Videojátékok, bennük politikai üzenetek? A Ubisoft szerint van még hová fejlődni…

Az Assassin’s Creed és a Far Cry fejlesztői meg szeretnék mutatni, hogy mi történik a világban – a politikai üzenetek tekintetében is.

Politikai üzenetek közvetítése a videojátékokban: ez egy kényes történet, abban a tekintetben, hogy ha egy konkrét témában, konkrét véleményt mondasz ki, azzal nagy eséllyel megsérthetsz egy közösséget. Talán éppen emiatt van, hogy a Ubisoft mindig csak felszínt kapargatja: felhoz témákat, de azokat ritkán dolgozza, vagy fejti ki túl mélyen. És ezzel a Ubisoft designerei, producerei, direktorai sem mindig túlzottan elégedettek.

„Azt látom, hogy politikai téren eléggé kihívásokkal küzdünk.” – nyilatkozta Tommy François, az egyik szóvivő. Rossz ezt látni, mert tudom, hogy elég nagy a különbség aközött, amit évek óta a videojátékokban megmutatunk, és amit napi szinten csinálunk.”

A kritikákkal kapcsolatban, amelyeket a cég kapott az elmúlt években bizonyos kérdések kezelésekor, François elismeri, hogy „rosszul érzi magát”, amiatt tény miatt, hogy „nem bocsátották meg sokan nekünk sokan, hogy nem vagyunk tökéletesek. Ezzel tisztában vagyunk. Tudjuk, hogy nem megyünk elég messzire.” – tette hozzá a Ubisoft szóvivője. A legutóbbi példa erre egyébként a Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands-ból meríthető.

„Sok játékos nem értette, hogy a sztori nem a szokásos apolitikus és felületes forgatókönyv, amelyet a játékhoz kaptak.” – mondta a játék forgatókönyvének egyik írója. „Bár sok karakter nevetséges és poénkodik, maga a történet nincs teljesen poénosra véve.” François hozzátette, hogy a játék fejlesztése előtti időszaknak a játék designerei rájöttek, hogy nagyon sok bolíviai család azért adott el drogot a narcos-oknak, hogy gyerekeiket meg tudják etetni. Miközben az USA kommandósai voltak a játék főszereplői, ezt a sztoriszálat csak felületesen kezelték a fejlesztők, gyűjthető dokumentumokon és hangarchívumokon keresztül.

„Attól tartok, hogy képtelenek voltunk a szükséges játékmechanizmusokat kidolgozni, hogy elég jól kommunikáljuk azt az üzenetet, amelyet tolmácsolni akartunk nekik.” – magyarázta a Ubisoft fejes. Egyértelműen a cél nem az, hogy „oktassunk” bizonyos problémákat, hanem hogy „megmutassuk nekik”. Az ígéretes Watch Dogs Legion – amely a Brexit után London sötét, disztopikus világát mutatja be, talán jó példa lehet arra az irányra, amerre a Ubisoft szeretne menni, amikor a videojátékokban rejlő politikai témákról van szó.

Forrás: Kotaku

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu