Többszáz milliárd forintos büntetést fizet a Google Franciaországnak!

TECH HÍREK – Hatalmas pénzbírságot kell a Google-nek kiperkálnia a a francia hatóságoknak. Még dollárban is sok, hát még forintban!

Több mint négy éve egy adócsalási vizsgálatot kezdeményeztek a franciák a Google-vel szemben, és a határozat szerint 500 millió eurónyi pénzbüntetés, továbbá 465 millió eurónyi adó (így összesen 1,165 milliárd euró) az, amivel könnyebb lesz „a gugli-pénztárca”, de az még inkább durva, hogy eredetileg 1,6 milliárd dollárt követeltek a francia hatóságok, amikor is a Google párizsi irodáin rajtaütést végeztek még 2016-ban. A poén az, hogy mivel kb. 1,2%-ot emelkedett a cég részvényeinek értéke a tegnapi nap folyamán, ez kb. három napnyi jövedelem, úgyhogy nevetségesen kis összeg a Google számára.

Egy nemzetközi adójogi kiskapu az, amit a Google, Apple, és más amerikai cégek használnak – ezen cégeknek lehetőségük van arra, hogy majdnem a teljes európai értékesítésüket az ír pénzügyi jogrendszeren keresztül tegyék közzé. Az íreknek pedig kifejezetten alacsony vállalati adójuk van, és a többi európai országban nem kell számottevő mértékben adózniuk, így hatalmasat spórolnak a nagy tech vállalatok az adózáson…

A franciák pedig aktívan küzdenek ez ellen úgy, hogy egy egyesített digitális adót vezessenek be az Európai Unión belül, de ezt több ország is elutasítja (a nem meglepő Írországon kívül három skandináv ország, név szerint Dánia, Svédország és Finnország is ellenzi a francia elképzeléseket, mivel ők kedvezően jönnek ki a jelenlegi rendszerből). És ez a vizsgálat akár a többi nagy céget is magával ránthatja! Viszont ott érthető, hogy az ő jogi hatáskörükben szerzett jövedelmet szeretnék, ha megfelelően leadóznák az országban jelen levő cégek, és a franciák vezetésével lehetséges, hogy más országok is hasonlóan cselekedhetnek majd. (És az Egyesült Államokban is utánajárnak az off-shore pénzügyi dolgoknak, hogy kevesebbet adózzanak a cégek – az Activision Blizzard példájáról nemrég írtunk is.)

Úgyhogy a Google 386 milliárd forintot fizetett a francia hatóságoknak. Komolyan mondtuk, hogy elképesztően sokat fizettek! Számunkra elképzelhetetlen mennyiség.

Forrás: WCCFTech

Sziasztok! Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patron adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu