Peter Fonda, a Szelíd motorosok legendás színésze elhunyt

Peter Fonda 79 éves korában hunyta le szemét örökre, a halál oka is ismert.

Tüdőrákban hunyt el Peter Fonda, Oscar díjra-jelölt színész-író-rendező, aki a Szelíd motorosok legendás főszerepét alakította. Igazi színészcsaládból származott, hiszen Henry Fonda fia és a 81 éves Jane Fonda öccse. A konkrét időpont is nagyjából ismert: a hivatalos közlemény szerint los angelesi idő szerint péntek reggel, Los Angeles-i otthonában, családja körében veszítette életét. Jane Fonda szerint öccse „nevetve távozott”.

Peter Fonda 1961-ben szerepelt először a Broadwayen, első filmszerepét pedig 1963-ban kapta a Tammy and the Doctor című műben. Pár évvel később, 1969-ben kapta meg karrierje legfontosabb állomását, a Szelíd motorosok főszerepét, amelynek forgatókönyvét is ő írta Dennis Hopperrel és Terry Southernnel együtt.

A Szelíd motorosok (eredeti címén: Easy Rider) egy 1969-ben készült amerikai filmdráma, amelyet Peter Fonda, Dennis Hopper és Terry Southern írt. Peter Fonda készítette és Dennis Hopper rendezte. Fonda és Hopper játszotta a két motorost, akik Los Angelesből New Orleans felé utaztak.

Ezért a filmjéért Fonda First Film Award (Prix de la première œuvre) díjat kapott a Cannes-i filmfesztiválon, Jack Nicholson pedig Oscar-díjat. Fondának első színészi jelölésére viszont 1997-ig, azaz 57 éves korában kellett várnia, az Ulee aranya című filmért.

Fonda rendezőként is dolgozott a 70-es években során, de műveit (A bérmunkás, Idaho Transfer, Wanda Nevada) a kritikusok rendre elkaszálták. Színészként viszont olyan emlékezetes filmekben játszott, mint a Menekülés New Yorkból, az Ocean’s Twelve vagy a Börtönvonat Yumába 2007-es változata.

Legutolsó filmszerepét a The Last Full Measure című háborús drámában játszotta, amelyet október 25-én mutatnak be az Egyesült Államokban (a magyarországi megjelenés egyelőre nem ismert), és amelyben többek között olyan sztárokkal játszhatott együtt, mint Samuel L. Jackson, Ed Harris, Christopher Plummer és William Hurt.

Végül meg kell még említeni videojátékos szereplését is: a Grand Theft Auto: San Andreas-ban volt a szinkronhangja Az Igazság (The Truth) becenevű öreg hippinek (a külsejét is nagyjából róla mintázták, akkor még motion capture nélkül), ezzel komikus képességeit a GTA-sorozatban is megcsillogtatva.

Nyugodjék békében!

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu