The Witcher-sorozat, Cyberpunk 2077, Dying Light, Sniper Ghost Warrior: mitől szárnyal ennyire a lengyel videojátékipar?

CD Projekt, Techland, 11-bit Studios, CI Games vagy People Can Fly csak néhány a rendkívül sikeres lengyel videojátékokat gyártó cégek közül.

Egészen elképesztő, hogy mekkora erőt képvisel a kreatív iparágak között videojáték Lengyelországban – annak ellenére, hogy egy relatív kis országról beszélünk a maga 38 millió lakosával. Az az igazság, hogy utóbbi 10 évben már igazi referenciaként emlegetik a tőlünk nem is olyan messze lévő kelet-európai országot. A Gameindustry.biz magazin a Dyling Light 2 című – szintén sikervárományos – zombis játék kapcsán beszélgetett a Techland fejlesztőivel a nagy lengyel sikerről.

„A lengyel sajtó szinte teljesen megőrült az E3 2019 alatt.” – mesélte Tymon Smektala, a fejlesztőcég egyik designere. „A Microsoft bemutatón is ott voltunk, aztán a Square Enix bemutatón és a CD Projekt – lengyel fejlesztőcsapatként – a világon először volt Nintendo bemutatón. A nagy lengyel videojátékos siker jelzésértékű más országok számára is, hogy bárki utánunk csinálhatja.”

„Vannak olyan hatalmas csapatok, mint a CD Projekt, amely a Cyberpunk 2077-et fejleszti, de vannak kicsik is, amelyek szintén nagyon sikeresek. Olyan cégek például, mint a 11-bit Studios, melyek olyan címeket adtak ki, mint a Frostpunk, vagy a This War of Mine.”

„A lengyelek között van egy ilyen általános attitűd, hogy meg akarjuk mutatni a világnak, hogy fontosak vagyunk és felnézzenek ránk. Nagyon sokáig felnéztünk a nyugatra és láttuk, hogy azok az emberek, akik onnan jöttek, milyen remek dolgokat tettek, miközben mi semmit. De mi nagyon akartunk és bennünk van a késztetés, hogy mindenkinek meg kell mutatnunk, hogy milyen jó videojátékokat tudunk fejleszteni.”

Mindeközben nálunk, Magyarországon az elmúlt 10 évben a lengyel kitörő sikerrel ellentétben egy totális hanyatlásnak lehetünk szemtanúi a videojátékfejlesztés terén. Az egykor olyan nagyszerű cégek, mint a Digital Reality, a Stormregion, az Eidos Hungary, vagy a Crytek Hungary egymás után csődöltek be és szűntek meg és „nagyobb” (bár azért nem AAA…) címet gyártó cégként egyedül a NeoCore Games maradt meg, melynek legutolsó játéka, a Warhammer 40.000: Inquistor – Martyris eléggé felemásra sikeredett. Ennek oka talán az is lehet, hogy míg főleg Nyugat-Európában és Lengyelországban is az állam tudatosan támogatja különböző módokon (például informatikai oktatással, vagy kiemelkedően jelentős adókedvezményekkel) a világ egyik legjövedelmezőbb iparágát, addig a magyar kormány nagyjából azt sem tudja, hogy eszik, vagy isszák a videojátékipart, a kormányközeli vállalkozások egészen más iparról (vagy még arról sem…) szólnak…

Egyedül a videojáték animációk terén értünk el jelentős sikereket, a korábban Andy Vajnához köthető DIGIC Pictures tekintetében, mely cég tényleg világszínvonalú átvezető animációkat, trailereket készít a legnagyobb játékkiadók számára.

Forrás: Gameindustry.biz

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu