Kétezer újságíró adatait szivárogtatta ki az E3-at szervező cég!

Az Entertainment Software Association (innentől ESA-ként rövidítve) 2025 videós producer és újságíró adatait tette elérhetővé – hatalmas blama!

Az érintettek (újságírók, streamelők, YouTube-os videósok) személyes adatai (név, hol publikálnak, lakcím, email címek, telefonszámok) az ESA oldalán egy letöltő link révén váltak elérhetővé – ezt egy YouTube-os, név szerint Sophia Narwitz fedezte fel.

„Az ESA tájékoztatva lett arról, hogy a weboldalon levő sebezhetőségen keresztül az E3-ra regisztrált és ott jelen levő újságírók elérhetőségi listája publikus lett. Amint erről tudomást szereztünk, azonnal lépéseket tettünk, hogy megvédjük az adatokat, és leállítottuk a weboldalt, ami már nem érhető el. Sajnáljuk ezt az eseményt és intézkedéseink révén ez nem fog újra bekövetkezni,” írta az első ESA-közlemény.

Jött azóta egy második is, ami részletesebben elmagyarázta az eseményeket: „Az ESA a tegnapi napon értesült az E3 weboldalának kiállítói portál weboldalának sebezhetőségéről. Sajnálatos módon a sebezhetőség kihasználásra került, és az a lista publikus lett. Sajnáljuk, hogy ez bekövetkezett és bocsánatot kérünk emiatt. Az ESA tagjainak és a kiállítóknak egy médialistát teszünk közzé egy jelszóval védett weboldalon, így ők meghívhatnak az E3-as sajtóeseményekre, kapcsolatba léphetnek veled egy interjú céljából, és tájékoztathatnak arról, hogy mit mutatnak be. Több mint húsz éven keresztül erre nem volt panasz. Amikor rájöttünk [a hibára], levettük az E3-as kiállítói portált, továbbá biztosítottuk, hogy a médialista nem maradt elérhető az E3-as weboldalon. Ismételten bocsánatot kérünk a kellemetlenségekért, és már lépéseket tettünk annak céljából, hogy ez az esemény újra ne következhessen be.”

Ez bizony igencsak katasztrófális lépés – valahol már érthető, hogy a Sony idén miért is hagyta ki az E3-at (azt leszámítva, hogy lényegében NEM VOLT MIT BEMUTATNIUK), így a szivárgással kapcsolatban ők nem érintettek. Remélhetőleg egyetlen hazai kollégának sem csörgött váratlanul a telefonja kéretlen hívások miatt – az ilyesmivel nem lehet viccelni, hanem komolyan kell venni. Ja, és emiatt Európában komolyan szívni fog az ESA (GRPD-szabályzat, ami tavaly május óta aktív!).

Hasonló magyar ügyről egyébként nemrég a Media1 is beszámolt, ahol szintén többszáz újságíró adatait szivárogtatták ki nálunk és ahol a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság volt a ludas.

(A képen Naomi Kyle, az amerikai IGN újságírónője látható.)

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)