Menu

Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon: mind lehallgatták a beszélgetéseinket!

TECH HÍREK – Ez a tevékenység „több, mint egy hete már leállt”, nyilatkozta a Facebook, szóval most már „megnyugodhatunk”! Köszönjük szépen!

Most vallotta be a Facebook szóvivője, hogy egészen egy héttel ezelőttig konkrétan lehallgatták és emberi alkalmazottak konkrétan lejegyezték (!) a telefonon folytatott beszélgetéseinket (legyen az egyszerű telefon, Messenger, Skype stb.) – természetesen, a „mi beleegyezésünkkel”. Én nem tudom, ti beleegyeztetek bármi hasonlóba?!

És ráadásul még csak nem is mutogathatunk most ujjal csak a Facebookra, ugyanis a Google, Apple, Microsoft és Amazon után ez már ötödik nagyobb cég, amely elismerte, hogy nagyon durván kémkedett utánunk, olyan szinten, hogy emberek, többszázan, központokban írták le, manuálisan, amit titokban felvett a mobilkészülékünk – írja a BBC.

Állítólag a Facebook alkalmazottak audiofájl formátumban kapták meg a kvázi kémfelvételeknek is nevezhető, felvett beszélgetéseket, azért, hogy a mesterséges intelligencia ilyen irányú képességet fejleszthessék, hogy a jövőben már emberre se legyen erre szükség. Állítólag ezt a Facebook csak azokkal a felhasználókkal tette meg, akik ebbe külön beleegyeztek (oly módon, hogy nem tiltották le), de ez (ha tényleg volt ilyen kérdés) csak valamilyen egészen eldugott helyen lehetett kikapcsolni. A felvételt a telefon mikrofonjával készítették, így akár „egyszerű” telefonhívás során is mehetett a kémfelvétel, ha a Messenger ment a háttérben.

„Csakúgy, mint az Apple vagy a Google, már leálltunk az audio ember feljegyzésével, több, mint egy hete.” – nyilatkozta a BBC-nek egy szóvivőjük.

Az üggyel most az írországi adatvédelmi biztos foglalkozik tüzetesebben és ő is nyilatkozott a BBC-nek.

„Részletes információt kérünk a Facebooktól az egész procedúráról és arról, hogy mi alapján hiszi azt a Facebook, hogy egy ilyen adatkezelés a saját GDPR-jukkal engedélyezett.”

Korábban ebben a hónapban az Apple és a Google vallotta be, hogy nemrég álltak le a hasonló módon, emberek által feljegyzett „kémfelvételeikkel.” Emellett a Microsoft is elismerte, hogy ők a Skype élő beszélgetéseket vették fel, jegyezték le és elemezték ki az alkalmazottak.

Egy luxemburgi adatbiztos pedig az Amazonnal tárgyal arról, hogy az alkalmazottjaik szintén kémkedtek utánunk a cég által használt chat-program segítségével.

Ezek után joggal merül fel az emberben a kérdés, hogy ezeket a személyes adatokat végül is kik és mire használják fel később, illetve mi értelme volt/van egyálan ezek után GDPR-ról beszélni?

Forrás: BBC

Spread the love

No comments

Vélemény, hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu

https://smallseotools.com/