Life is Strange 2 – Episode 4: Faith – Adj hitet!

TESZT – Több hónapnyi várakozás után folytatja a Dontnod a Life is Strange második részének történetét, ami a harmadik rész végén egy eléggé robbanékony kanyart vett, és ez kihat a negyedik felvonásra is. Talán ezúttal sikerült az epizodikus játékok negyedik részének átkát feloldani, ami korábban több játékot is érintett.

 

A harmadik részben egy farmra jutott (nem a farm, ahol élünk és nem is A farm, ahol élünk – csak én vagyok olyan hülye, hogy egy ilyen sorozatos szóviccel élek) Sean és Daniel, és utóbbi különleges képességei révén a farm romokban hevert – ezek után kérdéses volt: lehet-e jobbat felmutatni? A válasz igen.

…és elhiszem neked, hogy élni szebben is lehet

Daniel eltűnt, Sean pedig magára maradt. Olyannyira, hogy több hónapon át kómában feküdt, félig pedig meg is vakult. Olyan személyek és események bukkannak fel a Faith (magyarul Hit) névre hallgató fejezet során, akik Sean számára nem éppen kedvezőek, s mégis, kiemelkedő minőségű dialógusoknak lehetünk szemtanúi. Már-már olyan szintre jutunk, ami szerintem eddig nem volt jelen a Life is Strange 2 során. A Faith ezen túl olyan aspektust alkalmaz, ami ellentétes az előző három részével: most a család helyett a magányé a főszerep, és hogy miként fog változni a szituációnk, az attól is függ, hogy milyen viszonyunk volt több karakterrel is az eddigiek során. Itt is lesz viszont egy komolyabb döntés az epizód vége felé, ami megszokható a Life is Strange-franchise során, viszont még igencsak gondolkodom azon, hogy ennek milyen hatása lehet a jövőben a fináléra (amire még azért várnunk kell, nem is sokat), de az biztos, hogy vannak olyan kérdések, amik megválaszolásra kerültek.

Meglepő volt valamelyest az, hogy a negyedik fejezetben nem volt puzzle, vagy – és akkor itt obligát módon ellövöm a Szomszédok referenciát – pőzli, összerakós játék. Ez kiemelendő: a Dontnod ugyanis itt teljesen a narratíva építésére szánta az epizódot, ami a finálénak ágyazhat meg (ami az első Life is Strange esetében is igencsak odavágott 2015 októberében). Nevezhető-e ez a megközelítés negatívumnak? Szerintem igen, de nem akkora probléma ez (ám mégis megemlítendő – valamivel ki kell töltenem a Kontra hármast, na!).

Az FBI kihallgatja Seant, mivel a Seattle-ben bekövetkezett gyilkosság (ami ugyebár Daniel akaratán kívül következett be) esetében jelenleg csak ő az egyetlen személy, aki tud mondani erről bármit is, és utána az útrakelés nem éppen az, amit megszoktunk eddig. Kellemes, de sokkoló változás az előző három epizód után a Faith, ami után joggal várható a folytatás, ami már a finálé lesz.

Sok okos megvet és nevet

Főképp a harmadik résszel kapcsolatban érzékeltem azt, hogy valahogy technikailag nem tűnt megfelelőnek a Life is Strange 2. Mintha egy kicsit bugos lett volna. Ez szerencsénkre eltűnt (talán ez azért is volt így, mert mindössze egyetlen alkalommal kellett gyűjtögetni), úgyhogy erre most nem volt panaszom. A grafika sem tűnt problematikusnak, az audióra meg tényleg egyetlen alkalommal sem volt rossz gondolatom.

És nem éreztem azt sem, hogy erőltetett, ránk kényszerített szituációk lettek volna a Faithben. És innentől tényleg mission impossible spoilereznem, s mivel eddig mindig is erre törekedtem, igencsak lehetetlen tovább fejtegetnem a véleményemet. Szerencsénkre a Dontnod korábban közölte, hogy milyen időrendben érkeznek a fejezetek, úgyhogy már most előre mondom, hogy megint jó három hónapot kell várnunk, ugyanis a finálét a fejlesztők december elején fogják kiadni…

De te észre se vedd, csak adj hitet

Úgyhogy a harmadik rész végén hétféllel zártuk. Most legyen ez megint egy nyolcas. Kicsit visszafogott megint, de másképp mint az előző részben. Jó lesz ez, és komolyan fogalmam sincs, hogy ebből milyen finálé lesz, főleg azok után, hogy az a nagy döntés ezúttal nem érződik olyan nagynak. Szerintem erre a pontra már két végigjátszás lesz érdemes, mert úgy gondolom, hogy oltári nagy különbség lehet az A és a B megközelítés között.

Úgyhogy az érzések a csúcson vannak, és a magány is a tetőfokán van Daniel és az ő emberfeletti képességei miatt. Emiatt kicsit olyan is volt a Faith mint a Life is Strange: Before the Storm volt – aki nem tudná, ebben Chloe csak visszabeszélni tudott mint speckó képesség -, és ez fura párhuzam, tudom, de aki ismeri a sorozatot, tudja, mire gondolok. Érdemes játszani? Igen. Érdemes emiatt megvenni a játékot? Felettébb nem. Decemberig várhatunk a fináléra, mert az dönti el ennek a kérdésnek a válaszát. Nos, nyolc pont.

-V-

Pro:

+ Érzelmekkel teli
+ Más mint az előző három rész
+ Nagyon remek felvezetés a fináléra

Kontra:

– Kevés a tényleges játékmenet
– A nagy döntés hatását nem érzem
– Megint várhatunk negyedévet…


Kiadó: Square Enix

Fejlesztő: Dontnod

Stílus: Epizodikus, kaland

Megjelenés: 2019. augusztus 22.

Life is Strange 2 - Ep. 4: Faith

Játékmenet - 4.8
Grafika - 7.7
Történet - 9.4
Zene/Audio - 9.1
Hangulat - 9

8

KIVÁLÓ

Vándormadár

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu