Donald Trump komoly szigorításokat ígért az erőszakos videojátékoknak

Szerinte az erőszakos videojátékok tehetnek részben a lövöldözésekről – nyilatkozta egy friss beszédében az amerikai elnök – írja az Independent.

Nem sokkal azután, hogy saját pártjának egyik republikánus politikusa, Kevin McCarthy a videojátékokat hibáztatta egy, a Fox News-nak leadott televízióinterjúban, Donald Trump, amerikai elnök is úgy érezte: rajta a sor, hogy belerúgjon egyet a videojátékiparba, miközben demokrata politikusok nemrég pont az ő rasszista megnyilvánulásait és ezekhez kapcsolódóan tervezett, vagy meg is valósított törvényeit okolták az el pasói öldöklésért, továbbá sokak szerint a fegyverkezési törvények szigorítása sokkal hatékonyabb lenne a fegyverrel elkövetett öldöklések visszaszorítása tekintetében.

Trump azonban ismét a videojátékokat pécézte ki: azokat a játékokat, amelyek az „erőszakot ünneplik” erősen korlátozni kell, sugalmazta az elnök.

„Meg kell állítanunk a társadalmunkban dúló erőszakot.” – mondta beszédében Trump. „Ebbe beletartoznak a kegyetlen és véres videojátékok is, amelyek manapság megszokottak.”

„Túl könnyen jutnak a fiatalok egy olyan kultúrához, amely az erőszakot dicsőíti. Azonnal meg kell ezt állítani és ennek most kell elkezdődnie.”

Az elnök ugyanakkor nem mondott semmi arról, hogy ezt konkrétan hogyan képzeli el és milyen szigorításokat képzel el, akár a törvénykezésben, akár bizonyos játékok esetleges a jelenleginél sokkal szigorúbb korlátozásában, vagy esetlegesen betiltásában.

A hétvégén egy gyilkos 20 embert ölt meg egy mexikói Walmart áruházban, és a hatóságok már elég egyértelműen kiderítették, hogy tettét a fajgyűlölet motiválta. Órákkal később egy másik gyilkos az ohiói Daytonban ölt meg 9 embert.

Az elnök beszédében az internetet is ostorozta, amely szerinte radikalizálja azokat, akik hajlamosak az erőszakra. Beszélt a közösségi média „sötét bugyrairól” is. Végül elítélte a „rasszizmust, bigottságot, és a fehér felsőbbrendűséget” is.

A jelenlegi tények, hogy az átfogó kutatások semmilyen kapcsolatot sem találtak az erőszakos videojátékok és az erőszakos viselkedés között. Épp februárban volt erről egy kutatás, amely azt az eredményt hozta, hogy az erőszakos videojátékok semmivel sem ösztönöznek jobban, mint bármilyen más médium és messze eltúlozzák a hatásukat.

Donald Trump már korábban is forszírozta, hogy az erőszakos videojátékokat sokkal drasztikusabb intézkedésekkel kontrollálják, hogy az általuk, a „fiataloknak okozott kárt” csökkentsék.

„Egyre többet hallom azt az emberektől, hogy a videojátékokban dúló erőszak mennyire formálja a fiatalok gondolatait.” – mondta még 2018-ban. „A következő lépés pedig a filmek világa.”

Egy hónappal e nyilatkozata után Trump a videojátékipar legnagyobb cégeinek képviselővel tartott is egy megbeszélést, ahol azt tárgyalták ki, hogy „az erőszakos videojátékok, beleértve azok is, amelyek a gyilkolást szimulálják, mennyire teszik érzéketlenné a fiatalokat az erőszak iránt.”

Donald Trump beszédében egyáltalán nem említette, hogy a fegyverkezést bármilyen formában korlátoznák a jövőben. A 444.hu írt még róla tavaly márciusban, a parklandi iskolai vérengzés után, hogy Donald Trump „becsicskult a fegyverlobbinak”, semmilyen módon sem tervezte a fegyvertartás törvényi szigorítását, ehelyett inkább a tanárokat fegyverezte volna fel.

Donald Trumpnak ezzel kapcsolatban most sem változott a legcsekélyebb mértékben sem az álláspontja.

Forrás: Independent

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu