Ismét botrányba keveredett a Facebook alapítója!

TECH HÍREK – Kiszivárgott hangfelvételek a Facebook alapítójaától, Mark Zuckerbergtől – még az egyik amerikai szenátor, Elizabeth Warren is megkapta a magáét…

Kezdjük Warrennel. Ő 2013 óta Massachusetts szenátora, aki a 2020-as elnöki választásokon szeretné majd a Demokrata Pártot képviselni (persze a pártnak még több elnökaspiránsa van, így még nem tudni, hogy ki fog a jelenleg elnökként tevékenykedő Donald Trump ellen fellépni jövő ősszel). Miért is ekézte Zuckerberg Warrent? Nos, a szenátor az elnöki szék elnyerése esetén felbontaná a nagy tech cégeket, így a Google, az Amazon és a Facebook is a célkeresztbe kerülne. A The Verge publikált pár kiszivárgott hangfelvételt, amit magyar nyelvre fordítva leírunk:

„Kérdés: a jelenlegi FCC általi büntetés és nyomozás, továbbá az olyan politikusok, mint Warren szenátor színre lépése miatt arra vagyok, kíváncsi, hogy személyesen mennyire aggódik az olyan szabályozóktól, akik bejönnének és felbontanák a Facebookot?

Zuckerberg: Nos, szerintem néhány dolgot külön kell választani. Inkább amiatt aggódom, hogy valaki megpróbálja darabokra törni a cégünket. Most, ez egy másik kérdés, de ott van a jogrend is, amiről – olyasvalakiként, aki egy olyan céget futtat, ami több eltérő országban fut – azt kell mondanom, hogy az egyik dolog, amit szeretek és becsülök az országunkkal kapcsolatban, az az, hogy egy igazán erős jogrendünk van, ami igazán eltér attól, amit a világ sok országában láthatunk.

Szóval lehet egy politikai lendület, ahol az emberek idegesek a tech cégek miatt, vagy aggódnak a koncentráció, vagy esetleg amiatt, hogy nem kezelik őket olyan jól. Ez nem jelenti azt, még úgy sem, hogy düh van, és van itt valaki mint Elizabeth Warren, aki szerint a jó válasz az, hogy fel kell bontani a cégeket… ha megválasztják elnöknek, fogadni mernék, hogy egy jogi kihívás elé nézünk, és megnyernénk azt. És ez szívás lenne- számunkra? Igen. Nem akarok egy nagy pert a saját kormányunk ellen. Törődünk az országunkkal, szeretnénk a kormánnyal dolgozni, és jó dolgokat létrehozni. Ha valaki valami létezésen alapuló dolgot próbál megfenyegetni, akkor szőnyegre lépsz és küzdesz.” Erre Warren a Twitteren reagált: „Az lenne igazán „szívás”, ha nem próbálnánk kijavítani egy korrupt rendszert, ami lehetővé teszi a hatalmas cégeknek (mint a Facebook) az illegális, versenyellenes aktivitásokban való részvételt, eltapossa a fogyasztói magánjogokat, és gyakran a demokráciánk megvédéséért szükséges felelősségvállalásban nem vesznek részt.”

Zuckerberg a Twitternek is odaszólt: „Minőségileg ugyanolyan problémákkal küzdenek mint mi, de ők nem tudnak befektetni. A mi biztonsági befektetésünk nagyobb, mint a teljes cégük forgalma. [nevet] És igen, működésünkben nagyobb skálán vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy minőségileg eltérő kérdésekre keresnék a választ. Ugyanolyan gondjaik vannak, mint nekünk.” Erre is jött reakció, mégpedig Brandon Borrmantól, aki a Twitter kommunikációs embere: „Ez nem a pénzről szól. Inkább arról, hogy legyen a munka elvégezve, miközben megoldjuk az általunk kiszolgált emberek problémáit. Mark teljesen eltérően gondolkodik. Nekünk MIND többet kellene biztonságban tartani az embereket – ez a közös érdekünk az iparban.”

Zuckerberg a TikToknak is nekiment (ezt a rövid videót megosztó szolgáltatást már lemásolta a saját Lassoval) – ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy aggódik-e a TikTok kulturális hatásától, ami kihat a tinédzserekre és a Z generációra: „A TikTok jól teljesít. Az egyik igazán figyelemre méltó dolog velük kapcsolatban az, hogy egy kis ideig az internet területe egy pár, főképp amerikai internetes cégből állt. Aztán ott volt ez a párhuzamos univerzum a kínai cégekkel, amik lényegében csak Kínában szolgáltatnak. Aztán ott volt a Tencent, ami megpróbált Délkelet-Ázsiába terjeszkedni. Az Alibaba több fizetési megoldását kivitte oda is. A nemzetközi terjeszkedés szemszögéből ezek korlátozottak, és a TikTok, amit a Beijing ByteDance épített fel, az első olyan fogyasztói internetes termék, ami jól teljesít világszerte, és amit az egyik kínai techóirás épített. Kezd Amerikában is lábra kapni, főleg a fiatalok körében. Gyorsan növekszik Indiában is. Szerintem már le is hagyta ott az Instagramot, úgyhogy igen, ez egy érdekes jelenség.

És ahogy róla gondolkodunk: a TikTok házasította a rövid, lebilincselő videókat a böngészéssel. Szóval ez olyan, mint az Explore fül, amivel az Instagramon rendelkezünk – ez manapság főleg a feed posztokról és a különböző feed posztok kiemeléséről szól. Kb. úgy gondolkodom a TikTokról mintha a történetek felfedezéséről szólna, és ennyiből állna az egész app. Aztán vannak olyan alkotók, akik meghatározottan ezeken a dolgokon dolgoztak. Úgyhogy többféle megközelítésünk van ezzel kapcsolatban, és van egy olyan termékünk, ami Lasso névre hallgat – ez egy különálló app, amin dolgozunk, és ezt próbáljuk például Mexikóban elhelyezni, ez az egyik első ország, amiben a termék-piac elhelyezést teszteljük. Először megnézzük, hogy működésre tudjuk-e bírni olyan országokban, ahol a TikTok még nem futott be, mielőtt olyan országokban tesszük ezt, ahol a TikTok már sikeres.”

Úgyhogy a Facebook alapítója körül forr a levegő – és ő még kiemelte, hogy „Több féle megközelítést alkalmazunk az Instagrammal, beleértve azt, hogy az Explore inkább a történetekre koncentrál, ami egyre inkább az elsődleges tartalomfogyasztási mód kezd az Instagramon lenni. […]”.

Biztos, hogy a témában még lesznek további fejlemények.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu