A végletekig elment a Sony a kínai PlayStation 4-terjeszkedéssel

Takehito Soeda, a Sony Interactive Entertainment Shanghai alelnöke elmagyarázta, hogy mennyire is a nulláról kellett kezdeniük, amikor is a Kínai Kommunista Párt a konzoltilalmat feloldotta.

„Ebben az országban van a világ legnagyobb szoftveres, illetve a mobilos, számítógépes és konzolos játékos legális piaca. Mivel a konzolos játékok olyan sokáig illegálisak voltak, a működésünket úgy kezdtük el, hogy a piaci részesedésünk lényegében nulla volt. A nulláról kellett teljes hálózatokat alkotnunk. Alapjában véve visszamentünk a kezdetekhez és egy teljes üzletágat hoztunk létre. Minden más piacon kiadhatsz egy játékot úgy, hogy a cenzorokkal minimális interakciód van. Ez Kínában kihívásnak bizonyul. Lelassítják, hogy miket hozhatunk el a [kínai] piacra, mert nem csak hardvert értékesítünk, hanem tartalmat is. Évente csak 30-40 játékot tudunk kiadni, míg a világon másutt megbízhatóan többszázat is. Több tartalmat szeretnénk a piacon elérhetővé tenni. Ha a piac növekszik, több játék kerül fejlesztésre, ami révén több lehetőség adódik számunkra is. Kínának nem volt az a több évtizednyi konzolos játékpiac ott mint a világon bárhol máshol, úgyhogy együtt kell működnünk és növelnünk kell a piac konzolos szegmensét,” mondta Soeda a CEO Magazine-nak.

A PlayStation 4 Kínában 2015-ben indult el hivatalosan (szürkepiac: pult alól lehetett vásárolni már korábban is…), nem sokkal a konzolok betiltásának feloldása után. A jelenlétük növelését úgy kívánják elérni, hogy helyi, kínai fejlesztőkkel közösen dolgoznak azon, hogy a videojátékok kultúráját arrafelé módosítani tudják oly mértékben is, hogy a konzolok (sőt, a külföldi konzolok) elfogadottak legyenek. Persze ehhez idő kell (és a ChinaJoy rendezvényen például több ottani fejlesztést is bemutattak), és a Sony is hosszabb távon gondolkodik, mégpedig emiatt: „Ebben az országban van a világ legnagyobb szoftveres, illetve a mobilos, számítógépes és konzolos játékos legális piaca.”

Úgyhogy a kínaiaknak meghajolnak (itt a cenzúrás kommentre kell gondolni), hogy az ottani pénzből haza tudjanak tolni pár targoncányit.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu