Adócsalással vádolják az Activision Blizzardot

A TaxWatch névre hallgató agytröszt cég részletezi, hogy miként húztak ki még több pénzt a cégből.

Előre szólunk, hogy ez bonyolult lesz. Szóval az Activision és a Blizzard főhadiszállása is az Egyesült Államok Kalifornia államában található, de lényegében eladták az IP-ik jogait egy bermudai cégnek (ATVI C.V.) és egy barbadosi cégnek (ATVI International SRL). Ez a két cég pedig tovább licenszeli az egészet egy negyedik cégnek, a holland központú Activision Blizzard International B.V.-nek, ami Amerikán kívül kezeli az Activision Blizzard jogait. Ez a cég bár profitot termel, de a jogdíjakat kifizeti például az adóparadicsomban levő ATVI C.V.-nek, aminek nincs alkalmazottja, s mégis 2013 és 2017 között 5 millió eurónyi jogdíjat kapott. 2017-ben az ATVI C.V. az IP-i egy részét eladta az ATVI International SRL-nek, de az ezzel kapcsolatos részletek nem publikusak. (Itt megemlítendő, hogy az Egyesült Királyság épp egy adót tervez bevezetni, hogy a bermudai cégnek kigurított jogdíjakból is legyen bevétele – a barbadosi cégeket ez nem érinti, velük már van adómegállapodásuk.) Szintén 2017-ben az Activision International B.V. adózás előtt 55,6 milliónyi profitjuk volt, miközben 1,3 milliárdnyi jogdíjat perkált ki, így emiatt mindössze 7,2 millió eurónyi adót kellett csak kifizetniük.

A TaxWatch a Candy Crush révén ismert Kinget is megvizsgálta, ami az Activision Blizzard cégcsaládjába tartozik. Funkcionálisan londoni központjuk van, de pénzt a többi King-cégtől csak a menedzsmentes költségekből termelnek a brit ágazataik. Az amerikai játékosok pénze az USA-beli Delaware államba, míg Amerikán kívül egy máltai cégbe megy. Ezt az Egyesült Királyság és Svédország is vizsgálja – utóbbi már kivetett egy 400 millió dolláros számlát rájuk „állítólagos cégen belüli eszközmozgatás” miatt, és ez ellen is foggal-körömmel védekezik az Activision Blizzard. Is, ugyanis a francia adóhatóság a 2011-2013-as időszak miatt 652 millió dollárnyi követeléssel állt elő az ottani egyik leányvállalat miatt. Eközben az Egyesült Államokban az IRS (az ottani adóhatóság) megállapította, hogy az ATVI C.V.-nek többet kellett volna fizetni az amerikai Activision és Blizzard cégeknek az IP-k jogaiból: ezért a két cég plusz 1,4 milliárd dollárt, az IRS pedig 345 milliót kapott belőle.

„A több milliárd dollárnyi jogdíj mozgatása offshore adóelkerülő cégekbe gyakran kerül alkalmazásra a digitális szektorban. Az Egyesült Királyság kormánya megpróbált bevezetni néhány szabályt, hogy az ilyen esetek ellen fel tudjon lépni, de ezek nem jártak sikerrel, mert néhány adóparadicsom jogi hatásköre ezek alól mentesül. Az Activision Blizzard esete egy újabb példa annak demonstrálására, hogy a kormányoknak szüksége van hatékonyabb lépések bevezetésére, hogy a jogdíjalapú adóelkerülés ellen fel tudjanak lépni. Az Egyesült Királyságban ez azt jelenti, hogy a törvényhozást módosítani kell, hogy biztosítható legyen az, hogy a jogdíjak kifizetése olyan cégeknek, amik az Egyesült Királysággal kötött adómegállapodásokkal rendelkező jogrendszer[ű országokban találhatóak], beletartozzon a jövdedelemadójukba,” írja a TaxWatch.

Ilyen trükközésért nem kell amúgy a szomszédba mennünk.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu