Sniper Elite 4 – Az a golyó a semmiből? Nos, az én voltam… [PS Plus]

TESZT – A Sniper Elite mindig is különös franchise volt. Az első játékot még az első Xboxra adták ki, aztán gyorsan elfelejtette mindenki, de a sorozat nem adta magát egykönnyen: a folytatás Xbox 360-on és PS3-on látott napvilágot, sokkal több vérrel, illetve a mára megszokottá vált röntgensugár nézettel megspékelve.

 

Az aránylag tisztességes, 2014-es harmadik részt a Sniper Elite 3-t leszámítva , a franchise-nak volt egy elég fura spin-offja is: a Zombie Army Trilogy, amelyben a Call of Duty-hoz hasonlóan zombikat kellett gyilkolásznunk, melyről még én írtam pont egy évvel ezelőtt.. Nem volt valami hatalmas eresztés, de a röntgensugár nézet valahogy érdekessé tette a zombiöléseket.

Most ismét visszatérünk a realisztikus, valódi második világháborúhoz, Karl Fairburne szerepében. A kérdés csak az, hogy megéri-e negyedszer is visszatérni a sorozathoz?

Szuperfegyver: a nácik örökös álma

A Sniper Elite 4 története miatt ezúttal sem fogja a sztoriíró könnyes szemmel megköszönni a szüleinek a lehetőséget az Oscar-díj kiosztó gálán– magyarán egyszerű, mint a fapapucs. A nácik ismét egy szuperfegyvert akarnak kifejleszteni, amelyik a második világháborút az ő előnyükre fordíthatja. Így tehát Karlnak ezúttal Olaszországba kell beszivárognia és megtalálni a tudóst, aki a szuperfegyvert fejleszti, hogy megállítsa. Útközben Karl ellenállókkal is találkozik, illetve a szokásos politikai intrikákba is belekeveredik. Nagyon komplex dolgokra, mint plédául Becstelen Briganty ne tessék itt számítani: a narratíva és a karakterek a szokásos B kategóriás akciófilmeket idézik.

A szinkronhangok még annál is egy fokkal borzalmasabbak, minden mondatot olyan unalmas, élettelen hangon vették fel, mintha a portást és a takarítóbrigádot kérték volna fel, hogy ugorjanak már be némi szinkronhang erejéig.

Ha igazán érdekes sztorira vágysz a német katonák állandó öldöklése közben, akkor csalódni fogsz: a legutóbbi Wolfenstein játékok fényévekkel jobbak a Sniper Elite 4-nél ezen a téren.

Bumm a fejbe! (Meg még sok más testrészbe…)

Kár, hogy a sztori nem az igazi, mert minden más téren kiváló a Sniper Elite 4. A röntgensugár-nézet látványosabb, mint valaha: szívek robbannak, tüdők roncsolódnak, csontok, belsőségek fröccsennek szét. Mindezt a lehető legnagyobb részletességben: egy kicsit a Soldier of Fortune-re emlékeztetett a 2000-es évek előtt és az évezred elején, amikor minden sérülést eltúloztak a fejlesztők.

Itt még cifrázták is a fejlesztők: egy golyó két katonán megy keresztül, vagy akár az övére csatolt gránátot eltalálva nézhetjük, ahogy a belső testrészei véres masszává válnak.

A játékmenet igazán a nehezebb szinteken kihívás. Négy közül választhatunk: Kadét (könnyű) Mesterlövész (normál), Sniper Elite (nehéz), autentikus (hardcore), illetve saját nehézségi szinteket is beállíthatsz. A különbség nem az ellenség AI-jában, a mennyiségében, vagy a HP-jában rejlik, hanem egyre komolyabb a játék fizikája, és egyre inkább lecsupaszított, leegyszerűsített, kevésbé segítőkész a kezelőfelület.

A teljesen kezdőknek talán érdemes eleinte kadétot választaniuk, legalább az első küldetésnél, aztán, ha belejöttek, akkor nyugodtan a mesterlövész (normál) szintre léphetnek, mert még ott sem egy oroszlán a nehézség.

Minden szinten, szinte minden

A level design emellett jól passzol a játékmenethez, lévén igazán nagyméretű, jól kidolgozott pályákról, helyszínekről beszélhetünk, amelyek vertikálisan is sok lehetőséget és kihívást nyújtanak egyaránt a játékos számára. Céljainkat sokféleképpen teljesíthetjük egyetlen szinten belül, illetve rengeteg lehetőség kínálkozik az ellenfél likvidálására is.

A fegyvertárunk korántsem csak a mesterlövészpuskára korlátozódik: a pisztolyok, automatafegyverek arzenálján túl bombákkal, dinamittal, és különféle időzített bombákkal is eljátszodozhatunk. Persze a „diszkréciónak” sincs akadálya: a puskáinkat, vagy a pisztolyokat egyaránt használhatjuk hangtompítóval is.

Ezt annál is inkább érdemes kihasználni, mert az AI egy fokkal intelligensebb lett az előző játék óta: nemcsak keresgélni fog minket, hanem megpróbál bekeríteni, sőt, még egyéb taktikákat is alkalmazni, hogy megkeresítse hősünk életét. Az AI emellett elég jól is céloz: egy-két lövés és már normál szinten is elterül hősünk és tölthetjük vissza az előző játékállást.

Jutalomhegyek

A játék emellett számon tartja a lövéseidet, eredményességedet, és különböző egyéb speciális teljesítményeidet is. Minden szint végén XP-t kapsz, amelynek köszönhetően szintet léphetsz, új képességekre is szert tehetsz, sőt új fegyvereket, vagy fegyver skineket is kaphatsz.

Emellett a játékból nem hiányzik a kooperatív és a multiplayer mód sem, melyekben a világ minden tájáról hívott társakkal együtt mérhetjük le tudásunkat. Oktatómód nincs a játékban (ha elszúrod, akkor a játék egy gyors tippkártyát kínál fel), viszont egy lövészgyakorlaton letesztelhetjük tudásunkat, mielőtt Hitler tányérsapkáját (meg persze a kerek fejét) el szeretnénk trafálni egy kilométerről.

Bár a játékmenet a Sniper Elite 4-ben közel sem forradalmi, a sorozat állandó bája, ahogy nácik fejét szétlőjük, még most is magával ragadó, a hatalmas térképet felvonultató nyolc küldetés alatt pedig rengeteg lehetőségünk nyílik rá, hogy úgy teljesítsük a küldetéseket, ahogy akarjuk.

„Rómát látni és meghalni”?

A játék grafikájára nem lehet panasz, a környezet részletessége egészen elsőrangú. Kezdve az olasz városok ábrázolásától, az ellenséges német katonák kidolgozásán keresztül, egészen a korabeli harci és civil járművek megjelenítéséig minden téren elégedetten csettinthetünk. A művészi munka, az animáció kiváló, különösen a halálosztás animációja és a ragdoll fizika tekintetében. Az egyetlen panasz, amely azért érheti a játékot, hogy bizonyos karakterek arcának kidolgozása nem az igazi, különösen az NPC-k tekintetében. A 3D-s televíziók tulajdonosait viszont most tényleg elkényeztették, ugyanis végre-valahára találkozhatunk egy olyan AAA PS4 címmel, amely natív módban támogat a 3D-s megjelenítést! (Valahol ironikus, hogy erre három és fél évet kellett várni a PS4 esetében, miközben már egy ideje itt a PS4 Pro 4K gaming lehetősége is. – BadSector)

Összességében a Sniper Elite 4 egy igen jó játék, rengeteg lehetőséggel, nyitott játékmenet struktúrával, amely némileg a Hitmanre emlékeztet. A különbség talán csak annyi, hogy ha itt – nehezebb szinten – felfedeznek, akkor elég hamar itáliai fűbe harapsz. Persze közel sem hibátlan címről beszélünk: az oktató rész kihagyása bosszantó, a szinkronhangok idegesítően tré minőségűek és időnkét kissé körülményes a játék irányítása is. Ha viszont nácik fejét akarod kipukkasztani, akkor mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele!

-Dante-
(fordította: BadSector)

Pro:

+ A mesterlövészet és a röntgensugár nézet még most is hatalmas fun
+ Profin kidolgozott, majdnem nyílt világú, hatalmas helyszínek
+ Ütős grafika…

Kontra:

– …kivéve az NPC-k arcának kidolgozását
– A sztori nem egy nagy eresztés
– Az oktatórész hiánya irritáló


Kiadó: Rebellion, Sold Out

Fejlesztő: Rebellion

Stílus: Taktikai shooter

Megjelenés: 2017. február 14.

Sniper Elite 4

Játékmenet - 8.6
Grafika - 8.9
Történet - 7.5
Zene/Audio - 7.8
Hangulat - 8.2

8.2

KIVÁLÓ

A Sniper Elite 4 kiváló cím, pár apróbb designhibával, és olyan hiányosságokkal, amelyek révén azért még nem beszélhetünk egy igazi blockbuster AAA címről. Amennyiben a következő résznél a sztorin, a szinkronon, a grafika bizonyos részein dolgoznak, és az oktatórészt sem hagyják ki, akkor az ötödik rész igazi klasszikus lehet.

User Rating: 3.13 ( 3 votes)

Spread the love
Holt hősök társasága
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu