Menu

Többszáz milliárd forintos büntetést fizet a Google Franciaországnak!

TECH HÍREK – Hatalmas pénzbírságot kell a Google-nek kiperkálnia a a francia hatóságoknak. Még dollárban is sok, hát még forintban!

Több mint négy éve egy adócsalási vizsgálatot kezdeményeztek a franciák a Google-vel szemben, és a határozat szerint 500 millió eurónyi pénzbüntetés, továbbá 465 millió eurónyi adó (így összesen 1,165 milliárd euró) az, amivel könnyebb lesz „a gugli-pénztárca”, de az még inkább durva, hogy eredetileg 1,6 milliárd dollárt követeltek a francia hatóságok, amikor is a Google párizsi irodáin rajtaütést végeztek még 2016-ban. A poén az, hogy mivel kb. 1,2%-ot emelkedett a cég részvényeinek értéke a tegnapi nap folyamán, ez kb. három napnyi jövedelem, úgyhogy nevetségesen kis összeg a Google számára.

Egy nemzetközi adójogi kiskapu az, amit a Google, Apple, és más amerikai cégek használnak – ezen cégeknek lehetőségük van arra, hogy majdnem a teljes európai értékesítésüket az ír pénzügyi jogrendszeren keresztül tegyék közzé. Az íreknek pedig kifejezetten alacsony vállalati adójuk van, és a többi európai országban nem kell számottevő mértékben adózniuk, így hatalmasat spórolnak a nagy tech vállalatok az adózáson…

A franciák pedig aktívan küzdenek ez ellen úgy, hogy egy egyesített digitális adót vezessenek be az Európai Unión belül, de ezt több ország is elutasítja (a nem meglepő Írországon kívül három skandináv ország, név szerint Dánia, Svédország és Finnország is ellenzi a francia elképzeléseket, mivel ők kedvezően jönnek ki a jelenlegi rendszerből). És ez a vizsgálat akár a többi nagy céget is magával ránthatja! Viszont ott érthető, hogy az ő jogi hatáskörükben szerzett jövedelmet szeretnék, ha megfelelően leadóznák az országban jelen levő cégek, és a franciák vezetésével lehetséges, hogy más országok is hasonlóan cselekedhetnek majd. (És az Egyesült Államokban is utánajárnak az off-shore pénzügyi dolgoknak, hogy kevesebbet adózzanak a cégek – az Activision Blizzard példájáról nemrég írtunk is.)

Úgyhogy a Google 386 milliárd forintot fizetett a francia hatóságoknak. Komolyan mondtuk, hogy elképesztően sokat fizettek! Számunkra elképzelhetetlen mennyiség.

Forrás: WCCFTech

Sziasztok! Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patron adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love

No comments

Vélemény, hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

theGeek.hu Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb theGeek hírekről és információkról, akkor itt iratkozhatsz fel.

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu