Beperli a Gearboxot és a Valve-ot a Duke Nukem 3D zeneszerzője!

Robert „Bobby” Prince, aki az eredeti Duke Nukem 3D soundtrackjét szerezte, beperli a Gearboxot, annak elnökét, Randy Pitchfordot, és a Valve-ot, tudósít a Bloomberg. (És könnyű dolga van: Prince maga is ügyvédként tevékenykedik…)

„2016 októberében Prince úr megtudta, hogy a Gearbox épp tervezte a Duke Nukem 3D World Tour kiadását. Hihetetlen módon, a játékban található zene fájljaiban olyan szöveg olvasható, ami tisztán kifejezi, hogy Prince úr rendelkezik a zene feletti szerzői jogokkal. Ennek ellenére a Gearbox a játékban felhasználta a zenét anélkül, hogy Prince úrral kapcsolatba léptek volna, vagy anélkül, hogy a fájlokban nyíltan megemlített jogokkal rendelkeznének.

2016. október 6-án, mielőtt a Gearbox kiadta volna a Duke Nukem 3D World Tourt, Prince úr eljuttatta a címét Pitchford úrnak, és tájékoztatta arról, hogy a Gearboxnak jogdíjat kell küldenie, ha szeretnék használni Prince úr zenéit. Pitchford úr azt mondta, hogy Prince urat „el fogja intézni” – a megtett ígérete hamisnak bizonyult. Mielőtt Prince úr felkereste volna Pitchford urat, senki sem kereste meg őt a Gearboxtól a zene használatával, a hangeffektekkel, vagy a szerkesztett dialógusokkal kapcsolatban. Pitchford úr elkezdte Prince urat ígéretekkel elhalmozni, amik szintén nem bizonyultak valósnak.

Mielőtt a Gearbox Software és a Gearbox Publishing kiadta a játékot, Pitchford úr egy másolatot szerzett az 1996-os licenszről az Apogee és Prince úr között. Így tudta, hogy Prince úr rendelkezik a zene feletti jogokkal, és az Apogee-nek fizetnie kellett Prince úrnak a Duke Nukem játékok korábbi verzióiban a zene felhasználásáért. A Gearbox Software és a Gearbox Publishing 2016. október 11-én adta ki a Duke Nukem 3D World Tourt. A játékban a Prince úr által komponált zene is hallható, amit az ő szerzői jogai levédtek, továbbá az általa készített hangeffektek és szerkesztett párbeszédek is hallhatóak. A játékban hallható zenék elektromos fájljai tisztán kifejezik, hogy Prince úr rendelkezk a zene szerzői jogaival.

Így Pitchford úr felkérte Steve Gibsont, a Gearbox Publishing kiadói főnökét, hogy biztosítsa, hogy helyesen járnak el Prince úrral kapcsolatban. Eme utasítás ellenére a Gearbox továbbra is jogsértő másolatokat terjesztett a Duke Nukem 3D World Tourból a licensz és a jogok megszerzése, illetve Prince úr kompenzálása nélkül. A vele való tárgyalások során Pitchford és Gibson úr tudomásul vette, hogy Prince úr rendelkezett a Duke Nukem 3D-hez szerzett és a Duke Nukem 3D World Tourban felhasznált zene jogaival. Pitchford úr és Gibson úr is elfogadta azt a pozíciót, miszerinta Gearboxnak nem volt joga Prince úr zenéjének felhasználására.

A Gearbox nem tett semmit, hogy tisztázza a Prince úr által készített zenék felhasználásához szükséges jogokat, mielőtt a Duke Nukem 3D World Tourba bekerültek volna. Így evidens lett, hogy a Gearboxnak nem állt szándékában Prince urat kifizetni a zenéjéért. Ő azt tanácsolta a Gearboxnak, hogy az eredeti licensz feltételei alapján kifizethetik őt, vagy távolítsák el a zenéjét a játékból. Pitchford úr és a Gearbox egyiket sem tette meg,” olvasható a vádirat összefoglalása magyarra fordítva. (Ezért is került sokszor az úr kifejezés alkalmazásra!)

A Valve azért került beperlésre, mert miután Prince arra kérte őket, hogy a Steamről vegyék le a Duke Nukem 3D World Tourt a szerzői jogainak megsértése miatt, ott továbbra is elérhető maradt a játék. Úgyhogy Randy Pitchford megint kereszttűzbe került…

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu