Mennyibe került az Epic Games-nek a Control?

Az Epic Games Store-exkluzivitásért ugyanis a Tim Sweeney által vezetett cég gyakran igazán mélyen a zsebébe nyúl – így tett a Remedy Entertainment által fejlesztett és nemrég megjelent Control című játékért is.

Nem közvetlenül a finn fejlesztőcsapat kapta a lóvét, hanem valaki más – ugye a Controlt az 505 Games adja ki, és a kiadó a Digital Bros. birtokában van. Nos, az ő pénzügyi jelentésük, ami amúgy június 30-ával, a jelenleg futó üzleti év első negyedévének végével zárul, megemlít egy összeget, amiről Daniel Ahmad, a Niko Partners senior elemzője írt a Twitteren.

„A Digital Bros, az 505 Games anyacége közölte, hogy 9,49 millió eurót kaptak az Epic Gamestől a Controlért. Ami szerintem az exkluzivitásért volt. Ennek az 55%-a az 505 Gameshez került,” írta Ahmad. 9,49 millió euró forintra átszámolva 3,16 milliárd forint. Már ez is önmagában elképesztő összeg, de ez minden bizonnyal ELŐLEG volt! Ezt meg kell magyarázni: az Epic Games előre kifizet valamennyit a kiadóknak, fejlesztőknek, hogy cserébe kizárólag az Epic Games Store-on értékesítsék a játékukat, és később további pénz áll a házukhoz, miután az Epicnek sikerül visszaszereznie az előlegből származó pénzt az értékesítésekből.

A Controlról hallottuk már korábban, hogy ennek büdzséje (költségvetése, ha magyar kifejezéssel kellene élni) 20-30 millió euró között volt, így igencsak gyorsan visszahúztak a költségekből egy jelentősebb százalékot. Ettől függetlenül nagyon durva látni, hogy az Epic Games az exkluzivitásért mennyire sokat mer kiperkálni előre, és akkor még a Controlnál nagyobb címek esetében (pl. Metro Exodus) fogalmunk sincs, hogy mondjuk a Deep Silverhez (a Metro Exodus kiadójának) mennyi lóvét juttattak el.

Úgyhogy ez a történet példásan mutatja, hogy miért is vállalkoznak sokan arra, hogy a Steamről átpártoljanak az Epic Games Store-hoz, akár mindössze hetekkel a megjelenés előtt (így tett ugyanis a Bigben Interactive a WRC 8-cal). Csak és kizárólag a piszkos anyagiak miatt.

A Control tesztjét itt olvashatjátok.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu