítők (például: gamepadek) terén már koránt sem annyira borús a helyzet: ezek eladása a tavalyi júniusihoz képest 7%-ot csökkent és 338 millió dollárt tesz ki az elmúlt hónapban, a year-to-date pedig ebben az esetben csak 1% és egy teljes évre vonatkozóan 1.8 milliárdos piaci bevételről beszélhetünk.

A legjobban eladott kiegészítők „versenyét” egyébként a Sony nyerte a jó öreg PS4 DualShock 4 Black Wireless Controllerrel – úgy látszik, „fogyóeszköz”…

Forrás: VentureBeat

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu