Most a zenékre szállt rá a YouTube-on a Nintendo!

Korábban a játékaikból készített videókra ugrott rá a Nintendo – most a soundtrackekre telepedett rá a nagy N…

A YouTube-on GilvaSunner néven futó, több mint 300 ezer feliratkozóval rendelkező fiók a Twitteren közzétett egy képet a Gmailes fiókjából, amin az látható, hogy a Nintendo lényegében egyesével blokkolta a soundtrackes videókat a szerzői jogi követeléseik miatt. Legalább 115 videó érintett, így a Fire Emblem Awakening, a Super Smash Bros. Brawl, vagy több Mario és The Legend of Zelda játék is érintett a hirtelen meglépett copyright büntetősdiben. „És ennyi volt [a Fire Emblem] Awakening. Eddig összesen 115 videó került blokkolásra. Először kézileg jelölték meg a legnézettebb tartalmakat a csatornán, és most végigmennek egyesével a playlisteken. A követelések időpontjából kiindulva úgy tűnik, hogy a japán központjuk tette ezt,” írta Twitteren.

Egy másik érintett (és sajátkezűleg bezárt) fiók a BrawlBRSTMs3, ami főleg a Super Smash Bros. zenéket töltötte fel – a Kotaku szerint a Nintendo ezt a csatornát kisebb mértékben az idei év során már megtámadta. „Részben azért döntöttünk a bezárás mellett, mert tiszteletben tartjuk az összes érintett zene szerzői jogainak tulajdonosait,” írta Twitteren.

Korábban a Nintendo elindította a YouTube-on a Nintendo Creators Programot, hogy a nagy N a játékaikról szóló videót (amikhez kötelező volt valamit kreatívan hozzátenni – pl. kommentárt) részben monetizáltak, de így tolerálták a játékaikról készített videókat. Csakhogy ez a program tavaly november végén megszűnt, hogy szabadabban lehessen használni a játékaikat a videókban. „A Nintendo promóciós trailerei, bajnokságok, zenei soundtrackek, játékmenet-szekvenciák, és művészeti gyűjtemények az iránymutatások hatályán kívülre esnek,” olvasható az oldalukon.

Csak egy kérdés a végére: ha például a Spotifyon nincsenek fenn a soundtrackek, akkor hogy a csudába lehet meghallgatni őket? „Vegyük meg a játékot”? Ezek a blokkolások nevetségesek, főleg akkor, ha egy 14 másodperces részletért akarnak a világ jelentős részén letiltani egy videót, figyelmen kívül hagyva azt az el nem hanyagolandó tényezőt, hogy monetizációról szó sincs…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu