Maradnak a homofóbnak vélt tartalmak az Ion Fury játékban

A retro FPS, az Ion Fury (ami a többek között a Duke Nukem 3D által is használt Build engine-t alkalmazza) botrányba került.

Egy héttel ezelőtt a Voidpoint, az Ion Fury (korábban Ion Maiden néven tervezték kiadni a játékot, amíg az Iron Maiden úgy gondolta, hogy nem, az nem jó) fejlesztői amiatt kerültek a figyelem középpontjába, mert a Discordjukon szexista, transzfób nyelvet használtak, továbbá a baloldali politikai nézetet vallókkal és a social justice warriorok irányába is viccelődtek. Ekkor a 3D Realms (a kiadó) és a Voidpoint egy közleményben bocsánatot kért, és innentől nem tolerálják ezt, tízezer dollárt adományoznak a The Trevor Projectnek (LGBTQ öngyilkosságokat megelőző szervezet), és kipatchelik a problematikus dolgokat a játékból.

Vagy nem – jött a Steamen egy közlemény, ahol a 3D Realms és a Voidpoint ezt írta: „Nemrég botrányt okoztunk, mivel arra utaltunk, hogy az Ion Fury tartalma cenzúrázásra kerül. Abszolút nem fogjuk cenzúrázni azt, vagy bármelyik másik játékunkat, és az olyan gageket sem – mint például a legbotrányosabb arcmosást – fogjuk kivenni sem most, sem a jövőben. Nem támogatjuk a kreatív munka bármilyen nemű cenzúráját, és bánjuk a kezdeti döntésünket, miszerint egy sprite-ot módosítunk a játékban az ösztöneinkben való hagyatkozás helyett. A 3D Realms és a Voidpoint közös álláspontot képvisel ezzel kapcsolatban. Végezetül, kérjük tartsátok tiszteletben a döntésünket azért, hogy a közösségi fórum tiszta maradjon a gyűlölködő üzenetektől, spamtől vagy off-topic témáktól. Felismertük a hibánkat, és nyílván vettük az üzeneteteket!”, írja a poszt.

Van egy jóval konkrétabb homofób megnyilvánulás is egy fejlesztői szobában amúgy… (ezt nem fordítjuk le, a kifejezést leírjuk: fagbag) Erre a Voidpoint reagált a Twitteren: „Ez a dolog egy hiba, amit egy olyan fejlesztő követett el, aki nem egy olyan országban él, ahol az angol a hivatalos nyelv. Ez nem volt vicc, egy politikai kifejezés, vagy bármi más. Megkérdeztem tőle, hogy offenzív-e a kifejezés az országában. Azt mondta, hogy nem, és hiszek neki. Eltávolította azt.” Egy másik tweetben pedig a PR-fordulatokról beszéltek: „Egy nem sértő viccel rukkoltunk elő, amit jobban szerettünk, de a felelős PR-cég egy extra mondatot tett hozzá az eredeti bocsánatkérésünkhöz, ami miatt sokan azt hitték, hogy a teljes játékot cenzúrázni fogjuk. Annyit tudtunk tenni, hogy kiállunk és elmondjuk, hogy nincs cenzúra.” (Egy harmadikban pedig megerősítették, hogy a The Trevor Projectnek továbbra is adományoznak.)

A 3D Realms is egy közleménnyel reagált: „Ma beszéltünk a Voidpointtal, és megerősítették, hogy kitartanak az eredeti állításuk mellett, beleértve a The Trevor Projectnek szánt adományukat és az érzékenységi tréninget… ám a szappanos üveg nem kerül eltávolításra [a játékból]. A f*gbag [angol nyelvű szó] használata egy, a játék hackelése nélkül el nem érhető területen, és annak egy fejlesztő révén a játékban való felbukkanása engedély nélkül történt, és néhány napja eltávolításra került. Ismételten bocsánatot kérünk ezért a szövegért, mivel nem tükrözi a 3D Realms és a Voidpoint értékeit. A 3D Realms által kiadott játékokban a jövőben nem lesznek olyan viccek, amik a kisebb közösségeket pocskondírozzák. Viszont a közösségünk egy része tisztán és hangosan kifejezte, hogy az Ogay eltávolítása cenzúra volt, és a szabad beszéd joga meg kellene, hogy védje. A Voidpoint figyelt erre, és tiszteletben tartottuk a döntésüket.”

Kicsit szexuális utalású az Ion Fury, de a Duke Nukem 3D nem volt hasonló ’96-ban…? (Lényegében maga az Ion Fury is egy gyors tempójú Duke-játéknak tekinthető, egy női főhőssel…)

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu