Négyszáz fejlesztőre csapott le a Facebook

TECH HÍREK – A talán legtöbb ember által használt a Facebook közösségi médiaoldalon sem hanyagolható el a szigor.

A Cambridge Analytica-botrány 2018 márciusában robbant ki: adatokat gyűjtöttek (mégpedig egy személyiségi kvíz kitöltéséből 87 millió felhasználó adataival éltek vissza…), nem is keveset, így felmerült a kérdés, hogy vajon a folyamatosan szigorodó adatvédelmi követelményeknek, esetleg más jogi előírásoknak meg tudnak-e a Facebookos applikációk felelni. Nos, az appok sok felhasználó adatához fértek hozzá engedély nélkül politikai hirdetések céljából (Brexit, Trump… ilyesmikre kell gondolni), ami másfél éve elindította azt a vihart, ami talán most is lebeg Mark Zuckerberg cége felett. Ők pedig erre reagáltak azzal, hogy négyszáz fejlesztőtől több tízezer applikációt függesztettek fel, azok után, hogy júliusban öt milliárd dollárnyi büntetést kaptak az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (Federal Trade Commission – FTC), mivel a fogyasztók jogait megsértették, és most a cég igyekszik a felhasználók adataival biztonságosan eljárni, meg rájuk fér egy kis imagejavítás is…

Márciusban indított a Facebook egy nyomozást a platformján levő applikációk révén, és többszáz ügyvédet, adatokkal foglalkozó tudóst és mérnököt vont be az ügybe. Ez a nyomozás jutott el a tiltásokhoz, de a cégtől már-már megszokott módon nem nagyon közöltek részleteket. Annyit azért elmondtak, hogy az appok nem nagyon voltak veszélyesnek nevezhetőek az emberekre nézve. „Az áttekintésünk segít abban, hogy jobban megértsük a jogtalanság mintáit, és így a fejlesztők közül kivehetjük a rossz színészeket. Sok applikáció nem volt még aktív, de már a tesztelési fázis alatt álltak, amikor felfüggesztettük azokat,” mondja Ime Archibong, a termékpartneri kapcsolatokért felelős Facebook-alelnök egy közleményben.

Néhány fejlesztőt alaposan kikérdeztek ezek után, és néhány app teljesen ki lett tilva például azért, mert a Facebooktól szerzett adatokat helytelenül megosztotta egy harmadik féllel, vagy az adatokat nyilvánosan elérhetővé tette anélkül, hogy az emberek személyazonossága megvédésre került volna. Például a myPersonality kutatókkal és cégekkel osztott meg adatokat szinte nulla védelemmel, majd nem vett részt egy ellenőrzésben a Facebook szerint. Ez volt az egyik nevén nevezett app, amit végleg kitiltott a Facebook, de a felfüggesztések egy része nem végleges – hibajavítás és a szükséges információk megadása után helyreállhat itt-ott a rend.

A Rankwave (koreai adatelemző vállalkozás), a LionMobi, a JediMobi cégek, továbbá Gleb Szlucsevszkij és Andrej Gorbacsov ukrán magánszemélyek ellen jogi eljárás indult.

Forrás: BBC, 444

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu