WipEout Omega Collection – Need for Hyperspeed [PS Plus]

TESZT –  Akár hiszitek, akár nem, de a Sony PlayStation egyik legikonikusabb brandje mindig is gyenge eladásokat produkált. Pontosan ez az oka annak, hogy a sorozat fejlesztője, a Studio Liverpool már az örök enyészeté. Ugyanakkor az alacsony költségek miatt igazi kínálkozó alkalom volt, hogy végre PS4-en és PS4 Pro konzolon is megjelenjék az újramasterelt verzió, amely egyszerre vegyíti a WipEout HD, a WipEout HD Fury és a PlayStation Vita WipEout 2048-jének ráncfelvarrását.

 

El kell tehát ismerni: a WipEout Omega Collection egy óriási csomag, rengeteg tartalommal. A grafika ütősebb, mint valaha és a játékmenet még most is fun. Az egyetlen problémánk, hogy nagyítóval sem találhatunk semmilyen újdonságot, lévén ez az kollekció tényleg csak a három cím fúziójáról szól.

Harmadik típusú találkozások

Kicsit furcsa ez a csomag abból a szempontból is, hogy a WipEout 2048 és a HD Fury alapvetően más típusú játékok, amelyeket nehéz egyetlen címben összeereszteni. Ez például akkor érződik, amikor a multiplayer lobby-ban ki akarod választani, hogy melyik játékkal akarsz multizni. Nem tragédia persze, de talán nem ártott volna kicsit jobban finomítani a címek fúzióját.

Mindegyik címnek megvannak az erősségei és hátrányai: a 2048 gyönyörű pályái például modernebbek és Forma 1-es pályákra emlékeztetnek, de a leegyszerűsített játékmódjai mégis kicsit csalódást keltenek, miközben a HD Fury telis-tele van lehetőségekkel, de a sci-fi témájú pályái felett – még így remasterelt grafikával is – kicsit már eljárt az idő. Ne felejtsük el, hogy a pályák egy része egészen régem a PSP-s WipEout korszakában készült.

A single player struktúra nem változott semmit, ebben a tekintetben pedig a WipEout 2048-ben tetten is érhető a hordozható marokkonzolra specializált quick play részek játékhossza. A single lap sprint versenyek most sem hiányoznak és egy hatalmas HD/4K tévé előtt, otthon ülve ezek kissé sután hatnak. A Wipeout HD Fury eseményei már sokkal inkább nyújtják az igazi WipEout élményt, olyan egyedi játékmódokkal, mint a Zone Battle vagy a Detonator.

A jó reflex most is előfeltétel

A marokkonzolos port furcsaságai azonban nem tudják elhomályosítani az fantasztikus sebességérzetet, illetve a gyilkos futamokat, amelyeknél most is penge reflexekre van szükség, ha nem akarjuk, hogy mindenki lehagyjon, vagy felrobbanjon a siklónk. Sokat javítottak egyébként a fejlesztők az irányításon, de még így is kicsit túl sokszor hajtottam a falnak. Az autópilóta játékmód egyébként nem sokat segít. (Kipróbáltam.)

Bizony, akik kezdők még a WipEoutok világában, gyorsan rá fognak jönni, hogy a későbbi pályákon mennyire nehéz ez a játék. Persze eleinte csak apró bosszúság, ha a falnak hajtunk, később már azt is jelentheti, hogy annyira lehagy emiatt az ellenség, hogy lehetetlen őket beérni. Elég egy rosszul kiszámított kanyar és máris mindenki lehagyott. „This is WipEout!” – kiáltanák a spártaiak.

Bizonyos pályákon kicsit rosszul oldották meg a fejlesztők a speciális tárgyak aktiválását is. Amikor például utolsó helyen vagyok, annyira nem segít, hogy pajzsok kerülnek fal a járgányomra – ettől nem fogom a többieket utolérni.

Süvíts 60 FPS-el!

A WipEout Omega Collection remasterelt grafikája összességében igen ütős, de azért annyit hozzá kell tenni, hogy leginkább a WipEout 2048 esetében – a HD Fury pályák láttán nem fogsz egy Postabank macis hátast dobni.

A Vitáról portolt 2048 viszont mind sima PS4-en, mind PS4 Pro konzolon nemcsak elképesztően jól néz ki, hanem szinte lobogni fog a hajad, ahogy 60 FPS-el süvítesz a pályákon a futurisztikus siklódat irányítva. Hab a tortán, hogy a frame rate akkor sem esik le emberi szemmel láthatóan, amikor akár 5-6 járgány is egymásra torlódik, miközben körülöttük akár robbanások is tépázzák a futurisztikus környezetet.

A remek grafikához a kilencvenes évekből ismerős „diszkós” trance zene adja a talpalávalót. Aki nem topogott sokat ilyen lebujokban, annak talán nem lesz akkora élmény, de a WipEout sajátos, retro hangulata még – nagy eséllyel – nekik is be fog jönni.

Régi motoros, új szerkóban

A WipEout Omega Collection egy igazán pazar ráncfelvarrás – annak ellenére is, hogy ennek a gyűjteménynek bizonyos elemei felett már eljárt az idő. Persze, van 4K-ban, PS4 Pro konzolon bámulatos a WipEout 2048 grafikája, de a régi sorozat rajongói nem biztos, hogy annyira odáig lesznek tőle, hogy van olyan pálya, amit már negyedszer látnak. Azért a nosztalgiának is vannak határai, ugye…

El kell viszont ismerni, hogy az eredeti WipEout franchise-nál egész egyszerűen nincs jobb a saját műfajában – a nagy öreg, alapos grafikai tuninggal kenterbe ver minden klónt és utánérzést.

-BadSector-

Pro:

+ A sebességérzés még most is szédületes
+ Zömében szép grafikai tuning, folyamatos 60 FPS-e
+ Wipeout HD, Wipeout HD Fury és Wipeout 2048 egy csomagban

Kontra:

– Kicsit már elavult játékmenet
– Szinte semmi újdonság
– Szinte semmi újdonság


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: Sony Interactive Entertainment

Stílus: futurisztikus siklóverseny

Megjelenés: 2017 június 6.

WipEout Omega Collection

Játékmenet - 7.2
Grafika - 8.1
Irányítás - 8.1
Audio/zene - 8.1
Hangulat - 7.6

7.8

A WipEout Omega Collection egy igazán pazar ráncfelvarrás – annak ellenére is, hogy ennek a gyűjteménynek bizonyos elemei felett már eljárt az idő. Persze, van 4K-ban, PS4 Pro konzolon bámulatos a WipEout 2048 grafikája, de a régi sorozat rajongói nem biztos, hogy annyira odáig lesznek tőle, hogy van olyan pálya, amit már negyedszer látnak. Azért a nosztalgiának is vannak határai, ugye… El kell viszont ismerni, hogy az eredeti WipEout franchise-nál egész egyszerűen nincs jobb a saját műfajában - a nagy öreg, alapos grafikai tuninggal kenterbe ver minden klónt és utánérzést.

User Rating: 3.7 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu