A Final Fantasy VIII Remastered sem úszta meg a cenzúrázást!

Újabb játék: a Final Fantasy VIII Remastered esetében beszélhetünk arról, hogy az egyik platformon cenzúra van. Talán feleslegesen is.

Idén korábban már néhány alkalommal beszámoltunk arról, hogy a Sony a PlayStation 4-en elkezdett itt-ott cenzúrázni, és ebbe a témába belecsúszott 2019 egyik eddigi legjobb játéka, a Capcomtól a Devil May Cry 5. Nem tudni, hogy a Sony azóta kidolgozott-e már egy szabályrendszert (erről is esett már szó korábban), de az már biztos, hogy ismét cenzúráról beszélhetünk, mégpedig egy, jó húsz éve megjelent játék felújított változatával kapcsolatban…

Az AllGamesDelta közölte a Twitteren, hogy a Final Fantasy VIII Remastered esetében a Siren summon kapott egy kis módosítást. Már ez önmagában is felettébb érthetetlen, de tovább megyünk egy lépssel – Shiva karaktere, aki szintén lenge öltözetben van (és akkor ez finom megfogalmazás, tényleg), nem lett cenzúrázva. Hol van itt a logika: miért kell cenzúrázni egy karaktert, és a másikat miért nem? Nem lett volna célszerűbb vagy mind a kettőt módosítani, vagy esetleg hozzá sem nyúlni az egészhez? Még mindig nincsen konkrét szabályzat arra a Sony-nál, hogy mi megengedett és mi nem? És miért kell pont egy régi játéknál ilyen cenzúrához folyamodni? Akinek megvolt PS1-en a Final Fantasy VIII, biztosan nem került az érintett summon miatt bajba akkortájt sem. Azóta felnőtt már egy generáció…

Úgyhogy tovább folytatódik az a trend, ami mostanában igencsak erősen érzékelhető: miközben a Nintendo egyre nyitottabb arra, hogy együttműködjön a korhatár-besoroló bizottságokkal (Amerikában ez az ESRB, Európában a PEGI, Németországban az USK, stb…), rájuk bízva az esetleges cenzúrát, a Sony ezzel közben egyre inkább zárkózottnak tűnik a szexualitással kapcsolatban. Régebben ez pont FORDÍTVA volt!

A Final Fantasy VIII Remastered szeptember 3-án fog megjelenni PlayStation 4-re, Xbox One-ra, Nintendo Switchre és PC-re. De akkor jöjjön a három kép, ahol látható minden (vagy pontosabban nem minden… vagy egyáltalán látható bármi is?).

Forrás: Jeuxvideo-Live

 

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu