Az NVidia RTX 2080 szintjét is megütheti a PlayStation 5

A még mindig abszolút hivatalosan névtelen következő generációs PlayStation 5-tel kapcsolatban újabb pletyka merült fel.

A Twitteren Komachi kiszivárogtatott órajeleket az Oberonból, ami az Ariellel és a Gonzalóval közeli viszonyban van – az utóbbiról már hallottuk, hogy az a PlayStation 5 fejlesztőkészletében legalábbis ott van, de nagyobb eséllyel ez lesz az az APU (advanced processing unit – processzor és grafikai feldolgozó egység egy háztető alatt), ami a nagy eséllyel 2020 végén, a következő generációs Xboxhoz (Xbox Project Scarlett – a végleges név még nem ismert) közel megjelenő végleges konzolban is ott lesz.

A Gen0 órajele 0,8 GHz. Ez nem sok (az eredeti PlayStation 4-é). A Gen1-es 0,911 GHz. Ez sem (ez a PlayStation 4 Pro-é). A Gen2-es már izgalmas: 2 gigahertz, ami igencsak magas – ez alapból maga mögé utasítaná a szintén AMD-s Navi 5700 GPU-t, és a jelenleg egyik csúcskategóriás GPU-nak mondható NVidia RTX 2080-nal majdnem azonos szinten lenne. „Ez a PlayStation 5 eme szivárgás szerint az órajel elképesztő 2 GHz lesz. Ez 9,2 teraflopsszal egyenlő az RDNA architektúrán, vagy kb. 14 teraflops a GCN architektúrán, azaz több mint kétszer erősebb lenne mint az Xbox One X. Majdnem az [NVidia] RTX 2080 ereje [szintjén van]. Azaz: igencsak erős,” írja egy másik tweet. Két másikat is érdemes idézni, mert kapcsolódik a témához: „Az Oberon kódnevű egy Ariel GPU-t használ. Az Ariel kapcsolódik a Gonzalo APU-hoz. Az Oberon 800 és 911 MHz-s órajele a PlayStation 4-hez és a PlayStation 4-hez köthető visszamenőleges kompatibilitás céljából. Úgy tűnik, hogy ez a PlayStation 5! Ezek mind kódnevek. Röviden: a Gonzalo a PS5 kódneve, az Oberon a PS5 GPU-jának kódneve, és az Ariel a PS5 CPU-jának kódneve. Nemrég az AMD tesztelte és feltöltötte az Oberont három órajelen: 800 és 911 MHz-n, illetve 2 GHz-n.”

Persze mindez nem hivatalos még – a tegnapi pletykák szerint elvileg februárig kell várnunk a PlayStation 5 hivatalos bejelentésére.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu